Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten
© Imaxtree

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten

Door Romy Geerts
Leestijd: 3 min

Vet haar is een probleem waar velen onder ons last van hebben. Het is vies, vervelend en we schamen ons er vaak voor. Daarom wassen we het soms elke dag, waardoor we een vicieuze cirkel creëren waar we niet snel uitraken. Maar niet langer getreurd, met enkele tips en de juiste haarproducten ben je zo van jouw vet haar verlost!

Lees ook: Blond, brunette, tot zelfs roze: wij zochten de perfecte shampoo voor elke haartint

/

Siliconen, parabenen en sulfaten

Mensen die kampen met vette lokken of een vette hoofdhuid nemen best altijd een shampoo waar geen siliconen, parabenen en andere agressieve stoffen inzitten. Zij schaden namelijk de hoofdhuid waardoor die te veel talg produceert en dus je haar vettig wordt. Maar deze shampoos zijn vaak niet goed genoeg. Om je haar er minder vet te laten uitzien, moet je hoofdhuid in balans zijn. Niet te vet en niet te droog. Je koopt dus best een shampoo of olie die de talg op jouw hoofdhuid neutraliseert en vermindert. Hierdoor wordt je haar dus bij elke wasbeurt minder vet. Heb geduld, en dan geraak je er zeker vanaf!

/

Extra tips

Met een goed product en een correct gebruik ervan, ga je snel duidelijke verschillen zien. En deze tips helpen je vast nog een pak verder:

/

1. Was je haar met lauw of koud water

Een hete waterstraal is niet goed voor je hoofdhuid. Door de overdreven warmte gaat je hoofdhuid extra talg aanmaken en dus sneller vet worden. Gebruik dus lauw of koud water om de shampoo uit je haar te spoelen. Het zorgt er voor dat de haarschubben zich sluiten en brengt meer glans in je lokken. Probeer het maar uit!

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 1

Pexels

/

2. Let op je voeding

Wanneer je last hebt van vet haar kan dat soms komen door je levensstijl. Fastfood en vette producten zijn dus niet alleen boosdoeners voor jouw lijn. Eet dus meer groenten, fruit en mager vlees. Dan geraak je er zo vanaf.

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 2

Pexels

/

3. Blijf van je lokken en hoofdhuid af

Na het wassen kan het vaak zijn dat we met onze handdoek onze haren willen droogwrijven. Dat is geen goed idee, want ook dat maakt vettig. Zit ook niet al te vaak met je handen in je haar. Bij de minste irritatie van de hoofdhuid zal het haar sneller vet worden.

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 3

Unsplash

/

4. Droog je haar natuurlijk of met koude lucht

Gebruik best geen haardroger want de warmte zal de hoofdhuid extra talg  bezorgen. Daarom kies je er best voor om het natuurlijk te drogen. Als je de föhn echt niet kunt laten liggen, kan je het altijd op de koude stand zetten.

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 4

Pexels

/

5. Niet kammen op de hoofdhuid

Wanneer je net je haar hebt gewassen is het verstandig om alleen je lokken te kammen. Als de haarborstel de hoofdhuid raakt, neemt die talg op en verspreidt die vettigheid over je haar. Probeer je hoofdhuid dus te vermijden.

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 5

Pexels

/

6. Was je haar niet te vaak

Vet haar moet met rust gelaten worden. Hoe meer je het wast, hoe meer je de talgklieren stimuleert en hoe sneller het vet wordt. Het is een vicieuze cirkel, waar je moeilijk uitgeraakt. Maar met een beetje geduld gaat dat zeker lukken! Was je haar zo’n 2 à 3 keer per week.

Heb je het er echt moeilijk mee? Bouw het dan af. Laat in het begin telkens een dag tussen de wasbeurten, en daarna steeds meer en meer. Na enkele weken ga je zeker een verschil zien. Je haar zal minder vet ogen en aanvoelen en de nood om het elke dag te wassen zal verdwenen zijn.

Marie Claire vet haar

Shutterstock

/

7. Vermijd conditioner

Tijdens je wasbeurt heb je vaak de neiging om conditioner te gebruiken. Het maakt je huid glanzender en zachter, maar voor mensen die met een vette hoofdhuid kampen, maakt een conditioner het haar juist extra vettig. In een conditioner zitten vaak schadelijke stoffen waardoor er extra talg vrijkomt. Hou het bij een goed product tegen vet haar. Dan heb je geen conditioner nodig.

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 7

Unsplash

/

8. Maak je borstel proper

Voordat je je haar kamt controleer je best eerst je borstel. Hangt die vol met haar en andere producten? Maak hem dan eerst propervoordat je ermee in je lokken gaat wroeten. En haarfijn nog wel!

Vet haar bestrijden: verzorgingstips en haarproducten - 8

Pixabay

/

Onze selectie producten:

 

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook: Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt lanceren hun nieuwe ‘Holistik Handboek’, Dit is waarom je nat haar beter meteen na het douchen droogt en Was je haar met een shampooblokje: milieuvriendelijk, handig om mee te nemen én zacht voor je haar.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Haar olie, Haardetox, Neutraliserende shampoo, Vet haar.