Verbluffende feiten die je nog niet wist over de zon
©

Verbluffende feiten die je nog niet wist over de zon

Leestijd: 4 min

Hoewel de zon je humeur opkrikt, je energie en een gezonde kleur geeft, heeft ze een schaduwzijde: ze veroorzaakt tachtig procent van de huidveroudering. En wie smeren voor watjes vindt ziet er al snel vijf jaar ouder uit. Dat zonnebescherming zeker geen overbodige luxe blijkt, lees je hier! (Begin al maar te smeren...)

De feiten

Met of zonder zon verouderen, voor je huid is het een immens verschil. Zon breekt je collageen af waardoor huidverslapping en rimpels zich sneller manifesteren. Pigmentvlekken krijgen vrijspel als ze blootgesteld worden aan fel zonlicht.

En dan zijn er die hallucinante cijfers: voor je 18de levensjaar kan je 78 % van de weerbaarheid van je huid tegen de zon verliezen, indien je ze niet goed beschermt. Vijf keer verbranden voor je twintigste is genoeg om het risico op onherstelbare zonneschade drastisch te verhogen. Ook zorgt die gele vuurbal voor een verdikking van je huid waardoor je huidsebum moeilijker naar buiten kan en je puistjes krijgt.

Kanker in opmars

Sinds mensen betaald verlof krijgen (en dus meer verlof nemen), men meer buiten sport, het gat in de ozonlaag een feit is, en er ook meer pollutie is, stijgt het aantal huidkankers. Ook omdat bruin nu als mooi wordt ervaren, terwijl men er vroeger alles aan deed om zo wit mogelijk te blijven om vooral niet met de buitenwerkers van de lagere sociale klasse te worden geassocieerd.

Het effect van de verschillende stralen

Leuk die zon maar ze brengt heel veel straling met zich mee: in korte- en lange golven. Allemaal brengen ze een eigen energie over.

De bekendste stralen zijn het zichtbare licht die 40 procent van het spectrum bepalen. Dat zorgt ervoor dat we de dingen zien. Zoals kleuren, die louter oorzaak zijn van de reflectie van licht. Want we zien een blauwe t-shirt omdat het materiaal alle kleuren absorbeert buiten de blauwe stralen, waardoor  die reflecteren en wij enkel die kleur kunnen zien (maar die T-shirt zelf is niet blauw!).

50 procent van de stralen zijn infrarood stralen, daarvan is aangetoond dat ze oxydatieve stress veroorzaken. Een goede en volledige zonnebescherming  bevat dus ook antioxidanten om die vrije radicalen te bestrijden.

“Maar 10 procent van het licht is UV-licht dat bestaat uit UVB en UVA stralen. waarvan de UVA stralen bijna de volledige 10 procent van het licht uitmaken. De UVB stralen -dat zijn de stralen die zonnebrand veroorzaken- zijn slechts 0,5 procent aanwezig! Als je het zo bekijkt zijn het dus slechts die 0,5 procent van de zonnestralen die het schadelijkst zijn en het fanatiekst moeten worden bestreden”,  vertelt Khaled Boulemdarat, onderzoek- en innovatie wetenschapper van Ambre Solaire, Garnier

Maar… ook de kwantiteit telt mee!

Maar zo eenvoudig is het helaas niet, vult Khaled aan. Want naast de energie speelt ook de kwantiteit van de stralen mee. Wist je dat de UVA stralen 100 keer meer aanwezig zijn? En dit het hele jaar door? En ja, dus ook wanneer de zon niet schijnt…  Haar lange stralen dringen de huid dieper in en richten veroudering en schade aan op lange termijn. Maar liefst tachtig procent van onze zichtbare tekenen van huidveroudering zijn te wijten aan deze UVA stralen!

“UVA stralen worden vandaag gezien als de grote boosdoeners voor je huid. Zonnecrèmes spelen daar dan ook steeds meer op in”,

vertelt Khaled Boulemdarat, onderzoek- en innovatie wetenschapper van Ambre Solaire, Garnier

Bovendien zorgt de luchtvervuiling voor een cumulerende factor, waardoor de oxidatieve stress wordt verdubbeld! En dus ook de schade aan je huid.

Toch wordt de sterkte van de UVA filters tot op heden niet uitgelegd op de verpakking van de zonneproducten. Enkel een UVA logo volstaat, al zegt die niets over de volledigheid van de filter.

De ‘The New England Journal of Medicine publiceerde deze shockerende foto van een man die 28 jaar lang truck chauffeur was geweest. De kant van zijn gezicht die altijd werd blootgesteld aan die UVA stralen is nu volledig gerimpeld, de andere kant is gaaf.  De UVA- stralen dringen immers ook door glas!

Een bericht gedeeld door Luigia Panariello (@dott.ssa_luigia_panariello) op

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat dit wel eenvoudig te verhelpen is. Gewoon door te smeren voorkom je het grootste kwaad. Als je het aantal zonneminuten respecteert die je beschermingsfactor je biedt, niet in de zon ligt tijdens de heetste uren van de dag en het hele jaar door een dagcrème met SPF gebruikt, zit je wel goed.

☀️

Een bericht gedeeld door 🎀 Unser Leben in Bilder 📸 🎀 (@glitzerfee_mami) op

Nog een positieve noot is dat er is aangetoond dat je zonnebescherming de goede aspecten van de zon niet tegenhoudt: de vit D, de positieve invloed op je stemming en bioritme is door geen enkele filter of antioxidant tegen te houden! Dus laat ook dat vooral geen excuus wezen.

Ook worden de texturen er alleen maar beter op, nu bestaan er zelfs zonnewaters die je niet meer voelt op je huid.

Zo bereken je je zonneminuten !

Het aantal minuten dat je zonder beschermingsfactor in de zon kan zonder te verbranden, vermenigvuldigt met je SPF om te berekenen hoe lang je beschermd bent. Wordt je na tien minuten rood en gebruik je een factor vijftig? Dan ben je dus 500 minuten tegen de zon beschermd. Al mag je dat niet te letterlijk nemen: welke factor je ook smeert, na 2 uur moet je het smeren ALTIJD herhalen!

Met dank aan Ambre Solaire, Garnier, die ons uitnodigde in hun labo’s en hun fabrieken om dit alles van dichterbij te mogen gaan bekijken. En aan Khaled Boulemdarat, onderzoek- en innovatie wetenschapper van Ambre Solaire, Garnier voor de interessante uitleg.

lees hier welke nieuwe texturen er zijn onder de zonneproducten.

Hier vind je de ultieme smeertips voor strakke billen en buik.

Zo mochten we in de fabriek van Garnier kijken hoe de testen op dit nieuw UV water in zijn werk gingen. Klik hier door naar de marteltesten van de nieuwe zonnebeschermende texturen.

 

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Ambre solaire, SPF, UV-water, UVA, UVB, Zon, Zonnebescherming, Zonnewater.