Met een team van 750 klimaatwetenschappers drukken ze ons met de neus op de feiten: de klimaatopwarming is voelbaar, dat bleek uit het klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Dat nieuws in de wind slaan, is niet langer een optie want wij zijn het probleem. Misschien wat cru gesteld, maar volgens de wetenschappers de enige waarheid. Toch moeten we er de hoop in houden en dat kan door je levensstijl op sommige vlakken aan te passen.
1. Gebruik alternatieven voor fossiele brandstof
Dat is misschien wel de moeilijkste van de bende. Fossiele brandstoffen zoals kool, olie en aardgas zitten ingebakken in ons dagelijkse leven. Olie gebruiken we onder meer in vervoersmiddelen voor transport en wat betreft energiegebruik berusten we voornamelijk op kool. Concrete oplossingen zijn er niet aangezien we in grote mate afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, maar alternatieven zijn er wel. En die moeten we zoveel mogelijk proberen inbrengen in onze levensstijl: gebruik plantaardig plastic, biodiesel, windkracht, investeer in biobedrijven, plaats zonnepanelen.
2. Probeer minder te verbruiken
Minder verbruiken, het klinkt simpel. Eigenlijk is het dat ook, maar het vergt aanpassingsvermogen. Zo kan je ervoor kiezen om geen auto te kopen, of indien je er een hebt deze in vele mindere mate te gebruiken. Ben je toch van plan om een nieuwe auto te kopen, denk dan op lange termijn en koop eentje die lang meegaat met een lage impact op het milieu. Daarnaast kan je jezelf verplichten om een herbruikbare zak mee te nemen naar de winkel. Net zoals je eigen potjes en recycleerbare tassen kan meenemen naar de slager of de bakker.
Lees ook: Dit moet je weten over het alarmerend nieuw klimaatrapport
Je hebt het vaak niet door, maar het zijn de kleine aanpassingen, zoals je autobanden regelmatig oppompen, de lichten uitdoen als je niet thuis bent, efficiënte apparaten met A+++ label aanschaffen, dubbele beglazing plaatsen of de stekker uittrekken van onze apparaten, die een groot verschil maken als iedereen ze toepast. Over dat laatste nog één dingetje: een apparaat dat uitstaat maar in het stopcontact blijft zitten, verbruikt nog steeds energie. Om het energieverbruik te beperken, kun je altijd voor efficiënte batterijladers gaan die meer dan een miljard kilowattuur besparen.
3. Kies een woonplek dichtbij je werk
Hoe minder autoverkeer, hoe beter. Zelf vinden we het niet altijd een probleem om een uur onder de baan te zijn, maar voor het milieu is dat nefast. Dichter bij je werk wonen, kan het transport en verkeer in enorme mate beperken. Daarnaast brengt het ook nog andere voordelen met zich mee zoals geen file, korte afstanden te voet of met de fiets, geen parkeertickets, geen boetes, etc.
4. Beperk langeafstandreizen
Jezelf verbieden om op reis te gaan, is een grote eis. Eentje die je op lange termijn ook niet kan volhouden als reizen je gelukkig maakt. Maar je kan langeafstandsreizen wel proberen beperken omdat een vliegtuigreis een grote uitstootbron van broeikasgassen is. Daarnaast is het ook een bron die broeikasgassen het dichtst bij de atmosfeer uitstoot, wat zonder twijfel slecht is. Omdat een vliegtuig verre afstanden doet, vliegt het op kerosine. Een brandstof waarvan 1 liter gelijk is aan 10 liter olie. Het beperken van vliegtuigvluchten is heel belangrijk, en is bovendien ook mogelijk. Maar opnieuw het vergt een aanpassing: stippel een route uit met de trein of metro, want ook die zijn in vele delen van de wereld mogelijk!
5. Eet doordacht
Tot zover was vegetarisch of veganistisch eten een persoonlijke keuze. Hoewel er geen verbod is op het eten van vlees, moeten we onder ogen zien dat vleeseters een ton en half meer broeikasgassen produceren dan diegenen die vlees vermijden in hun voedingspatroon. Dieren hebben namelijk kilo’s voeding nodig, vooraleer wij één kilo vlees bij de slager kunnen halen. Er is natuurlijk een tweezijde aan dit verhaal: voor het telen van gewassen is er minder oppervlakte nodig, wat positief is. Anderzijds hebben gewassen nood aan meststoffen én is er brandstof nodig om deze te kunnen verspreiden, wat de negatieve kant belicht.
Lees ook: Dit moet je weten over het alarmerend nieuw klimaatrapport
Wat we voornamelijk dienen te onthouden, is het feit dat sommige winkels biologische producten in het assortiment hebben waar bij de productie geen meststof aan te pas kwam. Als we alles samenbrengen tot één conclusie dan kunnen we stellen dat vleeseters hun voedingspatroon best even zouden herbekijken. Een volledige aanpassing klinkt nogal drastisch, maar minderen met vlees zou veel kunnen betekenen voor onze planeet.
6. Investeer in duurzaam hout
Ontbossing telt voor 20 procent mee bij de productie van broeikasgassen. Dat is veel en in grote mate te reduceren door betere landbouwcondities voorop te stellen, alsook meer recyclage en bosmanagement toe te passen. Hoe kan jij hier specifiek je steentje aan bijdragen? Simpelweg door houten meubels, houten vloeren tweedehands aan te kopen of door te investeren in hout dat op een duurzame manier geoogst werd. Bomen zijn noodzakelijk om zuurstof te produceren en verspreiden voor elk levend mechanisme op aarde. Enkele internationale houtlabels die duurzaamheid uitdrukken zijn onder meer PEFC en FSC.
7. Ga voor hybride voertuigen
Hybride- en elektrische wagens zijn populairder dan ooit. Sinds ze hun intrede maakten, lijkt het de norm om één van deze wagens te kopen zodra je een nieuwe aanschaft. Maar wat houden ze in én waarom zijn ze zoveel beter dan een wagen op benzine of diesel? Een hybride wagen is een voertuig dat rijdt op twee motoren, een verbrandingsmotor en een elektromotor. Dat wil zeggen dat er nog steeds een deeltje diesel of benzine aan te pas komt, maar in combinatie met een accu die op stroom draait. Een elektrische wagen rijdt vervolgens enkel op elektrische stroom. Je laat beide wagens op door ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet, wat op korte termijn absoluut de beste oplossing is om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Let wel op dat de stroom die je hiervoor gebruikt groen is om het zo gezond mogelijk te houden. Is het produceren van deze accu’s dan zo gezond? Nee, maar de impact is veel kleiner dan de productie en het verbruik van traditionele auto’s.
Lees meer Marie Claire op: World Oceans Day: 5 makkelijke manieren om de oceanen te beschermen.