1. Gillis
Zeg je tegen een man ‘eten’, dan denken de meesten ‘vlees!’. Daarom is het eerste adresje in deze lijst, hoe kan het ook anders, een keurvleesrestaurant. Gilles is het populairste vleesrestaurant van Gent. Een Schotse Black Aberdeen, Belgisch Witblauw of West-Vlaams rood; er is meer dan genoeg keuze aan sappige entrecôtes. ’s Middags kan je bij Gillis kiezen tussen een quick of slow lunch, die beiden overheerlijk zijn.
Gillis, Hoogstraat 23, Gent, www.gillisgent.be.
2. Vol-ver
Vol-ver kreeg onlangs een eerste Michelinster en terecht. Het gezellige restaurant in Marke is the place to be voor culinaire hoogstandjes en unieke, vernieuwende recepten. Kok Sébastien stond al in de keuken van verschillende toprestaurant zoals het Hof van Cleve en Comme Chez Soi. In het sfeervolle zwart-wit ingerichte restaurant kan je een heerlijke tweegangenlunch eten die dagelijks anders is en varieert al naargelang het marktaanbod.
Vol-ver, Watervalstraat 23, Marke, www.vol-ver.be.
3. Ciro’s
Ciro’s is al jaren een begrip in Antwerpen. Op Vaderdag (en alle andere dagen van het jaar) kan je er genieten van overheerlijk klassieke Belgische keuken. De steak Ciro is al sinds 1960 een echte klassieker. Verder kan je er, onder andere, ook stoofvlees, paling in ’t groen en asperges à la Flamande eten.
Ciro’s, Amerikalei 6, Antwerpen, www.ciros.be.
4. Bistro Tribunal
Van buitenaf lijkt Bistro Tribunal eerder nietszeggend, maar schijn bedriegt, want achter de grijze façade schuilt een restaurant waar elke vlees- en wijnkenner met plezier de voeten onder tafel zal schuiven. Je stuk vlees selecteer je hier eerst in de gekoelde toog, waarna de kok des huizes het in een mum van tijd op je bord tovert, vergezeld van een saus naar keuze, een frisse salade en handgesneden frietjes. Proef hier zeker ook eens de gekoelde rode wijn – ja, we weten dat dat raar klinkt, maar wij waren zeer aangenaam verrast en steken sindsdien ook af en toe een fles rood in de koelkast.
Bistro Tribunal, Vaartstraat 9, Leuven, www.bistrotribunal.be.
5. #Food
In dit atypische Brugse restaurant hoef je geen traditionele keuken te verwachten. Verrassing is hier troef, onder andere dankzij het heerlijke promenade menu. Daarbij kies je een van de zes mysterieus omschreven menu’s om je vervolgens te laten verrassen door de heerlijk tapas en gerechten van het restaurant. Minder avontuurlijke eters kunnen ook gewoon een van de lekkere gerechten op de kaart kiezen.
#Food, Oude burg 30, Brugge, www.hashtagfood.be.