Monoï, oud Tahitiaans voor geparfumeerde olie, is het resultaat van voorouderlijke know-how waarbij men Tahitiaanse gardenia of tiarebloemen in kokosnootolie drenkt. Polynesiërs gebruiken monoï al eeuwenlang om hun haar en huid te hydrateren en te beschermen tegen zon, zout en wind.
De voordelen van monoï
De combinatie van de tiarebloem en kokos resulteert in een olie die even verzorgend is als karité en jojoba. Ze verzacht de huid en strijkt ze glad, herstelt het haar en geeft het glans en zachtheid. Je kan monoï-olie op verschillende manieren gebruiken, het hele jaar door: als herstellend haarmasker en aftersunbehandeling, om de bruine kleur te versterken en te hydrateren, als massageolie of als parfum in badwater. Wees voorzichtig: hoewel het vaak in zonverzorgingsproducten wordt gebruikt, beschermt monoï-olie niet tegen de zon omdat ze geen zonnefilters bevat.
Lees ook: Getinte zonnecrème, het 2 in 1 product om overal mee naartoe te nemen
Beschermd sinds 1992
Eind jaren 80 verenigden lokale producenten zich om vervalsingen tegen te gaan, de monoï-industrie te beschermen en te ijveren voor een strenge productiecode. Ze stelden een controleproces samen dat alle stappen overziet, van de selectieve oogst van tiarebloemen tot de opslag en transport van het eindproduct. Op 1 april 1992 kreeg het ingrediënt een beschermde benaming. De authentieke olie moet aan bijzondere specificaties voldoen om een maximale doeltreffendheid te garanderen. Alleen merken die zich aan de regels houden, mogen het eindproduct officieel Monoï de Tahiti noemen en krijgen een kwaliteitszegel. Om na te gaan of een product een oorsprongsbenaming heeft, check je de zegel op het product of kijk je of de termen Cocos nucifera en Gardenia tahitensis in de ingrediëntenlijst op de verpakking worden vermeld.