#StopAsianHate is trending op sociale media, wat wil dit zeggen?
© Mel D. Cole @meldcole

#StopAsianHate is trending op sociale media, wat wil dit zeggen?

Door Enya Torrez
Leestijd: 4 min

Al een aantal dagen is de hashtag #StopAsianHate trending op sociale media. Wat wil dit nu eigenlijk zeggen? Wat is de boodschap achter deze hashtag, en vooral: waarom moet jij er ook van wakker liggen?

/

Sinds de start van de coronapandemie stellen Aziaten over de hele wereld toenemende xenofobie tegen hen vast. Pas een jaar later is er een hashtag die deze problematiek aankaart. Met #StopAsianHate doet de Aziatische gemeenschap een schreeuw naar de mainstream nieuwsmedia om het gebrek aan aandacht voor de steeds groter wordende problematiek aan te kaarten.

#StopAsianHate is niet de eerste online beweging die het afgelopen jaar de aandacht opeiste. Bijvoorbeeld de hashtags #WeAreNotAVirus en #StandForAsians gingen al voor. Maar de hashtag die nu pas echt de aandacht lijkt te trekken, is de roep om haat tegen Aziaten te stoppen.

Ongeziene stijging in geweldmisdrijven

De hashtag lijkt zich voornamelijk te focussen op het toenemende geweld tegen de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap. In de Verenigde Staten alleen is er een stijging van 1.900 procent in geweld tegen Oost en Zuid-Oost Aziaten sinds januari 2020. In het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage lager, maar niet te min werd er een stijging van 21 percent gerapporteerd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stop Asian Hate (@stopasianhate)

#StopAsianHate werd niet lang na de festiviteiten voor het Chinese Nieuwjaar in leven geroepen. In de aanloop naar deze feestdag werden er bijna elke dag aanvallen met racistische motieven gerapporteerd. Toch werd hier niets over vermeld in de mainstream nieuwsoutlets.

Deze maand werd nog een internationale student, Jonathan Mok, aangevallen op Oxford Street in Londen. In januari werd een 84-jarige vrouw, Vicha Ratanapakdee, in elkaar geslagen door een jonge man in San Francisco. De vrouw overleed later aan haar verwondingen. Eerder werd Noel Quintana, een 61-jarige Filipijnse man, op de New Yorkse metro in zijn gezicht gesneden met een stanleymes. Niet veel later werd ook een 52 jarige vrouw aangevallen toen ze een bakkerij uit wandelde. Ze had uiteindelijk 10 hechtingen in het gezicht nodig.

Deze en nog vele andere ongedocumenteerde voorvallen, reflecteren een sentiment dat gevoed werd door voormalige president Donald Trump. Hij verwees namelijk naar het coronavirus als ‘het Chinese virus’ of het ‘Wuhan virus’. “Er is een duidelijke verband tussen de vastberadenheid van (voormalig) president Trump om de term ‘Chinees virus’ te gebruiken en de toenemende haat en geweld tegen ons”, zegt Russell Jeung, mede-oprichter van Stop AAPI Hate en professor in Aziatisch-Amerikaanse Studies. “Het geeft mensen de toestemming om ons aan te vallen. De huidige aanvallen op de ouderen uit onze gemeenschap tonen hoe zo een rethoriek de grotere populatie heeft beïnvloed.”

/

Ook een Belgisch probleem?

Het Belgische YouTube kanaal ‘Would You React‘ test een hele reeks aan sociale experimenten in onze hoofdstad. Aan de hand van specifieke situaties bekijken zij of omstaanders reageren of niet. Een van hun recente video’s speelt in op het toenemende racisme tegen Aziaten, en de manier waarop mensen reageren op Aziatische personen sinds het coronavirus. Je ziet in de video drie Aziatische acteurs de metro op wandelen, eerst zonder en later met mondmasker. Twee blanke actrices moeten hen vervolgens verbaal aanvallen voor de ogen van enkele bijstaanders.

In de video zien we vele omstaanders opkomen voor de Aziatische acteurs, een geruststellend fenomeen. Hoewel, dit wil niet zeggen dat er geen toenemende probleem is in België. Ook in ons land werden er meer racistische voorvallen tegen de Aziatische gemeenschap gerapporteerd. “Mensen beginnen te blaffen naar me. Het kwetst me heel erg om zo’n reacties te krijgen, wij zijn ook slachtoffers van het virus en zijn heel bezorgd om onze familie. Daarbovenop, krijgen we ook opmerkingen zoals ‘jij verdient het wanneer je zo’n rare dingen gaat eten’ naar ons geslingerd. Heel kwetsend. Een virus is geen excuus voor racisme of xenofobie”, zegt Jeanne (15) aan VRT.

/

#StopAsianHate

Veel sociale mediagebruikers, zowel met groot als minder groot bereik, hebben de afgelopen dagen een gele infographic met de titel ‘Stop Asian Hate’ gedeeld. Het doel van de infographic is om hun volgers bewust te maken van de misdaden tegen de Aziatische gemeenschap nadat de mainstream nieuwsplatformen hier niet in slaagden. De visual duidt tot slot ook hulpmiddelen aan voor anderen om solidair te zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steffi Lynn (@haveanicedayy_)

De visual werd gecreëerd door artieste Steffi Lynn, die samen met Eva Chen (directeur van mode op Instagram) besloot dat ze iets moesten doen. Al de informatie op de grafische afbeelding is gebasseerd op data van de Amerikaanse organisatie Stop AAPI Hate en data van het New Yorkse politiekorps.

“Het doel was vooral om bewustwording te ontwikkelen over een probleem dat zich over het hele land afspeelt”, vertelt Lynn aan Harpers Bazaar. “Ik hoop dat onze gemeenschap zich verenigd, vecht tegen anti-Aziatische haatmisdrijven en onze ouderen beschermt. Het racisme is er altijd al geweest, maar de pandemie heeft voor nieuwe manieren gezorgd om misplaatste woede tegen minderheidsgroepen te uiten, en dat is niet oké. Het is tijd om de haat tegen Aziaten te stoppen.”

Celebs en ontwerpers spreken zich uit

Beroemdheden zoals Gemma Chan, Olivia Munn en Daniel Dae Kim hebben zich publiekelijk uitgesproken over het probleem. Ook grote designers zoals Prabal Gurung en Phillip Lim updaten hun volgers over het laatste nieuws van de beweging. Die laatste deelde zelfs een video waarin hij uitlegt hoe een van zijn vrienden en enkele collega’s “gepest, lastiggevallen en aangevallen werden in hun eigen buurt tijdens de afgelopen weken”. Hij sprak ook zijn ongenoegen uit over het gebrek aan aandacht van de mainstream media. “Het voelt alsof we niets betekenen of niet bestaan”, gaat hij verder.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door phillip lim (@therealphilliplim)

Hoe komt dat eigenlijk dat racisme tegen de Aziatische gemeenschap zo genegeerd kan worden? Volgens experten komt dit door het vastgeroesd stereotype dat leeft over hen. “Er is een stereotype en veronderstelling dat Aziaten veel privilige hebben, dat ze over een hoge sociaal-economischestatus beschikken, kwaliteitsvol onderwijs kunnen veroorloven en dat enige vorm van discriminatie niet gebeurd of niet gerechtvaardigd aanvoelt,” zegt Bianca Mabute-Louie, leerkracht in rassen gerechtigdheid. “Er is die veronderstelling dat Aziaten ‘geslaagd’ zijn in de Westerse wereld.”

Door deze mythe, wordt er een illusie gecreëerd dat Aziaten geen discriminatie ervaren, een stereotypering die de media alleen maar bekrachtigt met films zoals Crazy Rich Asians en de meer recente Netflix-serie Bling Empire.

Lees meer Marie Claire op: Aan deze 12 bijzondere vrouwen hebben wij veel te danken, Brand samen een kaars met Candle Up! als steun aan de kunstsector en Tommy Hilfiger organiseert online lessen over sociale thema’s als LGBTQIA+ en duurzaamheid.

Tags: AAPI, Antiracisme, Stop Asian Hate.