7 minuten in de keuken is een driedelige verzameling vlees- vis- en vegetarische recepten voor woks, gratins of gerechten op de bakplaat die je in een mum van tijd klaarmaakt.
Kipfilet op z’n Marrokaans
(Uit 7 minuten in de keuken: Bakplaat)
6 personen – Baktijd: 45 minuten
Benodigdheden
- 6 kipfilets
- 2 gekonfijte citroenen
- 6 gedroogde pruimen
- 3 wortels
- 2 courgettes
- 5 el kikkererwten
- 2 el honing
- 2 el ras el hanout
- 2 el citroensap
- 4 el olijfolie
- 2 el geroosterd amandel- schaafsel
- 3 el fijngehakte koriander peper en zout
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de citroenen in 6 partjes. Snijd de wortels en courgettes in plakjes.
Leg de kipfilets in een grote kom en voeg de citroenen, pruimen, wortel, courgettes en kikkererwten toe. Maak een sausje van de honing, ras el hanout, het citroensap en de olie. Schenk dit over de kip en schep alles goed om.
Stap 2
Verdeel de kip en groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Schenk de resterende saus erover en 80 ml water.
Stap 3
Vouw het bakpapier dicht en bak de papillote 45 minuten. Bestrooi tot slot met de amandelen, koriander, peper en zout.
Gratin van gnocchi, kerstomaatjes, mozzarella en basilicum
(Uit 7 minuten in de keuken: Gratins)
4 personen – Baktijd: 20 tot 30 min
Benodigdheden
- 500 g gnocchi
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 2 bollen mozzarella (di bufala)
- 2 dl volle room
- 1 bosje basilicum
- olijfolie
- peper en zout
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een gratineerschaal in met een scheutje olijfolie. Verdeel de kerstomaatjes en gnocchi over de bodem.
Stap 2
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze over de tomaten en gnocchi. Kruid ze naar smaak met peper en zout.
Stap 3
Meng in een kom de room met het fijngehakte basilicum. Schenk de kruidenroom over de ingrediënten in de schaal en sprenkel er nog wat olijfolie over. Zet de gratin 20 tot 30 minuten in de oven.
Lees ook: Slanke mensen eten anders. En dit is hoe.
Wok met venkel, garnalen en kokos
(Uit 7 minuten in de keuken: Wok)
4 personen – Kooktijd: 8 tot 10 minuten
Benodigdheden
- 1 venkel
- 300 g gepelde grote garnalen
- 1 tl gele currypasta
- 2 dl kokosmelk
- 1 el plantaardige olie zout
Voor het serveren
- sap van 1/2 limoen enkele takjes koriander
Stap 1
Maak de venkel schoon en snijd de knol in dunne plakken.
Stap 2
Verhit de olie in de wok en bak de venkel 3 tot 4 minuten. Voeg de garnalen toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de currypasta, kokosmelk en wat zout toe. Laat het garnalen- venkelmengsel 3 tot 4 minuten zachtjes garen.
Stap 3
Sprenkel voor het serveren het limoensap erover en knip de koriander erboven fijn.
Snel, gezond, gevarieerd én lekker. Daarna rest er nog maar één ding: genieten!