Op zo’n 800 km van Brussel ligt het Aravis-massief in de Franse Haute Savoie. Hier is het niet alleen voor skiërs maar ook voor bourgondiërs en wandelaars heerlijk vertoeven. Wij gingen op verkenning uit en verzamelden de fijnste adresjes voor een (wintersport)vakantie in het Aravis-massief.
Onze tips en adressen om te slapen, eten, sporten en meer in het Aravis-massief
Genesteld tussen het Lac d’Annecy en de Mont Blanc telt het Aravis-massief vier bergdorpjes: La Clusaz, Le Grand Bornand, Manigod en Saint Jean de Sixt. Stuk voor stuk pittoreske plekken die authenticiteit uitstralen met hun houten chalets en kronkelende straatjes.
La Clusaz
Het mooiste dorpje van het Aravis-massief, waar ook de jetset graag vertoeft, is zonder twijfel La Clusaz. Deze plek ademt gezelligheid en telt tal van gezellige restaurants, bars en luxueuze chalets.
Verblijven in La Clusaz
Vanwege zijn centrale ligging, vormt La Clusaz de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in het gebied. Wie met vrienden of familie komt skiën vindt op OVO Network heel wat knusse chalets. Wie met z’n tweeën naar dit bergdorp trekt, kan terecht bij La Ferme voor een goede budgetoptie, of bij St-Alban Hotel & Spa**** wanneer het al iets meer mag zijn.
View this post on Instagram
Gastronomisch genieten
Voor een maaltijd die alle verwachtingen overstijgt moet je bij de ‘Tipi du Trappeur’ zijn. In deze tipi vlak naast de skispiste geniet je na een dagje skiën of wandelen van een onvergetelijke avond. Na een korte wandeling met sneeuwschoenen word je onthaald met een vers bereide ‘vin chaud’ vergezeld van plaatselijke bergkaas. Vervolgens neem je plaats in de tipi waar je je eigen kaasfondue bereidt volgens de regels van de kunst – en met de hulp van de aanwezige ski-instructeurs. Om de avond af te sluiten vindt vervolgens een gezamenlijk zangmoment plaats met typische franse chansons als Aline van Christophe, Les Champs-Élysées van Joe Dassin en Emmenez-moi van Charles Aznavour. En alsof dat nog niet genoeg was, gebeurt de afdaling naar het dal voor de durvers te slee.
Dit bericht op Instagram bekijken
Verder kan je bij het eerder vernoemde La Ferme eveneens terecht voor een heerlijke lunch of diner in een uiterst gezellig kader. Opteer voor een pizza, ga all-in met een raclette of kies voor een klassieke tartiflette – die je zelden zo lekker zal hebben gesmaakt.
View this post on Instagram
Skiën in La Clusaz
Vooral voor gevorderden is het hier fijn skiën: zo leerde de gevierde freestyle-skiër Candide Thovex in La Clusaz de kneepjes van het vak. Onlangs werd ook de een zwarte piste op de Balme-berg naar deze plaatselijke held vernoemd. Waag jij je aan de afdaling?
View this post on Instagram
Verder kan je vanuit La Clusaz ook een tocht maken met sneewschoenen op de Aravis-bergpas, vergezeld van een lokale gids. Deze verschaft je meer uitleg over de omgeving en gaat op zoek naar sporen van gemzen, vogels, vossen en meer. Een fijn intermezzo bij mooi weer met prachtige vergezichten, die zo ver reiken als de Mont Blanc!
Le Grand Bornand
Binnen het Aravis-massief is vooral Le Grand-Bornand geschikt voor families. Het dorpje telt zo’n 90 km skipistes waarvan het merendeel blauwe pistes zijn. Sportievelingen kunnen hier naast skiën ook aan een initiatie biathlon wagen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Op de piste kan je heerlijke lunchen bij PapiJo. Van vlees op de grill tot royale salades en krokante wafels: hier serveren ze voor iedere smaak én ieder uur van de dag wat wils.
Dit bericht op Instagram bekijken
Manigod
Klein maar fijn, in Manigod wordt je teruggekatapulteerd in de tijd. De stilte wordt hier haast enkel verstoord door de klokken van de 19e-eeuwse kerk en de bellen van de koeien en geiten die de alpenweides van de dorpen bewonen.
Dit bericht op Instagram bekijken
De rijpingskelders van Paccard
In het Aravis-massief regeert de reblochon, een lokale bergkaas met het AOC-keurmerk die ondermeer wordt gebruikt bij de bereiding van de geliefde tartiflette. Meer leren over deze plaatselijke delicatesse én proeven kan door middel van een bezoek aan de rijpingskelders van Paccard – een must wanneer je in de regio bent.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wat wij opstaken? De kaas stamt uit de dertiende eeuw en ontleent zijn naam aan het woord ‘reblocher’, wat ‘opnieuw melken’ betekent. In die tijd moesten alpenboeren immers een deel van hun melk afstaan aan de eigenaar van de weides. Daarom melkten ze hun koeien niet volledig en deden ze dat opnieuw nadat de controleurs waren vertrokken. Van die melk maakten ze reblochon.
Je leest het al: het Aravis-massief heeft veel meer te bieden dan kilometers aan skipistes. Hier geniet je samen met je partner, gezin of vrienden van de authentieke Franse bergcultuur. Dat zie je aan de charmante chalets, proef je in de lokale keuken en neem je nog jarenlang mee in je herinneringen.
Lees ook: Bergvakantie: enkele essentiële items voor in je koffer, Vertrek in topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips.