Recept: zo maak je je eigen desemstarter
© Pexels

Recept: zo maak je je eigen desemstarter

Leestijd: 1 min

Met zijn heerlijke, volle smaak groeit zuurdesembrood uit tot een ware favoriet in menig huishouden. Wil je het zelf op tafel toveren, dan heb je eerst en vooral een goede desemstarter nodig. Lisa Wynen, mede-oprichtster van de Antwerpse bakkerij FUNK, deelt haar recept voor het maken van je eigen desemstarter.

De ambachtelijke manier van bakken, de complexe smaak en de gezondheidsvoordelen van zuurdesembrood spreken veel mensen aan. Het maken van je eigen desemstarter is niet alleen een leuke en leerzame activiteit om thuis te doen, maar het bespaart je ook geld – zuurdesembrood is immers niet goedkoop. Het vormt bovendien de perfecte vakantie-activiteit bij slecht (of veel te warm) weer.

Het recept voor de desemstarter van  FUNK

Benodigdheden

  • Elastiek
  • Glazen pot met deksel
  • Thermometer

Bereiding

Vóór je begint: Weeg de lege glazen pot en noteer het gewicht. Dit is belangrijk om precies te weten hoeveel starter je hebt, zodat je de juiste hoeveelheden kunt toevoegen en verwijderen tijdens het proces.

  1. Dag één: Meng 25 gram fijn roggemeel en 25 ml water in de glazen pot. Dek de pot losjes af met een deksel en bewaar het mengsel op een plek rond de 25°C. Laat 24 uur rusten.
  2. Dag twee: Meet 50 gram van de starter van dag één af en verwijder het teveel uit de pot. Voeg hier 50 gram fijn roggemeel en 50 ml water van 50°C aan toe. Meng goed en dek de pot losjes af. Laat opnieuw 24 uur rusten op een plek rond de 25°C.
  3. Dag drie: Voeg aan 150 gram van de starter van dag twee, 150 gram fijn roggemeel en 200 ml water van 50°C toe. Meng goed, dek losjes af, en laat 24 uur rusten op een plek rond de 25°C.
  4. Dag vier: Neem 75 gram van de starter van dag drie, en meng dit met 75 gram fijn roggemeel en 75 ml water van 50°C. Plaats een elastiekje om de pot op het niveau van het mengsel om de groei te monitoren. Dek de pot losjes af en laat opnieuw 24 uur rusten.
  5. Dag vijf: Je zult merken dat het mengsel actiever is geworden en in volume is toegenomen. Dit betekent dat je desem nu klaar is voor gebruik in een (zuur)desembrood. Let op: Als het mengsel nog niet begint te bubbelen of in volume toeneemt, herhaal dan stap 4 totdat dit gebeurt.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Brood, Recept, Zuurdesem.