Oorspronkelijk komt matcha uit China, maar het zijn de Japanners die we moeten bedanken voor het verfijnen van het productieproces. Zij importeerden de bladeren in de 12de eeuw en stelden het bereidingsproces van de thee op punt. Om de typische gifgroene kleur te bekomen, is het immers nodig de bladeren plat te laten drogen alvorens ze met de hulp van twee stenen fijn te malen. Op die manier blijven alle goede aspecten van de thee bewaard van plant tot theekop. De poedervorm maakt ook dat deze thee eerder ‘gegeten’ dan ‘getrokken’ wordt.
Antioxidanten
Matcha bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee, evenals 105 mg catechinen en chlorofyl (aka bladgroen), een stofje dat erom bekendstaat zware metalen en toxines uit je systeem te zuiveren. En alsof dat nog niet genoeg is, is matcha-thee ook een natuurlijke cholesterolverlager en een bron van vitamines, mineralen en oligo-elementen.
Meerdere studies toonden de gezondheidsvoordelen reeds aan. Zo bleek onder andere dat wie gedurende 10 weken regelmatig een kopje matcha-thee drinkt, zijn lichamelijke prestaties met 24% kan doen toenemen. Ook het algemene energieniveau ging duidelijk omhoog.
Dessert van matcha, mascarpone en chocolade
Dit dessert met matcha-thee wordt in drie stappen gemaakt om drie verschillende texturen te verkrijgen: een knapperig koekje van matcha, romige mascarponevulling en de taartbodem van chocolade.
Ingrediënten
Voor 6-8 porties.
Voor de koekjes:
- 260 g tarwemeel (de helft mag rijstmeel zijn)
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 8 – 10 g matcha
- 130 g boter op kamertemperatuur
- 130 g boter op kamertemperatuur
- 90 g poedersuiker of gewone suiker
Voor de vulling:
- 250 g mascarpone
- 150 g Griekse yoghurt of zure room
- 3 eetlepels suiker
- Schil van 1 limoen
Voor de chocoladebodem:
- 180 g sablékoekjes van chocolade met chocoladesnippers
- 50 g gesmolten boter
- Kokossuiker naar smaak (optioneel)
Bereiding:
Voor de koekjes:
- Klop de boter enkele minuten tot deze romig is. Voeg de suiker en de thee toe en meng het tot een homogeen mengsel.
- Klop het ei en voeg het toe.
- Zeef de bloem, het zout en de gist en verwerk dit in het mengsel.
- Vorm zonder te kneden een rol met een diameter van ongeveer 4 of 5 centimeter en wikkel deze in bakpapier of vershoudfolie. Laat dit een uurtje afkoelen in de koelkast.
- Als het deeg koud is, snijdt u de rol met een mes in cirkels van 4 millimeter dik en schikt u de koekjes op een bakplaat met antiaanbakpapier.
- Verwarm de oven op 160 of 170 graden (als we op een hogere temperatuur bakken, verliezen de koekjes hun groene kleur en worden ze bruin).
- Bak ze gedurende 12 tot 14 minuten, afhankelijk van de grootte en de dikte van de koekjes. Laat ze op een rooster afkoelen.
- Verkruimel de koekjes over het dessert. Als u het niet direct serveert dan bewaart u het in een luchtdichte doos.
Voor de vulling:
- Klop de mascarpone, de yoghurt, de suiker en de schil van de limoen in een kom
Voor de bodem:
- Plet de koekjes met een deegroller zodat er niet te veel fijne stukken overblijven.
- Voeg de gesmolten boter en de suiker toe en meng tot de koekkruimels de boter opnemen. Als het een beetje droog blijft, kunt u nog wat gesmolten boter toevoegen.
- Doe het mengsel op een schotel en plet het met de achterkant van een lepel voor een vaste bodem. Plaats het direct in de koelkast om het hard te laten worden.
- Haal 30 minuten voor het opdienen van het dessert de bodem uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur rusten.
- Giet de room over de chocoladebodem in de schotel. Bedek vervolgens met de verkruimelde matchakoekjes.
Recept via Zara Home.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: Verwarmende wintersoepen om zelf te maken. 3 recepten van Donna Hay voor snelle vegetarische gerechten.