Recept: 3X gevulde zoete aardappel
© Unsplash

Recept: 3X gevulde zoete aardappel

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Heb je nood aan inspiratie voor nieuwe gerechten, waarom dan geen recept met gevulde zoete aardappel proberen? De groente zit boordevol vitaminen en voegt een heerlijk zoete toets toe aan elk gerecht.

/

Zoete aardappelen zijn al lang geen vergeten groente meer, in tegenstelling zelfs, ze zijn het favoriete ingrediënt van elke hippe lunchbar. De groente is super populair onder de vorm van frietjes, maar deze zoete groente heeft nog zoveel meer mogelijkheden dat het zonde zou zijn om je te beperken tot die ene variant. Het enige wat jou nu nog te wachten staat is het kiezen van je favoriete recept voor gevulde zoete aardappel.

Lees ook: Recept: deze pasta uit Rome is een ode aan de zomer

/

Waarom zoete aardappel?

Eerst nog even dit. Waarom zou je überhaupt kiezen voor een recept met zoete aardappelen. De groente heeft wel degelijk een hele reeks aan voordelen. Zo zit hij boordevol vitaminen en mineralen, denk maar aan bètacaroteen, calcium, ijzer, magnesium en vitamine C. Gewone aardappelen en zoete aardappelen hebben elk hun eigen voordelen, het is niet te zeggen welke variant gezonder is dan de andere. Zo is een gewone aardappel rijker aan eiwitten en bevat een zoete aardappel meer vezels, het is dus maar juist waar je naar op zoek bent.

/

1. Zoete aardappel met tomatensalsa en guacamole

Benodigdheden

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el zure room
  • 1 avocado
  • 10 kerstomaten
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 limoen
  • 2 el olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Knoflookpoeder

Bereiding

  1. Was de zoete aardappel in water en besprenkel hem met olijfolie en zout.
  2. Zet hem 5 minuten in de microgolfoven en nadien 10 minuten in een voorverwarmde airfryer op 200 graden of 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Draai hem halverwege om.
  3. Hak de rode ui fijn en snij de kerstomaten in kwartjes.
  4. Meng de rode ui met de kerstomaten, besprenkel het geheel met olijfolie en kruid met peper, zout en knoflookpoeder.
  5. Plet de inhoud van de avocado met een vork tot je guacamole krijgt.
  6. Pers de limoen en meng het sap met de guacamole, kruid de guacamole met peper en zout.
  7. Snij de zoete aardappel doormidden en hol het midden uit. Vul hem terug op met het tomatenmengsel en daarbovenop de guacamole.
  8. Werk het geheel af door er een lepel zure room aan toe te voegen.
/

2. Zoete aardappel met kip harissa en feta

Benodigdheden

  • 1 zoete aardappel
  • 100 gram kip
  • 1/2 rode paprika
  • 5 kerstomaten
  • 4 tl harissapasta
  • 1 rode ui
  • 1 tl tomatenpuree
  • 40 gram feta
  • 1/4 limoen
  • Een paar blaadjes munt
  • 2 el olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Provençaalse kruiden

Bereiding

  1. Was de zoete aardappel in water en besprenkel hem met olijfolie en zout.
  2. Zet hem 5 minuten in de microgolfoven en nadien 10 minuten in een voorverwarmde airfryer op 200 graden of 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Draai hem halverwege om.
  3. Snij de ui fijn, de paprika in julienne en de tomaten in kwartjes.
  4. Bak de ui glazig in een pan met 1 el olijfolie en doe er de paprika, tomaten, kip en harissa bij.
  5. Kook de groenten en kip gaar en voeg er de tomatenpuree en een scheut water aan toe.
  6. Kruid het geheel met zout, peper en Provençaalse kruiden.
  7. Snij de zoete aardappel in 2 en hol de binnenkant uit.
  8. Vul de binnenkant met het kip-harissamengsel.
  9. Verkruimel de feta en versnipper de muntblaadjes.
  10. Bestrooi het geheel met feta en muntblaadjes en pers de limoen erover uit.
/

3. Zoete aardappel met mediterrane groenten

Benodigdheden

  • 1 zoete aardappel
  • 1/4 courgette
  • 1/4 aubergine
  • 5 kerstomaten
  • 1/2 rode ui
  • 100 gr gehakt
  • 1 tl tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Provençaalse kruiden

Bereiding

  1. Was de zoete aardappel in water en besprenkel hem met olijfolie en zout.
  2. Zet hem 5 minuten in de microgolfoven en nadien 10 minuten in een voorverwarmde airfryer op 200 graden of 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Draai hem halverwege om.
  3. Snipper de rode ui fijn.
  4. Snij de courgette en aubergine in blokjes van 1 cm, snij de tomaten in kwartjes.
  5. Bak de ui glazig in een pan en voeg er het gehakt, de courgette en aubergine aan toe.
  6. Kook het geheel gaar en voeg er dan de kerstomaten en tomatenpuree aan toe. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  7. Snij de zoete aardappel doormidden en hol het midden uit.
  8. Vul de zoete aardappel met het mengsel.

Lees ook: Zomerse salades: 5 verfrissende recepten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >