Streamingplatform Sooner is opgericht voor en door filmliefhebbers. Ook deze winter kunnen we er ons moviehart ophalen! Je bekijkt of herbekijkt er de grote cultfilms, maar je ontdekt er ook onverwachtse filmpareltjes.

Sooner is ontstaan dankzij een team van gepassioneerde filmfanaten. Hun doel was om een ander soort cinema te laten zien, gekleurde en gevarieerde cinema die de grenzen overstijgt en het leven van hier en elders laat zien. Elke week zet het team nieuwe collecties in de kijker (telkens rond thema’s die verband houden met de actualiteit of die hen nauw aan het hart liggen). Ze geven ons de kans om cinema op een nieuwe manier te beleven. Belgische en Europese klassiekers, beroemde kaskrakers of onderschatte meesterwerken… alle genres komen aan bod. Of je nu verzot bent op drama, thrillers, komedies of documentaires, iedereen komt hier aan zijn of haar trekken.

Het platform bruist van de nieuwigheden die de – toch al goed gevulde – catalogus nog verder aanvullen. Van hartverscheurende verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten tot fictie die uiteindelijk pijnlijk dicht bij de realiteit komt en een paar pakkende films die het patriarchaat aanklagen, geen enkel maatschappelijk thema blijft onaangeroerd.

Deze films kan je nu streamen op Sooner

Speciaal voor de gelegenheid heeft de redactie van Marie Claire haar vijf favoriete recente releases geselecteerd die je nu kan streamen op Sooner.

Plus que jamais

Deze emotionele film vertelt het verhaal van Hélène. Ze is begin de dertig en lijdt aan longfibrose. Het besef sijpelt bij haar binnen dat ze niet meer lang te leven heeft. Ze wil haar leven op een mooie manier eindigen en besluit om helemaal alleen naar Noorwegen te trekken om daar haar laatste momenten te spenderen. Dit tot grote frustratie van haar vriend Matthieu die liefst nog zo veel mogelijk tijd met zijn geliefde spendeert.

Wat deze film bijzonder maakt is hoe de realiteit zich vermengt met het scenario van de film. Niet lang na het opnemen van ‘Plus Que Jamais’ stierf Gaspard Ulliel – de acteur die de rol van Matthieu vertolkt in de film – in een tragisch ski ongeval. Deze film is de laatste waarin hij heeft kunnen meespelen en dit maakt de film des te hartverscheurender.

Nina Wu

Deze dramatische thriller volgt het verhaal van een vrouw aan het begin van haar carrière. Nina Wu wil het al jaren maken in de filmwereld, maar verder dan kleine rollen in tv commercials geraakte ze nooit, tot ze plots de kans krijgt om mee te doen in een grote film. Hoewel dit altijd haar droom was, krijgt ze toch twijfels wanneer ze ziet dat ze voor de film naakt moet gaan. De regisseur verwacht steeds meer van haar en de grenzen tussen de realiteit en de filmwereld vervagen alsmaar meer.

Deze adembenemende film legt verschillende maatschappelijke thema’s bloot zoals seksisme, trauma en de ultieme vraag: hoe ver wil je echt gaan om je dromen te bereiken?

Vous n’aurez pas mon haine

13 november 2015 staat als een litteken in de geschiedenis gebrand. Het is de dag waarop de terroristische aanslagen in Parijs plaatsvonden. ‘Vous n’aurez pas mon haine’ vertelt het waargebeurde verhaal van Antoine Leiris die zijn vrouw verloor in de aanslagen. Hij schreef zijn ervaringen neer in een Facebookpost die binnen de kortste keren het internet overnam. De centrale boodschap van zijn brief: dat hij weigert om toe te geven aan de haatgevoelens tegenover de daders van de vreselijke aanslag.

Lingui, Les liens sacrés

Deze film speelt zich af in Tsjaad. Een land met strenge normen en waarden als het op trouwen en abortus aankomt. Zo wordt de alleenstaande moeder Amina verafschuwd door de rest van haar dorp omdat ze geen man heeft. Alles wordt nog erger wanneer haar vijftienjarige dochter zwanger blijkt te zijn. Via een abortus hoopt dochter Maria ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde lot tegemoetkomt als haar moeder. Toch is dit niet evident aangezien abortus er ten strengste verboden is.

Pity

‘Pity’ neemt je mee in het verhaal van een man die bijzonder ongelukkig is. Zijn vrouw ligt al enige tijd in coma en de dokters zijn allesbehalve voorspoedig over de vooruitzichten van de vrouw. Dit maakt dat de man amper nog geluk ervaart. Op de dag dat zijn vrouw eindelijk uit de coma ontwaakt komt hij tot een bizarre constantie, hij wil helemaal niet gelukkig zijn maar is verslaafd aan het gevoel van verdriet. De film snijdt een bizar thema aan dat aanzet tot nadenken over diepere psychologische thema’s.

Sooner is verkrijgbaar op androidtv, Chromecast, Apple AirPlay, AppStore en GooglePlay en dit vanaf € 7,99/maand.

Lees ook: ‘The Empress’ op Netflix: dit zijn de feiten en fictie over het leven van Sisi, 10 erotische scènes uit de filmgeschiedenis die je wil zien,The Substance: deze body horrorfilm met Demi Moore wil je niet missen.