Het mooie weer loopt een beetje voor op schema waardoor de belangrijkste producten van de maand mei al op de markt verschenen.
Rood fruit, groene groenten, maar ook vis en vlees van het seizoen: dit zijn de seizoensproducten en hun gezondheidsvoordelen waarvan je in mei kan genieten.
Seizoensfruit
Na de koudere maanden waarin al het fruit nagenoeg onopvallend was, is kleur in mei weer volop aanwezig, met alle vitaminen en natuurlijke suikers die daarbij horen. Een ideale manier dus om de voedingsbatterijen weer op te laden!
Lees ook: Twee derde van de vrouwen heeft last van het oplichterssyndroom: dit wil je erover weten
De allereerste rode vrucht van het seizoen is de aardbei en daarna de kers. Maar ook mispels, vol vitamine B en C, doen hun intrede. Mei is ook de maand om rabarber te (her)ontdekken, die heel licht verteerbaar en vezelrijk is. Wist je dat rabarber eigenlijk een groente is die zo goed als altijd bij de categorie ‘fruit’ wordt onderverdeeld?
View this post on Instagram
In mei kunnen we ook nog nagenieten van enkele exotische vruchten die zowel in de winter als in de herfst gegeten worden, zoals citrusvruchten.
Ten slotte is mei ook de maand van de eerste tomaten, die – en dat is eigenlijk het omgekeerde geval als bij rabarber – wel degelijk vruchten zijn!
Fruit in mei:
- Avocado
- Banaan
- Kers
- Citroen
- Passievrucht
- Kiwi
- Mango
- Aardbei
- Nectarine
- Mispel
- Sinaasappel en bloedsinaasappel
- Pompelmoes
- Rabarber
- Tomaat
Seizoensgroenten
Op vlak van groenten is mei een iets mindere maand. Hoewel er toch enkele zomergroente zijn die hun debuut maken, zoals komkommers, aubergines en radijzen.
Het is ook de topmaand voor de asperge: deze lentegroente die rijk is aan antioxidanten, vitaminen en mineralen kan in veel verschillende vormen worden gegeten.
Lees ook: Nog geen Covid gehad? Dokters geven vier mogelijke redenen
Een andere groente die schittert in mei, is spinazie. De groene bladeren zitten boordevol kalium en andere voedingsstoffen waardoor het een echte toevoeging is op ons bord.
Groenten in mei:
- Knoflook (gedroogd kan het eigenlijk het hele jaar door gegeten worden)
- Witte asperges en groene asperges
- Aubergine
- Rode biet
- Boerenkool, Chinese kool, bloemkool en koolrabi
- Komkommer
- Spinazie
- Venkel
- Sla
- Ui
- Erwten
- Aardappel
- Radijs
Vis, schaal- en schelpdieren en vlees in mei
Groenten en fruit zijn niet de enige voedingsmiddelen die de seizoenen moeten respecteren. Vlees, vis en zelfs kaas volgen ook bepaalde natuurlijke cycli. Mei is bijvoorbeeld het ideale moment om sardines of makreel te eten, die rijk zijn aan omega-3. Verder is het ook het ideale moment om bijvoorbeeld lamsvlees en gevogelte zoals eend en kip klaar te maken.
Vis en zeevruchten in mei:
- Ansjovis
- Kabeljauw
- Koolvis, makreel
- Heek, Skate
- Sardines
- Tong (vroeg)
- Kreeft, Langoustine, Krab
Vlees in mei:
- Lam
- Rund
- Konijn
- Schaap
- Kalfsvlees
- Eend
- Kip
Kazen in mei:
- Koekazen: Beaufort, Bresse bleu, Camembert, Cantal, Coulommiers, Emmental, Époisses, Maroilles, Mimolette, Parmesan, Reblochon, Ricotta, Saint-Nectaire, Tomme
- Schapenkazen: Brocciu, Roquefort,
- Geitenkazen: Crottin de Chavignol
- Buffelkazen: mozzarella
Granen en kruiden in mei
Hoewel kruiden het hele jaar door kunnen worden gegeten, vooral in hun gedroogde vorm dan, kunnen sommige in mei ook vers geplukt worden.
Kruiden in mei:
- Tijm
- Dille
- Kervel
- Bieslook
- Peterselie
- Hartig
- Mosterd
- Bernagie
- Berenknoflook
- Citroenmelisse
Dit artikel verscheen eerder op www.marieclaire.fr