Met ongeveer de helft van de grote vakantie achter de rug, staan nog heel wat Belgen te popelen om op reis te vertrekken. Voor wie met een volle koelkast kampt vlak voor vertrek, komt HelloFresh met de perfecte oplossing: laat je overgebleven groenten fermenteren en maak er kimchi van. Dit Koreaanse gerecht kan je zowaar met alle groenten bereiden én is klaar voor consumptie wanneer je terug bent van enkele weken vakantie.
Hoe bereid je kimchi?
Het bereiden van kimchi doe je best een dag of twee voordat je op vakantie vertrekt. “Groenten fermenteren voor kimchi neemt ongeveer een tot twee dagen in beslag” vertelt Babette Crevits, receptontwikkelaar bij HelloFresh. “Je kan het fermentatieproces herkennen aan de belletjes die ontstaan. Zet de potjes net voor je vertrek met een deksel afgesloten in de koelkast. Hiermee vertraag je het fermentatieproces en verbeter je de smaak. Na enkele dagen in de koelkast, is de kimchi klaar om te eten. Na een tot twee weken is de kimchi sterker van smaak en op z’n best. Kimchi kan je best een paar maanden gebruiken, hierna wordt de smaak al snel te sterk.”
Waarom is kimchi een superfood?
Het consumeren van gefermenteerde voeding kan volgens dematologe Ingrid van Riet de gezondheid van de huid bevorderen door het darmmicrobioom in balans te houden en ontstekingen te verminderen. “Gefermenteerde voedingsmiddelen produceren nuttige verbindingen, zoals korte keten vetzuren (KKVZ) en antioxidanten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en bijdragen aan een gezonde darmfunctie” vertelt de dermatologe.
“Een goed én lekker voorbeeld van gefermenteerde voeding is kimchi. De gefermenteerde groenten in kimchi kunnen bijdragen aan een gezonde huid omdat ze dus een gezonde darmflora bevorderen en zo de gezondheid en uitstraling van de huid verbeteren.”
Recept: Kimchi van Chinese kool
Ingrid van Riet: “Voor kimchi heb je naargelang de hoeveelheid altijd drie basisingrediënten nodig, namelijk vissaus, gember en chilipoeder. Verder kan je kimchi maken met alle groenten. Chinese kool is het meest gangbare ingrediënt, maar je kan ook variëren met stukjes appel, wortel, radijsjes,.. Alles kan er eigenlijk in!”
“Vaak heb ik restjes Chinese kool in de keuken liggen.” Gaat de dermatologe verder. “Wanneer ik kimchi bereid, maak ik gebruik van de buitenste blaadjes, deze zijn namelijk perfect voor kimchi, zelfs als de blaadjes er niet meer super vers uitzien. Een extra voordeel van Chinese kool in kimchi verwerken, is dat de kimchi hierdoor een veel hogere hoeveelheid vitamine C bevat dan gewone kool. Dit stimuleert de productie van collageen en zorgt voor een stevigere huid.”
Benodigdheden
- 1 kg Chinese kool (of andere restjes zoals wortel, venkel, paksoi, radijs, lente-ui,…)
- 750 ml water
- 4 el zout
- 3 tl chilipoeder
- ½ el chilivlokken
- 2 el bruine suiker
- 5 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 tl gember, geraspt
Bereiding
- Los het zout op in 750 ml water en breng aan de kook. Leg de losse koolbladeren in het zoute water en laat 45 tot 60 minuten staan. Spoel de bladeren goed af en knijp het overtollige water eruit.
- Maak de marinade. Meng in een grote kom suiker, vissaus, gehakte knoflook, geraspte gember, chilivlokken en chilipoeder. Tip: Voeg extra chilipoeder toe als je van pittig houdt.
- Snijd voor de vulling de rest van de groenten (zie vullingideeën bovenaan) in dunne reepjes, blokjes of grove ringen. Meng de gesneden groenten met de afgespoelde Chinese kool.
- Meng de marinade met de fijngesneden groenten, zodat alles goed bedekt is.
- Doe het mengsel in een schone, gesteriliseerde pot en druk stevig aan. Dek af met een schone doek, zodat gassen kunnen ontsnappen tijdens het fermenteren. Bewaar de pot een tot twee dagen op een koele, donkere plaats.
- Sluit de pot na een tot twee dagen af met een deksel en zet in de koelkast. Na een paar dagen is de kimchi klaar om te eten. Na ongeveer twee weken is de smaak optimaal.