Met deze anticonceptiemiddelen is er geen verhoogd tromboserisico
© Unsplash

Met deze anticonceptiemiddelen is er geen verhoogd tromboserisico

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Anticonceptiemiddelen zijn een op maat gemaakt middel voor vrouwen. De bekendste is de combinatiepil waarbij een verhoogde kans op tromboses mogelijk is, net zoals bij de vaginale ring en de plakpleister. Maar welke alternatieven zijn er die niet gepaard gaan met dit risico? Dr. Van Wiemeersch schetst ons een overzicht.

Anticonceptie biedt een vrouw bescherming tegen ongewenste zwangerschappen en schept duidelijkheid over de menstruatiecyclus. Er zijn verschillende soorten, types en vormen en daar is een reden voor: anticonceptiemiddelen worden op maat voorgeschreven. Je kan anticonceptie opdelen in één-hormonale, twee-hormonale of niet-hormonale middelen. De één-hormonale en niet-hormonale geven geen verhoogde kans op een trombose. Die licht Dr. Van Wiemeersch ons wat meer toe.

Trombose-vrij

Vooraleer je een anticonceptiemiddel neemt, is het aangeraden om een afspraak te maken met je gynaecoloog. Hij weet namelijk als geen ander hoe een vrouw ineenzit. “Voor elke vrouw is er een geschikt anticonceptiemiddel, maar er is geen kant-en-klaar antwoord dat voor iedere vrouw toepasselijk is. Het anticonceptiemiddel is afhankelijk van het type vrouw, haar leeftijd, risicogroep, etc”, aldus Dr. Van Wiemeersch. In België wordt door 8 op de 10 vrouwen een anticonceptiemiddel gebruikt, waarbij de pil op nummer één staat. Helaas, is er bij de combinatiepil een verhoogde kans op tromboses, al is die zeer klein, maar ze is er. Gelukkig zijn er alternatieven waarbij dit niet het geval is. Dr. Van Wiemeersch noemt er vier op: het koperhoudendspiraal, de minipil, het staafje en de prikpil.

/

Het koperhoudendspiraal

Er is één anticonceptiemiddel dat geen hormonen bevat en dat is het spiraaltje. Vroeger had het spiraal een T-vorm, maar ondertussen bestaat er een koperhoudendspiraal, Ballerine, die bolvormig is. Volgens Dr. Van Wiemeersch is dat een goed alternatief voor het vroegere spiraal omdat de ronde vorm minder prikkelend aanvoelt en minder bloedingen veroorzaakt.

/

De minipil

“De meeste pillen zijn combinatiepillen bestaande uit oestrogeen en progestageen. Deze hebben een hoger tromboserisico.” Het verschil met de minipil is dat die uit één hormoon bestaat, namelijk het mannelijke progestageen. Deze pil heeft dus een lager tot geen tromboserisico, maar is minder populair omwille van slecht controleerbare tussentijdse bloedingen. Ondertussen is er een nieuwe minipil op de markt die tussentijdse bloedingen meer onder controle heeft en géén verhoogd risico op tromboses bevat.

/

Het staafje

Het staafje is een iets minder gekend anticonceptiemiddel dat geplaatst wordt in de bovenarm. Het bevat enkel het mannelijke hormoon progestageen en wordt om de drie jaar vervangen. Hoewel het de kans op een trombose niet verhoogt, wijst Dr. Van Wiemeersch wel op enkele minpunten van: oncontroleerbare bloedingen en mogelijke verplaatsing van het staafje.

Unsplash

/

De prikpil

Een prikpil kan je vergelijken met een combinatiepil, met als verschil dat dit enkel progestageen bevat. Je neemt geen pil in, maar krijgt een inspuiting in de arm die veilig is gedurende een periode van twaalf weken. Belangrijk om weten is dat de prikpil geen invloed uitoefent op je menstruatiecyclus. Dat wil zeggen dat je menstruatie blijft doorlopen zonder stopweek. Tip: indien je snel zwanger wenst te worden, is de prikpil niet meteen aangeraden aangezien de vruchtbaarheid wat langer kan wegblijven na het stoppen van de prikpil.

Kortom: anticonceptiemiddelen zijn belangrijk, maar vooraleer je er aan begint, consulteer altijd je gynaecoloog want elke vrouw is anders.

Lees meer Marie Claire op: Ook de pil verhoogt het risico op trombose: “Vergelijking met AstraZeneca is niet eerlijk”; Vroegtijdige menopauze treft 5% van de vrouwen: loop jij ook risico?; Is de pil voor mannen eindelijk op komst?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Anticonceptie, Anticonceptiemiddelen, Combinatiepil, Prikpil, Spiraal, Trombose.