Help meisjes terug naar school gaan met Plan International
© Pers

Help meisjes terug naar school gaan met Plan International

Door Nathalie Van Laer
Leestijd: 2 min

Na maandenlang thuiszitten, mogen jongeren vanaf vandaag terug plaatsnemen op de schoolbanken. Maar dat geldt niet voor meisjes in ontwikkelingslanden. Door de impact van de pandemie zullen miljoenen meisjes namelijk nooit nog naar school gaan. Plan International lanceert daarom nu de campagne “Nooit meer school?”

/

Zoals ook in België, moesten scholen de afgelopen maanden noodgedwongen sluiten om de verspreiding van het virus te stoppen. Dit heeft levens gered, al heeft dit in een aantal landen grote gevolgen voor meisjes. Miljoenen meisjes lopen namelijk het risico niet meer naar school terug te keren door de coronacrisis.

Ongelijkheid jongens en meisjes

In veel landen heerst er nog steeds ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Vooral in armere landen wordt minder geïnvesteerd in onderwijs voor meisjes. Van hen wordt namelijk verwacht dat ze huishoudelijke taken uitvoeren zoals koken, kuisen en zorgen voor hun broers en zussen.

nooit meer school

Pers

Toch was er sprake van een positieve trend voor meisjesonderwijs, tot voor de coronacrisis. Maar veel van deze inspanningen dreigen nu verloren te gaan.

/

Minieme kans op goed werk

Zo moesten in ontwikkelingslanden meisjes tijdens de coronacrisis vaak werken om geld te verdienen. Bovendien is de kans groot dat ze snel moeten trouwen omdat hun ouders niet genoeg geld hebben om voor hen te zorgen. Deze meisjes zijn vaak nog geen 14 jaar oud en de kans dat ze terug naar school zullen keren, is zeer klein.

nooit meer school

Pers

Dit is enorm slecht voor hun toekomst, want zo is de kans op goed werk en een deftig inkomen later miniem. Ze belanden in armoede, samen met hun kinderen. Daarnaast vallen ze ook nog sneller ten prooi aan genitale verminking, seksueel geweld, ongewenste zwangerschappen en moedersterfte.

Op school kunnen meisjes beschermd worden tegen bovenstaande gevaren. Ze leren er bij en werken zo aan hun toekomst. Ook krijgen ze er voedzame maaltijden, die ze thuis niet zouden krijgen. Zaken die we hier vanzelfsprekend vinden, zoals maandverbanden, krijgen meisjes in ontwikkelingslanden soms ook enkel op school.

/

Campagne Plan International

Om deze permanente lockdown voor meisjes tegen te gaan, lanceert Plan International nu de campagne “Nooit meer school?” Zo wil het meisjes wereldwijd de kans geven om naar school te gaan. Ook moet de campagne duidelijk maken welke nefaste gevolgen de sluiting van scholen heeft in ontwikkelingslanden.

nooit meer school

planinternational.be

Daarom draait Plan International de rollen om in hun nieuwe campagnevideo: wat als jongens niet meer naar school zouden kunnen gaan op 1 september? De reacties spreken voor zich: uitsluiting van meisjes uit het onderwijs kan nooit, waar dan ook ter wereld.

/

Investeren in onderwijs

Jij kan er mee voor zorgen dat meisjes wereldwijd naar school kunnen gaan. Stuur nu een gratis sms met “SCHOOL” naar 8810. Deze sms’en worden verzameld en aan de Belgische overheid getoond. Door een sms te sturen, laat jij de overheid weten dat ze meer moeten investeren in onderwijs voor meisjes. Alleen zo kunnen meisjes veilig opgroeien en hun toekomst bepalen.

Lees meer Marie Claire op: Op welke plaatsen voel jij je (on)veilig? Geef het aan via Safercities, Zalando steunt onderdrukte holebi’s en transgenders in Polen, #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Eerste schooldag, Meisjes, Plan International.