Meneer Kousmichoff
1867, Sint Petersburg onder de Tsaren. De heer Pavel Kousmichoff opent een theehuis. Hij creëerde het etiket dat tot op vandaag de theeblikken siert. Je ziet de trotse kerktorens van de stad, de heilige Isaac, Peter de Grote zit op het paard en de rivier de Neva stroomt. Dit alles in een kader van theebloemen. Kousmichoff was de allereerste theesommelier die naast kruidenthees, ook mengelingen van fruit en bloemen maakte. Hij werd erom bekend. Ook de Tsaren hoorden ervan. Alexander de derde en Nicolaas de tweede dronken graag een kopje Kousmichoff. In 1917, tijdens de Russische revolutie, vluchtten de Kousmichoffs naar Parijs. Daar zette Pavel en zoon opnieuw een succesvolle theehandel op. Na de dood van zijn zoon in 1946, nam de kleinzoon de theehandel over. Maar die had meer oog voor de kunsten dan voor zaken en het bedrijf ging achteruit.
Kusmi Tea wordt nummer één, ooit
Sinds 2003 is het theemerk in handen van de gebroeders Orebi. Sylvain Orebi, de CEO, is in Brussel voor de opening van de exclusieve Kusmi theewinkel op de Grasmarkt. Voor hem begon met Kusmi het tweede deel van het sprookje. Toen Sylvain Orebi de blikken van Kousmichoff zag op een theebeurs en de geur ervan opsnoof, wist hij meteen dat hij dit merk in handen wou krijgen. Hij had geluk, want het stond te koop. Met dit etiket en de naamsverandering in Kusmi Tea, zou hij van deze thee een internationale bestseller maken. Dat lukt hem aardig: in Frankrijk staat de thee op nummer één bij de theedrinkers. In tien jaar wil hij wereldwijd marktleider zijn.
Nieuwe blends
“Onder de theedrinkers, meestal vrouwen trouwens, zijn er inderdaad échte Kusmi-kenners: zij proeven, kopen, komen terug en hebben verschillende Kusmithee’s thuis”, zegt Sylvain Orebi. Hij produceert nog steeds de blends van Pavel Kousmichoff, zoals de Cashmere, Anastasia en Sint Petersburg, maar vulde ook het assortiment aan. De nieuwe blends golven op de marktvraag, zoals detoxmengelingen, of ze maken gebruik van de theekennis die er kwam na de globalisering, zoals het gebruik van matcha thee en Rooibos.
Collab met Alain Ducasse
De allernieuwste samenstelling is er eentje van de Franse topchef Alain Ducasse. (Ook theemakers doen aan collabs en Alain Ducasse was de eerste chef waarvan drie van zijn restaurants tegelijk drie michelinsterren hadden). “Ik wou persé dat Alain Ducasse een thee voor me maakte”, legt Orebi uit. “Hij had nog nooit een thee gemaakt. Dus die uitdaging wou hij graag aangaan. Hij kreeg het mengen al snel in de vingers en we besloten een thee te maken die anders zou zijn dan alle andere. Zo zijn we samen op zoek gegaan naar de perfecte witte thee. Daarna begon de zoektocht naar de samenstelling. We probeerden vele aroma’s uit. En telkens had Ducasse commentaar: ‘ik hou toch meer van dit, of van dat, we gaan die en die mengeling nog eens proberen’, etcetera. Uiteindelijk kwam hij uit bij deze mengeling van witte thee met rozen en frambozen.”
Geslaagd experiment
Ook naar de verpakking van deze bijzondere thee ging veel aandacht. De maagdelijk witte blikken doos werd gemaakt in de gespecialiseerde theedozenateliers van Paul Lagache in Parijs. (Wat er allemaal bestaat). “Deze thee is voor ons echt bijzonder: omdat hij onze allereerste witte thee is, omdat hij door een sterrenchef werd samengesteld, omdat hij zeer licht, zeer fris is en fruit en bloemen bevat – zoals Mr Kousmichoff deed – omdat hij in een unieke doos komt, en ook wel omdat hij onze nummer één verkochte thee is sinds hij begin oktober op de markt is”, besluit Sylvain Orebi fier.
Waarom Valentijn niet keizerlijk inzetten met een heerlijk kopje maagdelijk witte Kusmi Tea? De avond kan dan nog alle kanten op.
Een selectie van Kusmi Tea komt vaak in mooie geschenkverpakkingen en is te vinden op de Grasmarkt 22 in 1000 Brussel, in het winkelcentrum Docks Bruxsel op de Lambermontlaan 1 en in Maasmechelen Village. Theespeciaalzaken bieden de thee ook aan of je kan shoppen in de onlinewinkel.