Drie variaties op ganzenlever: lolly’s met een hart van vijgen, mini-briochetoasts met rode vruchten en een glaasje mi-cuit van eend met Gewürztraminergelei.
Leuke tapas dit trio aperitiefhapjes en genieten kan zonder geknoei met servetten!
Voor de lolly’s: maak kleine bolletjes van je ganzenlever. Snij ze in twee en doe er wat vijgenconfituur op (of verse vijgen als je die hebt). Maak de bolletjes weer dicht, rol ze in gemalen peperkoek en prik ze op een stokje.
Voor de toastjes: rooster een brioche, snij de ganzenlever in sneetjes en bestrooi die met fruit naar keuze (aalbessen, frambozen, veenbessen enz.)
Voor de glaasjes: bereid de gelei 3 dagen op voorhand (gebruik 70 g suiker voor 75 ml Gewürztraminer – hoeveelheid aan te passen aan het aantal gasten).
Breng in een kookpot de wijn net aan de kook; voeg de suiker toe en laat nog 3 minuten koken. Test of de gelei stevig genoeg is door een druppel te laten vallen op een bord dat je vervolgens schuin houdt. Als de gelei nog te vloeibaar is, 1 of 2 minuten extra laten koken. Bewaren in de koelkast.
Snij, voor je de glaasjes op tafel zet, de ganzenlever in kleine blokjes die je over de wijngelei strooit. Versier nog met bessen en grof gemalen peper.
Welke wijn kies je? Kies een Gewürztraminer d’Alsace. Die combineert een halfzoete smaak met een geweldige diepgang aan aroma’s!
In de neus en in de mond vormt elke slok telkens opnieuw een explosie van exotische smaken zoals lychee, ananas, mango, passievrucht, citrusvruchten, specerijen en wat je nog meer kunt ontdekken.
De mooie gouden fonkelingen in de wijn passen grandioos bij de verrukkelijke geur en de mondvullende smaak.
De traditionele kerstkapoen gebraden bij lage temperatuur
Wat is het geheim achter dit uitgelezen gerecht voor jong en oud? De trage, afgedekte braadwijze zorgt ervoor dat alle smaken vrijkomen en het vlees buitengewoon zacht is. Een absoluut genot … en zo makkelijk te maken!
Bestrooi de kapoen met zout en peper en vul hem met een bouquet garni en enkele tenen look. Dek af met bakfolie, zet de kapoen in een oven van 150°C en vergeet hem gewoon 3 uur … Echt, dat is geen grapje! Doe vervolgens wat krieltjes in de schotel en giet er wat witte wijn bij.
Hou je van morieljes, dan kunnen die er ook bij. Laat nu alles nog 2 uur goed afgedekt braden en overgiet regelmatig met de braadjus. 15 minuten voor het opdienen mag de temperatuur naar 220°C om de kern van het vlees voldoende op te warmen zodat het vlees warm blijft op de borden.
Welke wijn kies je? Geniet hiervan met een Pinot Gris d’Alsace die goed past bij de verfijning van dit gerecht. De Pinot Gris is tegelijk krachtig en nobel, met rokerige toetsen en onderhoutaroma’s, die perfect passen bij de paddenstoelen.
De Pinot Gris d’Alsace is evenwichtig en de fraîcheur die voor structuur zorgt, houdt zijn volheid in toom. Het uiteindelijke boeket is lang en mooi gebalanceerd. Deze witte wijn heeft er baat bij even wat lucht te happen in het glas om zijn complexiteit voor de volle 1000% te kunnen appreciëren.
Kastanjecrèmestaafjes
Om dit feestgerecht in alle zachtheid af te sluiten, nog een kleine zoete toegift voor een prettig gevoel.
Scheid de eiwitten van 3 eieren van het eigeel en hou ze apart. Klop het eigeel met 100 g suiker tot het mengsel wit wordt. Klop het eiwit tot sneeuw met een mespunt zout. Roer voorzichtig 40 g bloem en de helft van het eiwit bij de mengeling van eigeel en suiker. Als dat voorzichtig gemengd is, voeg dan nog 40 g bloem toe en de rest van de eiwitten. Doe het deeg op een bakplaat en maak met een spatel een laag van ongeveer 1 cm dikte. Zet de bakplaat in de oven en laat 7 minuten bakken.
Haal de biscuit er dan uit en laat afkoelen. Maak ondertussen de garnituur door een blik kastanjecrème te mengen met 25 cl dikke room. Doe deze garnituur op de biscuit en rol hem voorzichtig in zijn bakpapier.
Zet nog minstens 3 uur in de koelkast. Voor het opdienen kun je de opgerolde biscuit afwerken met gesmolten chocolade en bestrooien met kleine stukjes geglaceerde kastanjes, hagelslag, amandelen zonder pel, rode vruchten … en elk ander zoet idee dat bij je opkomt. Snij in individuele porties alvorens op te dienen.
Welke wijn kies je? Deze kerstbiscuit verdient een buitenbeentje! Denk aan een Riesling d’Alsace Vendanges Tardives die als een koorddanser prachtig het evenwicht houdt tussen zacht, zoet en zuur (van het fruit). De rijpere druiven zorgen voor een geconcentreerde overvloed aan smaken die op een elegante manier op je tong belanden. Je gasten zullen die rijke finesse top vinden!
Prettige feesten!
De wijnen uit onze ‘wine list’ zijn beschikbaar in elke goede wijnafdeling.
Nog meer receptideeën nodig? Je vindt ze op www.vinsalsace.com