Barrie werd voor het eerst geopend in 1903, in Hawick. Dat ligt langs de oevers van rivier de Teviot, in de buurt van Edinburgh in Schotland. Het is een plek van contrasten: zacht licht, grimmige architectuur, koud weer, warme harten… Ook Barrie bevindt zich in een vruchtbare spanning tussen geschiedenis en innovatie. En nu zetten ze belangrijke stappen richting duurzaamheid.
Kasjmier is bijzonder gevoelig voor vervuiling en klimaatverandering. De kasjmiergeiten leven in het hooggebergte van Mongolië. Schotland heeft zijn eigen Hooglanden. Daarom dachten sommige herders een paar van deze geiten mee terug te nemen en ze in Schotland te houden. Jammergenoeg kregen de dieren minder kwalitatief haar door de veranderde omgeving. DNA is dus niet de enige factor voor kasjmier: ecosystemen spelen ook een belangrijke rol. Daarom heeft Barrie in 2015 in samenwerking met Chanel een initiatief gelanceerd in Mongolië. Zo wordt het hoogste niveau van kwaliteit voor Barrie kasjmier gegarandeerd. Tegelijkertijd krijgen de lokale herders en schapenboeren een leefbaar loon.
Door het belang van de ecosystemen van de geiten en met veel respect voor de mensen die voor hen zorgen, startte het merk een samenwerking. Bijna 400 boeren worden opgeleid en ondersteund. Respect voor mens, dier en het milieu worden gegarandeerd door duurzame weiden, strenge normen voor dierenwelzijn… Voor Barrie moet het beste kasjmier net zo zacht zijn voor de planeet als voor de huid.
Lees ook: 8 Belgische juwelenmerken om in de gaten te houden
Innovatie en traditie
Nadien worden de afgewerkte stukken gewassen in machines die het water uit de Teviot gebruiken. De zuiverheid van het rivierwater is ook bepalend voor de zachtheid van het garen. Clive Brown, Development Director bij Barrie, vertelt dat dit eigenlijk zijn eerste baan was toen hij tientallen jaren geleden bij het bedrijf kwam werken. Als we door de fabriek lopen, is het ongelooflijk om te zien hoe sommige breimachines zo oud zijn dat we ze bijna in zwart-wit zien. Langs de andere kant worden er ook uiterst complexe computerprogramma’s gebruikt waarvoor gespecialiseerde kennis nodig is.
Clive Brown legt uit: “Het industriële team werkt nauw samen met de Barrie brand studio in Parijs en zorgt ervoor dat de verhouding klopt. We hebben een apart team van mensen die programmeren.” Het merk Barrie werd opgericht in 2014 en er is een onderscheid tussen de Barrie-fabriek die voornamelijk werkt met Chanel, en het merk Barrie dat wordt geleid door creatief directeur Augustin Dol-Maillot en een eigen identiteit en stijl heeft. De oprichting van het merk heeft Barrie in staat gesteld nog verder te gaan in hun technische innovatie, gestimuleerd door de creativiteit van de designers in Parijs. Een nog grotere zoektocht naar uitmuntendheid, zowel in artisticiteit als in techniek. Terwijl ze vroeger een ervaren breister namen en ze leerden programmeren, zoeken ze nu de beste studenten van programmeeropleidingen en leren ze hen de wereld van luxe breisels kennen.
Er zijn experts nodig om de complexe ontwerpen uit te voeren. Clive Brown is enthousiast: “Er wordt garen van verschillende plaatsen gebruikt voor één trui. Je kunt verschillende kleuren, materialen… hebben, allemaal in hetzelfde kledingstuk. Het is een uiterst creatief proces, ook al denken mensen dat het technisch is.”
Lees ook: Pharrell Williams is de nieuwe creatief directeur van mannenmode bij Louis Vuitton
Verleden en heden
Door te werken met zo’n ongelooflijke lijst van luxehuizen van hoog niveau en sinds 2012 deel uit te maken van het Chanel Métiers d’Art ecosysteem, heeft Barrie een unieke vrijheid om te experimenteren. “Wanneer we producten ontwikkelen voor het merk Barrie denken we niet na over de kosten, we behandelen het alsof het voor een van onze klanten wordt gedaan. Ik werk vaak met ontwerpers en veel van hen kijken naar de website van Barrie en worden geïnspireerd door het hoge niveau en de reeks technieken die we aanbieden. Het gaat ons er echt om de technologie en de mogelijkheden van breien te stimuleren.”
Dezelfde groep mensen werkt met prestigieuze modemerken over de hele wereld. Hierdoor zit er in het relatief kleine bedrijf, toch veel deskundigheid. De resultaten zijn werkelijk verbluffend, vooral voor experts. Bij Barrie als merk is de fusie tussen verleden en heden enorm belangrijk, net als bij Chanel. Ook duurzaamheid, nauwkeurige uitvoering en een ongelofelijk draagcomfort staan bovenaan. Let op het ‘Made in Scotland’-label, uw garderobe, ogen, huid en de planeet zullen u dankbaar zijn!
Bekijk hieronder het lookbook van de nieuwe collectie van Barrie:
Lees ook: 8 tentoonstellingen in België die de moeite waard zijn