It’s Cocktail o’Clock: 6x zomerse recepten die je in mediterrane sferen brengen
© Getty Images

It’s Cocktail o’Clock: 6x zomerse recepten die je in mediterrane sferen brengen

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Wat is er dan beter dan een gezellig cocktailavondje met je vrienden op een terras? Ontdek hier 6 frisse cocktails die je zomer zonnig zullen maken.

Of je nu meer houdt van een eenvoudige én snelle cocktail of jezelf liever als een echte bartender waant, alles is mogelijk. Kies voor een eenvoudige cocktail met de perfect serves en laat je inspireren door onderstaande recepten.

Lees ook – Chloé kookt: 3 x snelle recepten voor een heerlijke apero

/

1. Spicy Buccaneer

Als je van een beetje pit houdt, is deze iets voor jou. De chilipeper (of tabasco) is een heerlijke zomerse twist op de klassieke Captain Morgan’s rum.


Ingrediënten:

  • 30 ml Captain Morgan’s Tiki
  • 30 ml Captain Morgan White
  • 45 ml ananassap
  • 20 ml limoensap
  • verse koriander
  • chilipeper (of tabasco)
  • 60 ml witte limonade

Bereiding:

  1. doe wat verse korianderblaadjes en een sneetje verse chilipeper in je shaker;
  2. voeg vervolgens alle andere ingrediënten (behalve de limonade) toe en vul je shaker met ijsblokken;
  3. shake vervolgens heel hard voor 10-15 seconden;
  4. zeef het resultaat in een glas die je voor 2/3 gevuld hebt met crushed ice;
  5. voeg de limonade toe, vul verder aan met crushed ice;
  6. garneer met wat verse koriander en de top van je chilipeper.

(recept van cocktail expert Matthias Soberon, meervoudige award winnaar en het brein achter de blog ‘Served By Soberon’)

/

2. The French Blonde

Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 120 ml gin
  • 240 ml Lillet Blanc
  • sap van 2-3 grapefruits (samen 240 ml)
  • ijsblokjes
  • 750 ml water
  • 500 g suiker
  • paar takjes rozemarijn
  • 2 tl. korianderzaadjes

Bereiding:

Ga je voor de rozemarijnsiroop in plaats van kant-en-klare vlierbloesemsiroop, maak die dan het liefst een paar dagen van tevoren. Breng daarvoor het water met de suiker, de rozemarijn en de korianderzaadjes rustig aan de kook. Laat op een zacht vuur 5 min koken. Laat het mengsel een middag afgedekt staan om te trekken.

Zeef de siroop boven een steelpan, breng opnieuw aan de kook en laat het inkoken zodat de siroop wat dikker wordt. Giet door een trechter in een gesteriliseerde fles. Sluit goed af en laat helemaal afkoelen. Je kunt de afgekoelde siroop in de koelkast enkele weken bewaren.

Meng de gin met de lillet blanc en het grapefruitsap (je kunt dit ook al voormixen en in een kan of fles doen). Schenk een scheutje rozemarijn-koriandersiroop in vier glazen. Giet het cocktailmengsel in een cocktailshaker met wat blokjes ijs, schud en schenk uit in de glazen.

/

3. Sicilian Sunrise

Op zoek naar iets dat lekker en licht is? Tadaa! Geweldig hoe een eenvoudig schijfje citroen zo’n unieke smaak aan een bijzonder aperitief kan geven. Met slechts 2 ingrediënten tover je in een mum van tijd de perfect serves op tafel en laat je iedereen genieten met een lekkere cocktail.

Ingrediënten:

  • 45 ml Gordon’s Sicilian Lemon Gin
  • een halve citroen in partjes gesneden
  • 1 lepel rietsuiker
  • handvol muntblaadjes
  • 50-60 ml Indian Tonic

Bereiding:

  1. doe de citroen en suiker in je glas, stamp deze goed aan;
  2. voeg nu de gin en wat crushed ice toe. Roer alles goed om;
  3. leg de muntblaadjes in je handen, klap een aantal keer en voeg ze dan aan de cocktail toe;
  4. voeg meer ijs en de tonic toe;
  5. roer alles vervolgens nog eens rustig om;
  6. garneer met een extra partje citroen en een takje munt.

(recept van cocktail expert Matthias Soberon, meervoudige award winnaar en het brein achter de blog ‘Served By Soberon’)

/

4. Mango Piña Colada 

De cocktail werd bedacht in 1954 door een barman in de caribe Hilton San Juan én is dan ook de nationale drank van Puerto Rico.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 200 ml Materne Piña Colada
  • 120 ml witte rum
  • 1/2 rijpe mango
  • handvol ijsblokjes

Bereiding:

  1. schil en snij de mango in stukjes;
  2. doe de Materne Piña Colada, stukjes mango, het ijs en de witte rum in de blender en mix tot een glad mengsel;
  3. garneer met limoen partjes of stukjes ananas.
/

5. Negroni

De precieze afkomst van dit drankje is onbekend, maar er wordt beweerd dat de Negroni bedacht is in Florence rond 1919. De graaf Camillo Negroni zou om dit drankje hebben gevraagd als variant op de Americano, een mixdrankje van Campari, rode vermouth en sodawater. Negroni vroeg het sodawater te vervangen door gin voor een extra dubbelkick. En jawel, een groot succes.

Ingrediënten:

  • 30 ml witte vermout (zoete)
  • 30 ml campari
  • 30 ml gin
  • 1 plakje sinaasappel
  • ijsblokjes

Bereiding:

  1. giet de campari, vermout en gin in een tumblerglas;
  2. vul het glas voor 3/4 met ijs. Roer met een barlepel paar keer om;
  3. vul aan met meer ijs tot aan de rand van het glas en werk af met een plakje sinaasappel.
/

6. Caïpirinha

Het is een traditionele Braziliaanse cocktail die gedronken wordt op de mooiste stranden van de wereld. De oorsprong gaat terug tot de jaren 1800, toen slaven graag “garapa” dronken, een suikerrietsap dat ze kookten. Vervolgens begonnen ze deze vloeistof te mengen met “cachaça” en vruchtensappen of kruiden. Vandaag is Caipirinha een erg populair drankje en bovendien gemakkelijk klaar te maken.

Ingrediënten:

  • 1/2 limoen, in vier stukken gesneden
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 5 cl Cachaça

Bereiding:

  1. plet in het glas de stukjes limoen met de Muddler;
  2. voeg de suiker toe;
  3. vul het glas met crushed Ice;
  4. giet de maat cachaça erin;
  5. meng de producten met een menglepel.

Wil je nog een zomers recept? 3 mocktailrecepten die beter smaken dan je favoriete cocktail

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: Cocktail, Recepten.