Interview met Elodie Ouedraogo & Olivia Borlée: “De modewereld is harder dan de sportwereld.”
© 42|54

Interview met Elodie Ouedraogo & Olivia Borlée: “De modewereld is harder dan de sportwereld.”

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 4 min

Of Olympisch medaillewinnaars Elodie Ouedraogo en Olivia Borlee nog rennen? Ja hoor, ze runnen nu al enige tijd een eigen gesofisticeerd sportlabel,  42|54. Athleisure wear staat hier centraal: sportkledij waarmee je ook stijlvol je vrije tijd kan doorbrengen. Onlangs lanceerden ze een gloednieuwe zomer/lente-collectie.

Wat mogen we daarvan verwachten? Hoe ervaren ze de modewereld? Wij vroegen het hen.

De twee atletes en hechte vriendinnen veroverden de sportwereld toen ze op de Olympische Spelen in Beijing een gouden medaille in de wacht sleepten. Tegenwoordig blinken zij ook op ander vlak uit want ze willen in recordtempo de modewereld veroveren met sportswear, waarbij ze hun passies voor zowel sport als mode op een stijlvolle manier combineren.

Elodie en Olivia nodigden ons uit om enkele stukken uit de nieuwe collectie te testen. In de exclusieve fitnessclub L’Usine wachten de dames ons op. Tijdens een ontspannen sfeer leert Elodie ons als volleerd sporter enkele oefeningen aan uit haar eigen workout routine. Nadat onze spieren weer gespannen staan en die extra calorieën even zijn weggewerkt, praten we nog even na.

/

Een collectie van en voor sterke vrouwen

Wat is de inspiratie geweest voor jullie nieuwe collectie?

Olivia: “Voor deze collectie werkten we rond de Amerikaanse designer Bonnie Cashin. Zij was één van de eerste vrouwelijke ontwerpers die besloot sportswear specifiek voor vrouwen te ontwerpen. Zelf was ze een zeer inspirerende vrouw. Helaas is ze redelijk onbekend omdat ze destijds overschaduwd werd door Coco Chanel en Elsa Schiaparelli. Maar ook zij heeft verschillende voorpagina’s van Vogue gehaald.”

“Haar esthetiek was heel geometrisch en als eerste gebruikte ze ook soepele stoffen, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van jerseys. Wij hebben ons dan vooral geïnspireerd op die geometrische vormen, door onder andere gebruik te maken van insnijdingen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 42|54 (@4254sport) op

De collectie is dus geïnspireerd op een sterke vrouw, en is daarbij ook bedoeld voor vrouwen. Zijn jullie ooit van plan om ook voor mannen te ontwerpen?

Elodie: “We hebben daar over nagedacht, maar we merkten dat zoiets totaal anders is. Vooral de stoffen zijn volledig verschillend. Bij vrouwen mag er al eens iets blinken, maken we gebruik van elastiekjes, … terwijl een man dit niet gaat dragen. Dat maakt zo’n mannencollectie moeilijker. Mannen verkiezen ook eerder echte workout kledij boven athleisure wear. We concentreren ons dus eerst op dit project. Wanneer we dat onder de knie hebben, kunnen we al eens verder kijken.”

Wat is dan jullie favoriete stuk uit deze collectie?

Elodie: “Ik draag nog steeds liefst de leggings en de ‘true to sport’ items. In zo’n sweater en een joggingbroek zou ik zo mijn dag in doorbrengen, maar leggings draag ik echt super graag.”

Plannen jullie hierbij ook nog schoenen te ontwerpen?

Elodie: “Goh, dat is nog een hele andere markt. Vele merken doen dit, maar zij ontwerpen dan eerder een sneaker in plaats van een echte sportschoen. Dat is namelijk heel moeilijk. Er moeten daarvoor zoveel testen plaatsvinden, want we willen niet dat er mensen met blessures door ons gaan rondlopen (lacht). Daarmee passen we dus een beetje op.”

/

Selfmade in Belgium

Niet alleen in de sportwereld, maar ook in jullie kledinglijn representeren jullie België. Zijn jullie stoffen dan allemaal Belgisch?

Olivia: “Onze stoffen zijn vooral Europees, met een voorkeur voor Portugal.”

Elodie: “Jouw outfit is nu zelfs volledig Belgisch!” (beiden lachen als ik me mezelf daarop even keur)

Olivia: “We letten er ook echt op dat we steeds zelf naar alle fabrieken reizen om te controleren hoe het er daar aan toe gaat. We willen dat goede werkomstandigheden gerespecteerd worden en dat de mensen die er werken gelukkig zijn. Met werkomstandigheden en duurzaamheid zijn we echt hard bezig.”

Het volledige productieproces ligt in jullie eigen handen. Zijn er ook vervelende kantjes aan verbonden?

Elodie: “Olivia heeft de vervelendste taak, vind ik. Zij moet dagelijks de productie opvolgen, om updates vragen, met de fabriek ‘vechten’ om het product op tijd klaar te krijgen, … Al die moeilijke day-to-day zaken doet zij.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elodie Ouedraogo (@elodie_ouedraogo) op

Hoe zorgen jullie er dan voor dat de sportkledij zowel functioneel als fashionable blijft?

Elodie: “Veel testen. Er zijn dan soms wel stuks waarvan je achteraf denkt, ‘hmm, dat is toch minder mooi’. Maar dat leer je wel. Dingen die niet verkopen, gaan er heel snel uit. Daarbij werken we ook  samen met atleten en traint Olivia zelf ook nog veel.”

Olivia: “Ook leren we de stoffen eerst kennen. We testen hoe je ze best draagt, we volgen de modetrends op de voet,… Uiteindelijk willen we dat onze kledij ook voor lifestyle kan dienen. Dat een legging of een sweater combineerbaar is met andere day-to-day kleren.”

/

Over toekomstvisies en doorzettingsvermogen

Waar zien jullie het merk in de toekomst?

Olivia: “We hopen toch wel een internationaal gekend merk te zijn. Ook willen we binnenkort een eigen flagship store open. Eigenlijk willen we dus een stabiele business, want we steken er echt veel werk en energie in.”

Krijgen jullie nu al veel internationale aandacht?

Elodie: “Soms wel. Het is dan jammer genoeg niet altijd het mooiste of het nieuwste dat de aandacht haalt. Geluk en connecties hebben er veel mee te maken. Dat de modewereld heel subjectief is, hebben we wel geleerd.”

“De modewereld is harder dan de sportwereld. Tegenover een subjectieve modewereld, heb je in de sportwereld alles zelf in de hand. Je merkt ook dat potentiële kopers volgen over welke merken er geschreven wordt of welke bekende personen jouw kledij dragen. Om bekendheid te verwerven in de mode moeten je dus opgemerkt worden. Dat voor elkaar krijgen is vaak heel moeilijk.”

“Het is dus gewoon volhouden en steeds opnieuw tonen dat je het waard bent. Je moet ervoor blijven vechten, maar dat is net iets dat we al geleerd hebben in de sport!”

Meer lezen? modelabels waarvan je niet gelooft dat ze Belgisch zijn, 4 apps die je motiveren om te beginnen met lopenCrush of the day: de athleisure wear van Tommy Hilfiger

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 42|54, Athleisure, Elodie ouedraogo, Interview, Mode, Olivia borlee, Sport, Sportswear.