Deze ingrediënten heb je écht nodig om jong te blijven
© Instagram Paula's Chiose

Deze ingrediënten heb je écht nodig om jong te blijven

Leestijd: 4 min

We ontmoeten dé grote onderzoeksjournaliste en beautygoeroe Paula Begoun van de wereldbekende website Paula's Choice. De uitgelezen persoon dus om ons te vertellen welke ingrediënten we nodig hebben om zo lang mogelijk rimpelloos en jeugdig door het leven te huppelen.

Paula Begoun startte de website Paula’s Choice om hier haar onderzoek en expertise over huidverzorging op kwijt te kunnen. Ondertussen schreef ze 20 boeken over huidverzorging en ingrediënten en staat ze bekend om haar kritische pen.

ingrediënten

Deze ingrediënten houden je jong:

1. Retinol en vitamine B3, de ingrediënten om je celcommunicatie te bevorderen

Het komt erop neer dat deze ingrediënten je eigen cellen aanwakkeren en ontvankelijker maken voor boodschappen van de andere cellen. Resultaat?  Je cellen kunnen hun taak nog beter uitvoeren.

Dit doe je met:

Retinol

Retinol is een andere naam voor vitamine A. Het zuur maakt een verbinding met de receptoren van je cellen en moedigt die aan om een tandje bij te steken. Concreet  betekent dat voor je huid dus zoveel als: minder rimpels, minder zonneschade, minder puistjes en fijnere poriën. Niets dan goeds dus.

Hou bij retinol producten rekening met de verpakking. Dit ingrediënt is delicaat en daarom niet bestand tegen lucht en licht. Potjes en doorzichtige flessen laat je best links liggen.

Niacinamide (vitamine B3)

Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren in je huid waardoor je huidbarrière verbetert. Ook pakt het vergrote poriën, een ongelijkmatige teint, fijne lijntjes, rimpels en een doffe huid aan.

In combinatie met Vitamine C blinkt niacinamide uit in het wegwerken van pigmentvlekken. En nog een troef? Ze zorgt voor een betere opname van je hydraterende product. Redenen genoeg dus om Niacinamide in grote letters op je boodschappenlijstje te zetten.

10% Niacinamide Booster van Paula’s Choice, € 47, www.paulaschoice.nl

/

2. Peptiden en ceramiden, de ingrediënten om het herstellingsmechanisme van je huid te boosten

Je huid verliest door haar leeftijd en door zonneschade een grote hoeveelheid van de stoffen die ze zelf aanmaakt. Ze heeft er alle baat bij dat je die regelmatig bijtankt.

Dit doe je met:

Peptiden

Dit zijn ingrediënten die van nature in je huid aanwezig zijn.  Ze bestaan uit aminozuren. Dat zijn de bouwstenen van eiwitten die op hun beurt fundamenteel zijn voor de bouwstoffen van je huid.

De juiste peptiden kunnen je cellen helpen om een mooiere huidtint, een betere hydratatie en een gladder huidoppervlakte te krijgen. En daar zijn we dus op uit.

Bovendien schudden ze de jeugdige aspecten van je cellen wakker en bieden ze tegengas tegen rimpels en donkere vlekken. Peptiden verbeteren ook de stevigheid en de hydratatie van je huid.

huid

Peptide Booster van Paula’s Choice, € 56, www.paulaschoice.nl

Ceramiden

Ceramiden zijn vetten (lipiden) in je huid. Ze spelen een grote rol in hoe je huid eruit ziet, aanvoelt en reageert op haar omgeving. Je kan ze vergelijken met het cement tussen bakstenen: ze helpen de huid samen te houden, vochtverlies te voorkomen en je huidbarrière in tact te houden.

/

3. Hyaluronzuur, het ingrediënt om te hydrateren

Een gezonde waterbalans is de basis voor een soepele huid. Hiermee voorkom je droogtelijnen, rimpels en huidveroudering.

Dit doe je met:

Hyaluronzuur

Ook hyaluronzuur is van nature in je huid aanwezig. Het houdt water vast maar het bevat ook antioxidanten en ontstekingswerende eigenschappen. Dit slimme ingrediënt weet namelijk exact hoeveel je ervan nodig hebt om een juiste waterbalans te behouden.

/

4. Azelaïnezuur, AHA en AHB, de ingrediënten om te exfoliëren

Peelen haalt die dode huidcellen weg waardoor je een frissere huid te voorschijn tovert.

Work in progress #schuren #waxinwaxout #waxen #restyling

Een bericht gedeeld door Zazoem (@zazoem.nl) op

Dit doe je met:

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur is effectief tegen puistjes en onzuiverheden en de littekens die je hieraan over houdt. Verder bezorgt het je een fijnere huidtextuur en vermindert het roodheid gevoeligheid en rosaea.

AHA en AHB

AHA (alfa hydroxy acid) en BHA (beta hydroxy acid) zijn zonder twijfel dé meest effectieve exfolianten.

AHA’s zoals glycol- en melkzuren werken heel ingrijpend in op je huidoppervlakte en verbeteren haar textuur, tint, hydratatie en zonneschade.  Zelfs lijntjes en rimpels worden minder uitgesproken.

BHA (salicylzuur) heeft alle eigenschappen van AHA maar dringt je poriën makkelijker binnen waardoor ze ook puistjes en mee-eters aanpakt en je poriën verkleint. Deze natuurlijke ontstekingsremmer is goed tegen roodheid, acné en een huid met rosacea.

/

5. Vitamine C en andere antioxidanten, de ingrediënten om vrije radicalen tegen te gaan

Ze beschermen je huid tegen de schadelijke, vrije radicalen van de omgeving. Je huid maakt van nature ook antioxidanten aan maar met de leeftijd en met de schade van de zon staat die op een veel te laag pitje.

Dit doe je met:

Vitamine C

Ascorbinezuur scoort de hoogste resultaten in de haar positieve werking op de huid. Alle vormen van vitamine C werken als antioxidanten en hebben een lange lijst voordelen: ze egaliseren, beschermen tegen vervuiling, hydrateren, verbeteren je collageen aanmaak en vervagen zonnebeschadiging.

Combineer Vitamine C altijd met een zonnefilter.

Ook vind je antioxidanten in groene- en witte thee, groenten en fruit, vitamine E, C, zink, bètacaroteen,…

/

6. Zonnebescherming

Zonnecrème is de beste anti-age crème die er bestaat. Zowel tegen UVA als tegen UVB. Elke dag smeren is dus de boodschap.

 Lees hier of je ’s nachts nu echt een andere crème nodig hebt dan overdag.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Essentials, Gezicht, Huid, Huidverzorging, Ingrediënten, Paula Begoun, Paula's Choice.