IJskoffie maar dan 3 x anders
© Pers / Hannes Vandenbroucke

IJskoffie maar dan 3 x anders

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Belgen zijn de achtste grootste koffiedrinkers ter wereld, we drinken het meer dan de Italianen die zo gehecht zijn aan hun zwart goud. Omdat het niet altijd een cappuccino of latte hoeft te zijn, helpt het Belgische koffiemerk Bruynooghe ons aan drie verfrissende recepten. Nog steeds je broodnodige shot cafeïne, maar dan anders.

/

Vietnamese koffie

De originele naam van deze koffie is ‘ca phé sua da‘. Letterlijk vertaald: koffie met melk en ijs. Aangezien dit niet zo makkelijk te onthouden is, wordt het in onze contreien simpelweg Vietnamese koffie genoemd.

Ingrediënten:

  • 150 ml koffie
  • 150 gram gezoete gecondenseerde melk
  • ijsblokjes

Bereiding:

  1. Giet de koffie, de melk en een flinke porte ijsblokjes in één shaker en schud minstens 2 minuten door elkaar.
  2. Vul een groot glas met ijsblokjes en giet de ijskoffie door een fijne zeef rechtstreeks in het glas.
  3. Serveer onmiddellijk.
Vietnamese ijskoffie

Pers/ Hannes Vandenbroucke

/

Amandel affogato

Affogato is een bekend Italiaans dessert bestaande uit koffie en ijs. Simpeler wordt het niet en je kunt er toch veel indruk mee maken. Leuk weetje: “affogato al caffè” betekent ‘verdronken in de koffie’, wat verwijst naar het ijs dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.

Ingrediënten:

  • 2 bolletjes vanille-ijs
  • 1 kopje espresso
  • 1 verkruimeld amandelkoekje

Bereiding:

  1. Voeg twee bolletjes vanille-ijs toe aan een glas.
  2. Giet de hete espresso over het ijs.
  3. Kleed aan met een verkruimeld amandelkoekje bovenop.
  4. Serveer onmiddellijk
Amandel Affogato Koffie

Pers / Hannes Vandenbroucke

/

Espresso Martini

Deze klassieker mocht natuurlijk niet ontbreken. Volgens de legende achter dit drankje vroeg een opkomend model in 1983 aan de Engelse barman Dick Bradsell om een cocktail “to wake me up and mess me up.” De Espresso Martini was geboren.

Ingrediënten:

  • 60ml wodka
  • 15ml koffielikeur
  • 45 ml espresso
  • 1/2 theelepel suiker
  • ijsblokjes

Bereiding:

  1. Combineer alle ingrediënten in een cocktailshaker en schud gedurende twee minuten.
  2. Giet de cocktail rechtstreeks in een Martiniglas door middel van een zeef.
  3. Werk af met enkele losse koffiebonen.
  4. Serveer onmiddellijk.
Espresso Martini Koffie

Pers / Hannes Vandenbroucke

Lees meer Marie Claire op: 5 heerlijke quarantaine versnaperingen om jezelf mee te verwennen, Steun lokaal: 3 nieuwe culinaire hotspots in Antwerpen en 5 makkelijke cocktailrecepten om het weekend mee in te zetten.

Tags: Bruynooghe, Ijskoffie, Koffie, Recepten.