Vietnamese koffie
De originele naam van deze koffie is ‘ca phé sua da‘. Letterlijk vertaald: koffie met melk en ijs. Aangezien dit niet zo makkelijk te onthouden is, wordt het in onze contreien simpelweg Vietnamese koffie genoemd.
Ingrediënten:
- 150 ml koffie
- 150 gram gezoete gecondenseerde melk
- ijsblokjes
Bereiding:
- Giet de koffie, de melk en een flinke porte ijsblokjes in één shaker en schud minstens 2 minuten door elkaar.
- Vul een groot glas met ijsblokjes en giet de ijskoffie door een fijne zeef rechtstreeks in het glas.
- Serveer onmiddellijk.
Amandel affogato
Affogato is een bekend Italiaans dessert bestaande uit koffie en ijs. Simpeler wordt het niet en je kunt er toch veel indruk mee maken. Leuk weetje: “affogato al caffè” betekent ‘verdronken in de koffie’, wat verwijst naar het ijs dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.
Ingrediënten:
- 2 bolletjes vanille-ijs
- 1 kopje espresso
- 1 verkruimeld amandelkoekje
Bereiding:
- Voeg twee bolletjes vanille-ijs toe aan een glas.
- Giet de hete espresso over het ijs.
- Kleed aan met een verkruimeld amandelkoekje bovenop.
- Serveer onmiddellijk
Espresso Martini
Deze klassieker mocht natuurlijk niet ontbreken. Volgens de legende achter dit drankje vroeg een opkomend model in 1983 aan de Engelse barman Dick Bradsell om een cocktail “to wake me up and mess me up.” De Espresso Martini was geboren.
Ingrediënten:
- 60ml wodka
- 15ml koffielikeur
- 45 ml espresso
- 1/2 theelepel suiker
- ijsblokjes
Bereiding:
- Combineer alle ingrediënten in een cocktailshaker en schud gedurende twee minuten.
- Giet de cocktail rechtstreeks in een Martiniglas door middel van een zeef.
- Werk af met enkele losse koffiebonen.
- Serveer onmiddellijk.
Lees meer Marie Claire op: 5 heerlijke quarantaine versnaperingen om jezelf mee te verwennen, Steun lokaal: 3 nieuwe culinaire hotspots in Antwerpen en 5 makkelijke cocktailrecepten om het weekend mee in te zetten.