Dit moet je weten over het alkalisch dieet
© Unsplash

Dit moet je weten over het alkalisch dieet

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Elke dag worden we om de oren gegooid met nieuwe dieettermen. Toch is niet elk dieet ontworpen om in een mum van tijd kilo's kwijt te geraken. Maak kennis met het alkalisch dieet.

Wat is een alkalisch dieet?

Bij een alkalisch dieet is het de bedoeling dat je de pH-waarde van je lichaam op peil houdt. PH-waarde betekent zoveel als de zuurtegraad van je lichaam en die ligt in normale omstandigheden tussen de 7,35 en 7,45. Over het algemeen hoef je niets te doen om die zuurtegraad op peil te houden, dat doet je lichaam zelf. Toch kan het soms fout gaan. Eet je te veel zuur voedsel en werken je lichaamsfuncties niet optimaal dan kan je lichaam verzuren. In dit geval heb je baat bij een alkalisch dieet waarbij je zuur voedsel gaat vermijden.

/

Wat gebeurt er als je lichaam verzuurt?

Een verzuurd lichaam kan een hoop gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kan het onder andere leiden tot vermoeidheid, gewrichtspijn en huidproblemen. Deze symptomen kunnen ook de oorzaak zijn van een ander probleem dus voor je je halsoverkop in een alkalisch dieet stort, is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen die je kan vertellen wat de oorzaak is van je klachten. Verzuring kan gemeten worden met behulp van een pH-strip in combinatie met ochtendurine of speeksel. Komt hieruit dat je lichaam toch verzuurd is dan is het een goed idee om de zuurtegraad van je dagelijkse voeding in het oog te houden.

/

Welke voeding hoort bij een alkalisch dieet?

Sommige voeding zoals vlees, vis en melkproducten zijn eerder zuur. Als je ze in grote mate consumeert kan dat op termijn leiden tot verzuring. Maar er bestaat ook basisch eten. Dit eten heeft een alkalisch effect op je lichaam, het zorgt ervoor dat de pH-waarde van je lichaam verhoogt en je lichaam dus minder zuur wordt.

Waar dierlijke producten eerder zuur zijn, hebben groenten en fruit dan weer een basisch effect. In alle omstandigheden -dus ook zonder gezondheidsklachten- is het cruciaal om een goede balans te vinden tussen deze voedingsgroepen. Wat groenten betreft zijn groene groentes zoals spinazie, broccoli en asperges eerder basisch. Verrassend genoeg is het niet omdat iets zuur smaakt dat het ook verzurend werkt. Zo zijn citroenen en limoenen de ideale fruitsoorten met een basisch karakter. Maar ook mango’s, watermeloenen en pompelmoezen hebben een basisch effect op je pH-waarde.

Als je geïnteresseerd bent in een bepaalde vorm van diëten raadpleeg dan steeds een erkend diëtist. 

Lees ook: Je bloeddruk verlagen? Dat doe je door dit te eten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dieet.