Hét recept voor Japanse fluffy pancakes
© Shutterstock

Hét recept voor Japanse fluffy pancakes

Door Zina Mehrez  & Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Je hebt ze ongetwijfeld al eens zien passeren op Instagram of een video van gezien op je Facebook. De ultra fluffy pannenkoeken, rechtstreeks uit Japan, hebben de wereld veroverd. Om die reden vonden wij het tijd dit overheerlijke recept met jullie te delen.

/

Pannenkoeken zijn niets nieuws, dus waarom de hype? Dankzij dit Japanse recept verkrijg je super schattige en vooral bijzonder ‘fluffy’ pannenkoeken.

Tijd voor de smaaktest! Om eerlijk te zijn, het is niet makkelijk klaar te maken en het recept vraagt best wat techniek. Maar niet gevreesd, als je de instructies nauwgezet opvolgt, word je gegarandeerd de grote ster op de volgende zondagsbrunch.

Een van de redenen dat we zo’n fan zijn van dit recept is omdat je het naar wens kan aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld matcha toevoegen of een hartige versie met spek maken. Wij gaan echter voor de ‘klassieke’ versie, gedresseerd met een beetje ahornsiroop en rode vruchten. Maar aarzel zeker niet om de toppings te wijzigen naar jouw smaak, dat is namelijk de helft van het plezier, toch?

/

Benodigdheden voor 3 fluffy pancakes:

  • 2 eieren
  • 15 ml volle melk
  • 1 ml vanille-extract
  • 32 gram bloem
  • 2 gram bakpoeder
  • 25 gram suiker
  • Plantaardige olie om de pan in te vetten
  • Een beetje water in een kom om stoom te maken

Voor de toppings:

  • Poedersuiker
  • Rode vruchten
  • Ahornsiroop
  • Slagroom
  • Eender welke topping die jij wilt
/

De voorbereiding

  1. Het is belangrijk om alle ingrediënten bij de start voorbereid te hebben liggen, evenals een pan die groot genoeg is en een bijhorend deksel.
  2. Scheid het eiwit van de ei-dooiers en bewaar het eiwit voor 15 minuten in de vriezer.
  3. Voeg ondertussen de melk en de vanille toe aan de ei-dooiers. Mix tot je een schuimig mengsel krijgt.
  4. Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het melk-vanille-dooiermengsel (met een zeef is nog beter).
  5. Meng met een garde en zet apart.
  6. Haal het eiwit na 15 minuten uit de vriezer. Ze moeten half bevroren zijn. Begin met ze op te kloppen. 
  7. Als het eiwit schuimig en steviger wordt, voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en blijf kloppen.
  8. Stop met het kloppen als het eiwit glanzend en stevig is.
  9. Begin met 2/3 van het losgeklopte eiwit door de bereiding van bloem – gist – melk – vanille – dooiers te mengen. Doe dit voorzicht en met een garde.
  10. Giet tenslotte het resulterende mengsel over in de kom met het resterende eiwit en verwerk alles voorzichtig. Het klinkt misschien vreemd, maar geloof ons dit is een essentiële stap.
/

De bereiding

  1. Zet je pan op een laag vuur. Vet de pan lichtjes in met keukenpapier.
  2. Giet met een kleine pollepel wat beslag in de pan om je pannenkoek te vormen. Je kunt er 3 tegelijk doen, als je wilt.
  3. Wanneer de bovenkant van de pannenkoek licht begint te drogen, voeg hier dan bovenop nog een pollepel beslag toe.
  4. Giet een beetje water in de pan en dek af met de deksel.
  5. Verwijder na 2 minuten het deksel om op elke pannenkoek nog een lepel beslag toe te voegen.
  6. Zorg ervoor dat je in de hoogte toevoegt, niet in de breedte. Voeg eventueel een beetje water toe. Dek opnieuw af.
  7. Draai de pannenkoek na 6-7 minuten heel voorzichtig om.
  8. Doe een beetje water terug in de pan en dek af voor 4-5 min, nog steeds op laag vuur.
  9. Alstublieft! Eindelijk! Het duurde even, maar het was het waard!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door steph + mike (@iamafoodblog) op

Lees meer Marie Claire op: Week van de Fairtrade: 5 simpele gerechten met eerlijke producten, World Veggie Day: 5 heerlijke vegetarische recepten en Jezelf immuun eten tegen corona, een mythe of een mogelijkheid?.

Tags: Brunch, Comfort food, Fluffy pannenkoeken, Japans.