5 gezonde havermout ontbijtrecepten om je dag goed (en gevoed) te starten
© Unsplash

5 gezonde havermout ontbijtrecepten om je dag goed (en gevoed) te starten

Door Malvine Sevrin en Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Havermout is niet alleen lekker, het heeft ook tal van voordelen. Koekjes, ontbijtgranen, muesli of zelfs pannenkoeken: je kan havermout in oneindig veel lekkere recepten gebruiken. Ontdek snel onze heerlijke en gezonde gerechten die bovendien erg eenvoudig te bereiden zijn.

Havermout is het gezondheidsvoedsel bij uitstek. Eerst werd het vooral gebruikt omdat het verschillende voordelen heeft. Zo verlaagt havermout de cholesterol en bevat het antioxidanten. Wie het regelmatig eet, merkt echter al snel dat het een verslavend goedje is. Het smaakt namelijk heerijk, je kan er eindeloos mee variëren en het geeft je voor een lang stuk van de dag een verzadigd gevoel. We like!

Overheerlijke pannenkoeken

Voor dit lekkere en lichte recept heb je helemaal geen melk of boter nodig.

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 soja yoghurt
  • 45 gr havermoutvlokken
  • 1 rijpe banaan
  • kokosolie

Bereiding

  • Meng in een kom de eieren, soja yoghurt, havermout en banaan. Aarzel niet om wat sojamelk toe te voegen als de bereiding te dik is.
  • Giet een eetlepel van het mengsel in een opgewarmde pan met kokosolie. Geef de pannenkoek vervolgens een mooie vorm met de achterkant van een lepel.
  • Draai de pannenkoek om zodra je kleine luchtbellen ziet ontstaan op het oppervlak van de pannenkoek.
  • Garneer de pannenkoek naar keuze: met vers fruit, noten, amandelschilfers, chocoladesaus… Laat je fantasie de vrije loop!

/

Knapperige granenrepen

Deze lekkere en gezonde granenrepen zijn ideaal om overal mee naartoe te nemen.

Ingrediënten

  • 80 gr havermout
  • 80 gr amandelen
  • 50 gr chocolade (of hagelslag)
  • 60 gr gedroogde vruchten (abrikozen, veenbessen of druiven)
  • 40 gr pompoenpitten
  • 1 banaan
  • 70 gr esdoornsiroop
  • 1 eetlepel bruine suiker

Bereiding

  • Plet de banaan met een vork. Meng de geplette banaan met de esdoornsiroop in een slakom
  • Voeg de havermout, bruine suiker en pompoenpitten toe
  • Plet de amandelen en de chocolade. Snij de gedroogde vruchten in kleine stukjes. Voeg alles toe aan het mengsel
  • Giet het geheel vervolgens op een bakplaat bedekt met bakpapier
  • Laat alles 20 minuten bakken op 180°C
  • Laat je graanplaat even afkoelen alvorens je hem in repen snijdt
  • Bewaar de graanrepen in een luchtdichte verpakking tot je ze opeet

/

Heerlijke granola

Vergeet de granola uit de supermarkt, je energie haal je voortaan uit deze huisgemaakte granola.

Ingrediënten

  • 200 gr havermout
  • 2 el zaad
  • 2 el hazelnoten
  • 3 el amandelen
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el peperkoekenmengsel en zes eetlepels agavesiroop

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten in een kom
  • Voeg de kruiden en de agavesiroop toe
  • Meng alles goed en spreid het mengsel op een plaat bedekt met bakpapier
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Bak het geheel dertig minuten en draai het mengsel om de tien minuten
  • Laat de granola afkoelen en bewaar hem in een grote glazen of metalen pot
View this post on Instagram

 

A post shared by Anna von Bärenhunger (@baeren_hunger) on


/

Havermout-Banaan Cookies

Even lekker als gewone koekjes en dat met slechts drie ingrediënten.

Ingrediënten

  • 100 gr havermout
  • 2 geplette bananen
  • 20 gr gedroogd fruit (of chocoladevlokken)

Bereiding

  • Plet de bananen met een vork in een kom
  • Voeg de havermout toe en mix
  • Scheur de gedroogde vruchten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de bereiding.
  • Vorm het mengsel om tot kleine balletjes en plet ze daarna om koekjes te vormen. Bak ze 20 minuten lang op 180°C

/

Ontbijtpap boordevol smaak

Dit is hét recept voor een volwaardig en heerlijk ontbijt. Bovendien is het handig voor wie graag uitgebreid ontbijt, maar ’s ochtends geen tijd heef, want dit maak je gewoon ’s avonds al klaarzetten.

Ingrediënten

  • 40 gr havermout
  • 100 ml plantaardige melk (sojamelk, kokosmelk…)

Bereiding

  • Kook de melk en voeg de havermout beetje bij beetje toe terwijl je in het mengsel blijft roeren. Verlaag het vuur en blijf roeren tot het opnieuw kookt
  • Dek de pot af en laat het geheel zo’n 15 à 20 minuten sudderen, roer af en toe
  • Daarna kies je zelf hoe je de pap garneert: bosbessen, kiwi, banaan, noten, chiazaad, geschaafde amandelen; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Granola, Havermout, Koekjes, Ontbijt, Recepten.