Expo: Rik Wouters inspireert de mode
©

Expo: Rik Wouters inspireert de mode

Leestijd: 1 min

Huiselijk geluk, geborgenheid en intimiteit: de kleine dingen zijn wat ons, in een overprikkelende consumptiemaatschappij, waarschijnlijk het meest gelukkig maken. De eenvoudige huiselijke taferelen in post-impressionistische stijl van Rik Wouters inspireerden verschillende Belgische ontwerpers tegen de gejaagdheid van de modeindustrie in te gaan en puurheid en ambacht centraal te stellen. 

Naar aanleiding van het 100-jarige overlijden van de kunstenaar stelden het MoMu en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een tentoonstelling samen waar de werken van Rik Wouters teruggekoppeld worden aan het utopische gedachtegoed van Henry David Thoreau’s boek “Walden”. Thoreau had een sterke voorkeur voor een natuurlijke, bescheiden levenswijze, weg van de industrialisering. Een gedachtegoed dat we vandaag terugvinden in verschillende bewegingen, denk maar aan slow food, slow design, slow living… In het huidige economische én ecologische klimaat is het natuurlijk niet vreemd dat we graag terugkeren naar de essentie en ieder moment, iedere ervaring ten volste willen proeven. Die tendens is ook in de mode terug te zien, met zelfs de grootste fast fashion ketens die “duurzame” collecties uitbrengen.

Rik Wouters in het MoMu

Jurk door Christiaan Wijnants
Inzet: Herfst door Rik Wouters

Christian Wijnants

Christian Wijnants liet zich al eerder inspireren door de kleurrijke werken van Wouters. Door gebruik van bepaalde stoffen en technieken tracht de ontwerper steeds een zekere authenticiteit op te zoeken. Speciaal voor de expo ontwierp Wijnants een jurk die samen met werken van Belgische ontwerpers als Bruno Pieters, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela en Marina Yee te zien zal zijn tussen 17 september en 26 februari in het MoMu (Nationalestraat 28, Antwerpen).

Meer info vindt je hier.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Christian Wijnants, Expo, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, MoMu, Rik Wouters.