Zo kom je de winter door met essentiële olie
© www.shutterstock.com

Zo kom je de winter door met essentiële olie

Leestijd: 2 min

De koude komt er aan en dat betekent ijsbloemen, opwarmen aan een haardvuur en warme chocolademelk. Maar jammer genoeg ook snotneuzen, keelontstekingen, en wie pech heeft griep. Dus hopen maar dat je met wat hulp van moeder natuur, tips en de juiste essentiële olie zonder kleerscheuren de winter door komt.

(met dank aan Isabelle Paccioni van Puressentiel)

De kracht van essentiële olie

Aromatherapie en geneeskunde met planten is allesbehalve nieuw. De mens houdt zich er sinds 4000 jaar voor Christus immers al mee bezig en brouwde ijverig aan zalfjes met plantaardige oliën die vermengd werden met aromatische planten. Ze ontdekten dat zelfs alleen het inademen van bepaalde aromatische moleculen kon genezen.

Vandaag maakt de plantengeneeskunde nog steeds gebruik van aromatherapie aan de hand van essentiële oliën. Dat zijn krachtige concentraten van planten die worden bekomen door een vaporisatietechniek waarbij ze een heel grote hoeveelheid van een bepaalde plant of bloem stomen. De condens wordt opgevangen en de olie komt bovendrijven, de essentiële olie! Een bron van veel goeds.

Voorkomen

Verkoudheden en virale infecties worden het vaakst via de handen doorgegeven. Regelmatig alle bacteriën doden is de boodschap. Dat geldt trouwens niet enkel voor je handen, maar ook voor de ruimtes waarin je je bevindt. Ontsmetten geblazen dus. En dat doe je met een luchtzuiverende spray die een samenstelling aan zuiverende oliën bevat, vernevelende druppels voor een constante zuivering van de lucht die je inademt en handontsmettende sprays.

Een kuur met Ravintsara en tea tree is blijkbaar ook een goed idee om een hoop leed te voorkomen. Gemiddeld tien dagen lang los je twee keer per dag een druppel van deze essentiële olie op in olijfolie of wat honing en dat drink je op. Ravintsara werkt tegen virussen en bacteriën en tea tree wordt ingezet om infecties te weren. Een goed werkend duo dus.

“Mijn gouden tip voor tijdens de wintermaanden is je neus zuiveren met een neusspray met essentiële oliën. Ik gebruik hem tijdens de winter alle dagen, anders loop ik het hele seizoen rond met een licht verstopte neus. De spray reinigt je neus, lost neusverstoppingen op en je loopt hierdoor minder makkelijk infecties op.” – Isabelle Paccioni

/

www.shutterstock.com

Genezen

Als het dan toch zo ver is gekomen en een virus heeft je in haar greep, probeer dan eerst de natuur te consulteren. Buig je net zoals vroeger over een hete kom water met de gepaste zuiverende druppels essentiële olie en je bent hoogstwaarschijnlijk binnen drie dagen van je kwalen verlost. Ook bestaan er natuurlijke pastilles (jawel, met essentiële oliën) die keelpijn verlichten en je luchtwegen vrijmaken.

De handleiding

Bij keelpijn: gebruik Palmarosa en tijm linalol (om te inhaleren).

Bij bronchitis en hoesten: grijp eens naar eucalyptus, grove den en cipres (om te inhaleren).

Bij sinusitis: probeer eens niaouli en marjolein (om te inhaleren).

Tegen oorontsteking: breng twee druppels pepermunt-eucalyptus olie aan vlak voor je oorschelp of in de schelp zelf (nooit in de gehoorgang!).

Om een droge of gevoelige huid te kalmeren: breng drie druppels essentiële olie aan van roomse kamilleolie + drie druppels essentiële kerrieplantolie + twaalf druppels plantaardige calendulaolie (op je huid).

 

 

Lees het artikel over de crush of the day van Puressentiel hier.

Lees het artikel Eet jezelf Gelukkig hier, en lees wat goedele Leyssen doet om gezond te zijn en te blijven.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Essentiële olie, Genezen, Puressentiel, Winter.