Een leermethode in onderdompeling
Dit programma, opgezet door de Europese Unie sinds 2009 en in België uitgevoerd door hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Ondernemerschap, stelt jonge ondernemers in staat het dagelijkse leven te delen met ervaren bedrijfsleiders. Dat deed Marie-Christine Mircea, die ervan droomde een atypisch restaurant met een sociale missie te openen.
In de zomer van 2023 dook zij onder in een sociaal restaurant in Quebec met dezelfde kenmerken als haar project: verankerd zijn in de buurt en winst aan lokale initiatieven geven. “Een soort Robin Hood restaurant”, aldus haar eigen woorden.
Een verrijkende uitwisseling van vaardigheden
Het programma, dat tussen de een en zes maanden duurt, berust op een constante uitwisseling tussen de jonge ondernemer en de gastondernemer. “Ik had geen ervaring in de horeca, dus ik moest alles leren: technische taken, leverancierbeheer, boekhouding, communicatie… Een intensieve maar zeer leerzame periode die me ervan overtuigde dat mijn project haalbaar was”, vertelt Marie-Christine.
Aan de andere kant profiteert de gastondernemer van een frisse kijk op zijn activiteit, dankzij nieuwe vaardigheden en ideeën. Marie-Christine, bijvoorbeeld, deelde haar ervaring als voormalig jurist in de humanitaire sector.
Een veeleisend maar toegankelijk programma
Open voor projectleiders in de opstartfase of voor ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar, stelt dit programma geen leeftijds- of sectorbeperkingen. Voor aanmelding is echter wel een solide dossier nodig: gedetailleerd bedrijfsplan, verkoopprognoses en een duidelijk gedefinieerde doelgroep. De gastondernemers moeten hun bedrijf al minstens drie jaar leiden.
Zodra het dossier is geaccepteerd, kan de jonge ondernemer via een speciaal platform op zoek gaan naar bedrijven die bij zijn of haar voorkeursector passen. In geval van een match wordt er een werkplan opgesteld om de doelen van het verblijf vast te stellen. Opmerking: de Europese Commissie biedt beurzen voor een deel van de kosten.
Een springplank naar succes
Sinds september 2024 heeft het restaurant UNDA van Marie-Christine zijn deuren geopend in Jette, voor een periode van vier maanden, met de steun van Kokotte, de horeca-incubator van hub.brussels. Met een vegetarisch menu dat gedeeld kan worden, heeft het impact op zijn buurt door twee lokale verenigingen te ondersteunen. “Erasmus voor Jonge Ondernemers was een beslissende wending die me aanspoorde om de stap te zetten.”
Geïnteresseerd?
Neem contact op met hub.info via eye@hub.brussels of op 1819. Vind alle informatie op info.hub.brussels.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met hub.brussels.