Equal Pay Day: vrouwen moeten nog steeds 79 dagen langer werken om aan gemiddeld brutoloon van mannen te komen
© Pexels

Equal Pay Day: vrouwen moeten nog steeds 79 dagen langer werken om aan gemiddeld brutoloon van mannen te komen

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Vandaag, 20 maart, is het Equal Pay Day. Dat betekent dat vrouwen dus bijna drie maanden extra moeten werken om te verdienen wat mannen vorig jaar reeds verdienden.

/

Volgens cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat de loonkloof nog steeds 22% bedraagt. Dat betekent dat vrouwen vandaag evenveel verdiend hebben als een man met dezelfde functie in 2022. Er is wel al vooruitgang, want het verschil is al verkleind met 1,1%. Maar dan duurt het nog jaren voor de lonen voor alle genders gelijk zijn en dat is te lang volgens de vrouwenbeweging ZIJkant.

/

Lees ook: Wat kan jij doen tegen seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer?

Mannen gaan werken, vrouwen zorgen voor de kinderen

Het cliché over de typische rolverdeling tussen mannen en vrouwen is er nog altijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van vrouwenbeweging ZIJkant. Er werd ook onderzoek gedaan naar de gevolgen van het vader- en ouderschapsverlof. 88 mannen die de afgelopen vijf jaar vader zijn geworden, namen deel aan dat onderzoek. Daaruit kwamen enkele opvallende conclusies.

Over het algemeen vinden mannen het logisch en vanzelfsprekend dat ze vaderschapsverlof opnemen. Ze ondervinden wel morele werkplicht van hun baas. Momenteel krijgen ze twintig dagen verlof en voor hen is dat voldoende, anders blijft het werk te veel liggen. Daarnaast vinden ze dat een kind een negatieve invloed heeft op hun carrière en loon, terwijl ze denken dat dat voor vrouwen niet zo is.

Vaderschapsverlof betekent voor de meeste papa’s vooral het steunen van hun partner. Rond het ouderschapsverlof hangt nog een taboe. Het wordt gezien als een kans om niet te hoeven werken. Over het algemeen krijgen mannen te weinig steun van hun werknemer en vrezen ze te veel voor een negatieve impact op hun carrière.

/

Lees ook: Hoe kan boudoirfotografie jou meer zelfvertrouwen geven?

Vaderschapsverlof = moederschapsverlof?

De meeste mannen zijn voorstander van een verplicht vaderschapsverlof. Daarnaast willen ze ook dat het even lang duurt als het moederschapsverlof. Ook ZIJkant is daar voorstander van. Dan zijn de kansen van beide ouders gelijk, zowel voor de zorgen van het kind als voor het werk. Ook wij hadden het er hier eens over.

Daarnaast pleit de vrouwenbeweging ook voor een kortere werkweek, namelijk 30 uur in plaats van 40 uur. Dat zou ervoor zorgen dat de ouders tijd hebben voor een carrière, hun kind(eren) en elkaar.

It’s handy to have a dick

Elk jaar lanceert ZIJkant een campagne naar aanleiding van Equal Pay Day. Deze keer luidt de slogan ‘it’s handy to have a dick’. Niet enkel op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook tijdens onderhandelingen of  in het donker, lijkt het beter om een man te zijn. Daarom is de boodschap: don’t be a dick en dicht mee de loonkloof.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Equal pay day.