Volgens een recente salarisenquête van Robert Walters verwacht bijna drie kwart (72%) van de Belgische professionals in 2025 een loonsverhoging. Om hierbij te helpen, deelt de rekruteringspecialist een aantal praktische tips waarmee je goed voorbereid aan tafel schuift.
Zes tips bij het onderhandelen van een loonsverhoging
Van het kennen van je marktwaarde tot het professioneel afsluiten van het gesprek: deze adviezen helpen je om jouw loonsverhoging op een overtuigende manier te onderhandelen.
1. Ken je marktwaarde
Voor je aan tafel schuift, is het slim om te weten wat anderen met een vergelijkbare functie verdienen. Zoek online naar salarisschalen binnen jouw sector en regio, of vraag rond in je netwerk. Met deze kennis kan je je voorstel staven met concrete cijfers, wat je onderhandelingspositie alleen maar sterker maakt.
2. Check de gezondheid van je bedrijf
Heeft je werkgever net een recordjaar achter de rug of kampt het bedrijf met financiële uitdagingen? Het grotere plaatje telt. Als er net ontslagen zijn gevallen, is het misschien niet het beste moment om een hoger salaris te vragen. Maar bij een winstgevend jaar ligt de weg juist open voor een positief gesprek.
3. Laat je prestaties spreken
Een loonsverhoging moet je verdienen, en daar horen tastbare bewijzen bij. Zet op een rij welke doelen je hebt bereikt, welke projecten je hebt afgerond en hoe je waarde hebt toegevoegd aan het bedrijf. Met deze lijst geef je je argumenten een stevige basis en laat je zien waarom jouw bijdrage een beloning verdient.
4. Oefen je verhaal
Voorbereiding is alles. Vraag een vriend, familielid of mentor om je gesprek te oefenen. Zo kan je je toon, lichaamstaal en argumenten aanscherpen. Het geeft je de kans om feedback te verwerken en vol vertrouwen het echte gesprek in te gaan.
5. Denk verder dan salaris
Een hoger loon is fijn, maar er bestaan meer manieren om je compensatiepakket te verbeteren. Denk aan extra vakantiedagen, een opleidingsbudget of bonussen. Blijf flexibel en kijk samen met je werkgever naar een win-winoplossing.
6. Blijf professioneel, wat er ook gebeurt
Niet elk gesprek leidt meteen tot het gewenste resultaat. Wordt je verzoek afgewezen, vraag dan op een constructieve manier feedback en informeer naar wat je kan doen om in de toekomst alsnog in aanmerking te komen. Bedank je werkgever hoe dan ook voor de tijd en het gesprek.
Met deze tips stap je goed voorbereid en zelfverzekerd naar je manager. Wie weet zet jij straks een flinke stap vooruit, niet alleen in salaris, maar ook in je carrière.
Meer carrière-advies? Lees dan ook: Is jobhoppen slecht voor je cv?, Zo weet je of je sollicitatiegesprek goed verlopen is, Wat is ‘rage applying’ en waarom doen we het massaal?.