Wat doet stoppen met alcohol voor je huid?
© Launchmetrics Spotlight

Wat doet stoppen met alcohol voor je huid?

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Goed nieuws voor wie deze maand bewust past voor alcohol: het bevordert niet alleen je slaapkwaliteit en algemene gezondheid, ook je huid gaat er zichtbaar op vooruit. Dermatoloog Evelyne Lodewick van dermatologie-app Skindr legt uit hoe je huid zich week per week herstelt én hoe je die verbeteringen kan versterken.

/

De Tournée Minérale uitdaging biedt een ideale gelegenheid om niet alleen je drinkgewoonten, maar ook je huidverzorgingsroutine een nieuwe impuls te geven. “Alcohol kan tal van huidproblemen veroorzaken, zoals uitdroging, een doffe teint en zelfs vroegtijdige veroudering”, zegt Evelyne Lodewick. Een nuchtere levensstijl – en zelfs het matigen van alcoholgebruik – kan dus aanzienlijke voordelen voor je huid opleveren. “Door bewust te zijn van de effecten van alcohol op je huid en hoe je die beter kan beheersen, kan je genieten van een stralende huid, ongeacht of je deze alcoholvrije maand verder zet of niet.”

Minder alcohol, meer hydratatie

“Alcohol werkt als een vochtafdrijver. Door minder te drinken, verminder je deze dehydraterende effecten, wat resulteert in een beter gehydrateerde, vollere en gezondere huid. Alcohol kan een opstoot van rosacea veroorzaken, dat zich kenmerkt door rode rode ontstekingen op neus, wangen en soms het voorhoofd. Minder alcohol betekent vaak minder ontstekingen, wat kan leiden tot een afname van huidroodheid, zwelling en acne-uitbraken. Regelmatige alcoholconsumptie kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Minder alcohol drinken kan de vorming van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering afremmen.”

Rode neus en wangen

“Alcohol kan leiden tot verwijding van de bloedvaten in het gezicht, wat op lange termijn kan resulteren in een netwerk van rode bloedvaatjes op de huid, vooral rond de neus en wangen. Door het matigen van alcohol kan dit risico worden verkleind. Overmatig alcoholgebruik kan hormonale onevenwichtigheden veroorzaken, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne of olieachtige huid. Minder alcohol helpt de hormoonspiegels te stabiliseren, wat bijdraagt aan een gezondere huid.”

Lees ook: Met deze tips ga je gezonder om met alcohol

/

Een betere huid in 4 weken

In de eerste week kan je een lichte detox-reactie van de huid opmerken, zoals kleine uitbraken, terwijl je lichaam zich aanpast aan de alcoholvrije levensstijl. “Alcoholontwenning kan leiden tot tijdelijke onzuiverheden. Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren en te reinigen. Gebruik hydraterende serums en reinigers die zacht zijn voor de huid. Drink veel water en overweeg een vochtinbrengend masker.”

Dit is het moment om producten te introduceren die rijk zijn aan hyaluronzuur, dat bekend staat om zijn vermogen om vocht vast te houden. Breng het aan op een licht vochtige huid om dit effect te versterken. Ook antioxidanten, zoals die in groene thee en vitamine C, helpen de huid te beschermen en te herstellen van de schadelijke effecten van alcohol. Overweeg een detox-gezichtsmasker met actieve kool om onzuiverheden en gifstoffen effectief te verwijderen.

Vitamines en ceramiden

Tijdens week twee begint je huid begint de voordelen van verhoogde hydratatie te tonen. Deze week kan je al tekenen zien van een verbeterde textuur en elasticiteit. “Nu je huid beter gehydrateerd is, is het tijd om voedingstoffen toe te voegen en herstellende producten te introduceren”, raadt de dermatologe aan.

Serums met vitamine E en C zijn uitstekend om de huid te voorzien van essentiële antioxidanten. Ceramide-gebaseerde vochtinbrengende crèmes helpen de natuurlijke barrière van de huid te herstellen en vocht in te sluiten.

In de derde week kunnen merkbare verbeteringen in fijnere lijntjes en algemene huidstructuur zichtbaar zijn. De huid begint zich te vernieuwen. Producten die celvernieuwing stimuleren, zoals die met retinol, kunnen nuttig zijn. Gebruik retinol niet tegelijkertijd met vitamine C; wissel ochtend- en avondroutines af. Sla het gebruik van SPF niet over, vooral als je retinol gebruikt.”

Onderhoud

Na een maand van aandachtige huidverzorging, gekoppeld aan een alcoholvrije levensstijl, zou je duidelijke verbeteringen in je huidgezondheid moeten zien. “Dit is het moment om de vooruitgang te evalueren, te bepalen wat het beste werkt voor je huid en die routine verder te zetten. Blijf de routines die voor jou werken volgen en pas ze aan naarmate je huid verandert en evolueert. Bescherm je huid tegen dagelijkse stressfactoren zoals vervuiling en UV-straling. Producten met SPF en ingrediënten die vechten tegen vervuiling zijn essentieel. Blijf hydrateren en voeden, en onthoud dat een gezonde huid een voortdurende inspanning vereist.”

Lees ook: De beste lichaamscrèmes volgens de redactie van Marie Claire

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"