Ook wij houden van overheerlijke exotische fruitsalades, zeker nu het weer wat zonniger wordt. Jammer genoeg komen sinaasappelen uit Zuid-Afrika of Florida, vijgen uit Brazilië, kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en dan zwijgen we nog over de rest. In het beste geval komt het dessert per boot, of anders met het vliegtuig, wat goed is voor een parcours van 126.000 km of 9 kg CO2-uitstoot.
Het kan dus zeker geen kwaad om af en toe wat meer stil te staan bij wat je in je boodschappenmandje gooit. Lokaal en duurzaam is immers minstens even lekker én beter voor de natuur. Daarom zetten we vier Brusselse winkels op een rijtje waar je zonder schuldgevoel je winkelkar mag volladen.
1. La Ruche qui dit Oui!
Het Franse concept wil streekproducten terug op de kaart zetten en consumenten en producenten dichter bij elkaar brengen. Vandaag exporteren ze naar een tiental winkels verspreid over België. Het volstaat om naar hun website te surfen en je adres in te tikken om een interactieve kaart te krijgen met de dichtstbijzijnde Ruche-winkel in je buurt.
Eenmaal je ingeschreven bent, kan je je bestelling plaatsen. Je koopt wat je wil, wanneer je het wil: fruit, groenten, brood, kaas, vlees, bier. Daarna haal je gewoon je bestemming af in de Ruche-winkel in je buurt. Het is de ideale gelegenheid om duurzaam te eten, maar ook om kleine lokale handelaars te ontmoeten en lekkere streekgerechten te proeven.
Meer informatie op La Ruche qui dit Oui!
2. La Tricoterie
Deze winkel in Sint-Gillis wil duurzaam eten en duurzame evenementen promoten. La Tricoterie wil een ontmoetingsplaats zijn voor een divers publiek. Tegelijk bieden ze ook een locatie aan die ideaal is om feesten te organiseren.
Elke zondag van september tot maart organiseert La Tricoterie gezellige brunches. Alle producten zijn afkomstig van de lokale biologische landbouw, eerlijke handel en zijn ook seizoensgebonden. Geniet van diverse activiteiten terwijl je van de authentiek keuken proeft. Simpel, maar zo lekker!
Meer informatie op La Tricoterie.
3. Le relais du triporteur
Dit restaurant, gekoppeld aan een kruidenier, biedt smakelijke maaltijden aan met biologische seizoensproducten.Duurzaamheid is hier troef en dat zowel op economisch, sociaal als klimatologisch vlak.
Het bedrijf koopt zijn voorraad bij lokale producenten: Le bercail (producent van schapenkaas), Vert d’Iris (producent van kruiden en groenten) en Bio van bij ons (producent van fruitsap, confituur en siroop). Maar liefst 90% van de gebruikte producten zijn biologisch, perfect voor een lekkere en duurzame maaltijd.
Meer informatie op Le relais du triporteur.
4. Bel Mundo
Dit duurzame, niet-vervuilende restaurant bevindt zich aan de andere kant van het kanaal, in Sint-Jans-Molenbeek. Het is ondergebracht binnen de muren van de VZW l’Atelier, die werkt aan de integratie van werkzoekenden.
Groenten en fruit komen hier rechtstreeks van de 1.000 m2 grote moestuin achter het restaurant. Je kan er een overheerlijk en evenwichtig ontbijt eten voor slechts 9 euro. Voor verse groenten betaal je maar 1,50 euro.
Meer informatie op Le Bel Mundo.