6 voordelen van cosmetica in poedervorm
© Shutterstock

6 voordelen van cosmetica in poedervorm

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Scrubs, shampoos en andere huidverzorgingsproducten zijn nu ook beschikbaar in poedervorm. Ben je nog niet overtuigd van waterloze beauty? We zetten enkele voordelen op een rij en tippen onze favorieten.

/

Poederformules, geïnspireerd door Japanse cosmetica, werden vroeger vooral gebruikt door nichemerken. Nu brengen ook apothekers- en luxemerken hun unieke, innovatieve versies uit. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijker dan klassieke crèmes en lotions, maar ze zijn ook krachtiger en bieden de kans om een nieuw daglicht op je beautyroutine te werpen.
/

Eenvoudig

Met de opkomst van de zero waste-lifestyle worden steeds meer solide verzorgingsproducten, in de vorm van reinigingsbars voor het gezicht, haar en huid gelanceerd. Maar niet iedereen is aangetrokken tot soap bars. Wateroplosbare capsules kunnen een alternatief zijn: samengeperste poeders die je voor gebruik – vaak een dag op voorhand – in een flacon aanlengt met water. Losse poeders daarentegen zijn echter nog een stuk eenvoudiger: je mengt ze in je handpalmen met water waardoor ze onmiddellijk gebruiksklaar worden. Ook kan je de hoeveelheid aanpassen aan de behoeften van je huid. Ze zijn dus veel praktischer.

/

Aangenaam

Laboratoria blijven innoveren om producten te ontwikkelen die aangenaam zijn in gebruik. De reinigingsformules zijn zacht als zijde en moeten – eenmaal je ze mengt met water – weldadig schuimen, gemakkelijk te gebruiken zijn en zo goed mogelijk af te spoelen. “Om zintuiglijke producten te verkrijgen, moeten we rekening houden met de deeltjesgrootte van de actieve ingrediënten, de fijnheid van de poeders en de dosering van de ingrediënten aanpassen”, legt Hélène Azancot, oprichtster van Yodi, uit. Een lastige taak, vooral omdat het Franse merk zijn poeders ook nog eens verrijkt met oliën. Die zijn nog complexer om te maken.

Zacht

Formules van traditionele cosmetica bestaan uit gemiddeld 60 % tot 85 % water, afhankelijk van de productcategorie. De nieuwe droge en korrelvormige formules gebruiken alleen ingrediënten in poedervorm zoals gemalen planten, mineralen en vitaminen en actieve ingrediënten verkregen door hydrolyse. Ook verdikkingsmiddelen en emulgatoren worden geweerd. “De ingrediënten in de formules zijn beperkt, wat het risico op intolerantie verkleint. Daarom zijn ze de perfecte bondgenoten voor een gevoelige huid”, benadrukt Véronique Broutin, directeur ontwikkeling en innovatie van Embryolisse. De ingrediënten die in de scrubs worden gebruikt, zoals witte klei, rijstkorrels en kokosnoot, zijn niet schurend maar zacht voor de huid. Scrubben met een poeder is dan ook prettiger dan scrubben met een traditionele scrub.

Lees ook: K-Beauty on the go: de voordelen van SPF-sticks

/

Multi-inzetbaar

Poeders kunnen niet alleen met water gecombineerd worden. Je kan je ervaring personaliseren door een poeder te mengen met water, een cleanser of zelfs essentiële oliën. “Ze zijn ideaal voor het creëren van DIY-recepten en het personaliseren van je schoonheidsroutine op basis van je behoeften”, legt Véronique Broutin uit. “De producten zijn geweldig voor een meer aangepaste, geconcentreerde textuurervaring op basis van de hoeveelheid water die wordt toegevoegd bij het activeren van de formule”, voegt Thomas toe. De signature scrub van Embryolisse kan je combineren met verschillende producten om je persoonlijke emulsie te creëren: een lotion of actief water voor een verkwikkende peeling, een reinigingsmelk voor een cocooning scrub of een crème of masker voor een kalmerend effect. Het gebruikte product moet vloeibaar genoeg zijn om de hydratatieformule te activeren. Het resultaat biedt de huid de voordelen van beide producten: hydraterend en exfoliërend, voedend en peelend of regenererend en stralend.

/

Anders gaan smeren

Poedercosmetica is verre van een modegril, maar een manier om duurzamere gewoonten na te streven. “Poeders zijn een ecologisch keerpunt: voor de productie ervan is minder water nodig.” Er wordt niet alleen water bespaard tijdens het productieproces, maar ook bij het reinigen van de flacons waarin de ingrediënten worden gemengd. Verpakkingen hoeven niet meer zo grondig gespoeld te worden als wanneer ze een emulsie bevatten. “Verantwoord waterbeheer moet ook thuis plaatsvinden, bij het spoelen.

Drie keer meer

Ook al bevatten ze geen conserveringsmiddelen, toch zijn watervrije producten, eens ze geopend zijn, zeer lang houdbaar. Je bewaart ze dan wel op een koele, droge en donkere plek. Producten in poedervorm zijn een geconcentreerde versie van traditionele vloeibare producten. Met andere woorden, er is eigenlijk meer product en je hebt maar een kleine dosis nodig voor elk gebruik. “Ze gaan drie keer langer mee dan de klassieke versies”, merkt Véronique Broutin op. Bovendien zijn ze gemakkelijk mee te nemen op reis, ook met het vliegtuig: ze zijn niet alleen licht, ze vallen niet in de categorie van vloeistoffen.

Lees ook: Skincaremerk Biologique Recherche opent haar eerste ambassade in België

/

The best of water-free

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cosmetica, Makeup, Poeder, Skincare.