Dit is hét supplement dat je nu moet nemen
© Unsplash

Dit is hét supplement dat je nu moet nemen

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken en dat gebeurt met behulp van de zon. Maar die is helaas niet altijd van de partij. Studies tonen aan dat we er lang niet genoeg van binnenkrijgen, vooral tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. 

/

Vitamine D wordt ook wel eens de zonneschijnvitamine genoemd en werkt in het lichaam als een hormoon. “Vitamine D is nodig om je hormonen in balans te houden, de vitamine boost je immuniteit en zorgt voor gezonde botten”, zegt lifestylecoach Anna Santens. “Ze helpt ook het verouderingsproces te vertragen en de stemming te bevorderen. Ze is vooral belangrijk voor de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon.”

Vette vis

Wie in de zomer veel in de zon is geweest, heeft een kleine reserve vitamine D, maar die is meestal niet genoeg om de wintermaanden door te komen. Een aangepast dieet helpt een beetje. “Er zijn weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. De grootste bron van vitamine D vind je in vette vis zoals makreel, haring en zalm, een kleine hoeveelheid in vlees, eieren en melkproducten. De enige plantaardige bron van vitamine D is paddenstoelen. Omdat er maar weinig voedingsmiddelen met van nature veel vitamine D zijn, wordt de stof vaak toegevoegd aan basisvoeding zoals koeienmelk, plantaardige melk, sinaasappelsap, ontbijtgranen, bepaalde soorten yoghurt en tofu. Hou er wel rekening mee dat dit kan verschillen per merk, type voeding en regio. Check zeker de ingrediëntenlijst en wees je ervan bewust dat deze producten minder natuurlijk zijn, dus meer bewerkt.”

/

Zon in capsules

De winterzon en aangepaste voeding lossen een ernstig tekort aan vitamine D dus niet op. Het enige dat je tijdens de wintermaanden nog kan doen, is een supplement innemen. “Eerst en vooral is het belangrijk om te laten testen wat je vitamine D waarde is, om zo te bepalen of er suppletie nodig en hoeveel. Je vindt supplementen in capsules, poeder en zelfs in sprayvorm. Hoe je de vitamine inneemt, is ook van belang. Aangezien vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, wordt ze beter opgenomen als er vetten aanwezig zijn, dus probeer ze altijd in te nemen met voedsel en een goede bron van gezonde vetten. Laat je steeds begeleiden door een arts of gezondheidsdeskundige. Een vergiftiging door te veel vitamine D is zeldzaam maar kan altijd, dus neem ze niet te lang.”

Lees ook: Sneeuwblush: dé nieuwe manier om blush aan te brengen

Lichttherapie of zonvakantie

“Ben je geen voorstaander van supplementen, bekijk dan hoe je je humeur en immuniteit op een natuurlijke manier kan opkrikken. Denk maar aan ontspannende meditatie-, yoga- en ademhalingsoefeningen, gezonde en gevarieerde voeding, voldoende slaap en beweging, het voorkomen van stress en voldoende ontspanning. Tips daarover lees je in mijn nieuwe boek Juiced by Anna. Je kan ook aan lichttherapie doen en lampen kopen die UV-B-straling afgeven om de aanmaak van vitamine D te stimuleren. Weet wel dat zo’n lampen duur en niet zonder gevaar zijn. Als je echt nood hebt aan een natuurlijke dosis vitamine D, verblijf dan tijdens de wintermaanden op een plaats waar de zon wel schijnt en geniet van een welverdiende vakantie.”

Shop onze favorieten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Vitamine D.