Zonder dat je het beseft, doe je misschien wel een aantal kleine dingen die opgeteld een nefaste invloed kunnen hebben op de conditie van je huid. Na verloop van tijd kunnen vooral de teint en de glans daaronder lijden, ook al denk je dat je eigenlijk goed bezig bent… Zonde!
Om dit te voorkomen, vroegen we advies aan twee beautyprofessionals – Léa Krakovitch, schoonheidsspecialiste, en Dr. Rachel Pessis – die uitleggen wat je moet vermijden en wat je kan doen om je huid te redden.
Overmatig gebruik van exfoliërende producten
Scrubs met korrels zijn vaak zeer agressief. Hoewel ze erg doeltreffend zijn om de dode huid aan het oppervlak van de opperhuid te verwijderen, is het belangrijk om ze niet te vaak te gebruiken, vooral als je een gevoelige huid hebt.
De juiste aanpak: als algemene regel geldt: beperk het gebruik van scrubs met een korrel, en kies in de plaats daarvan voor een chemische exfoliant, waarbij je de sterkte van de formule kan aanpassen aan je huid en ook aan de frequentie (dagelijks of niet).
Lees ook: Cultmerk The Ordinary is nu ook verkrijgbaar bij Ici Paris XL.
Je gsm tegen je gezicht houden
Op elke vierkante centimeter op jouw smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Door te bellen met je gsm tegen je wang aan, breng je die aan op je huid, waardoor de werking van de huidbarrière verstoord kan raken. Ontstekingen (puistjes, mee-eters, etc.) zijn het logische gevolg.
De juiste aanpak: gebruik zo vaak mogelijk oortjes of de luidspreker van je telefoon. In dezelfde categorie vermijd je ook best zoveel mogelijk het aanraken van je gezicht zonder eerst je handen te wassen. Ontdoe je huid ’s avonds van de bacteriën en onzuiverheden die zich er overdag op hebben vastgezet. Gebruik hiervoor een goede reiniger die het vuil opvangt en na het spoelen verwijdert, zoals micellair water of een reinigingsmelk… Ook goed is het dubbel-reinigingsritueel, waarbij de stappen van reinigende olie en schuimende reiniger worden gecombineerd.
Te vaak van gezichtsverzorging veranderen
Tenzij je onmiddellijk na het aanbrengen van een nieuwe crème een ongewenste huidreactie opmerkt, is er geen reden om verzorgingsproducten vóór een redelijke tijd te vervangen. Door te vaak te wisselen, loop je het risico dat de producten minder effectief worden, omdat de huidvernieuwing niet meer optimaal kan plaatsvinden. Tenslotte, als je in korte tijd te veel verschillende producten op je huid gebruikt, kan je een allergie ontwikkelen.
De juiste aanpak: de gezichtsproducten ten minste drie tot vier weken testen, d.w.z. de tijd die nodig is voor een celvernieuwingscyclus, of het equivalent van het gebruik van een middelgrote pot crème.
Dezelfde producten voor gezicht en lichaam gebruiken
Afgezien van kampeer- en trekvakanties, is het niet de bedoeling dat je producten voor het lichaam op je gezicht gebruikt. De behoeften zijn niet dezelfde en de kenmerken van de huid zijn verschillend. Vergeet dus de zeep of douchegel om je gezicht te reinigen en de 2-in-1 bodycrème om je lichaam en gezicht te hydrateren. Vooral omdat multifunctionele producten, door verschillende acties te beloven, vaak helemaal niets doen.
De juiste aanpak: kies voor eenvoudige verzorgingsproducten, aan een lage prijs als je budget niet meer toelaat, maar die echt gewijd zijn aan de zone die je wil aanpakken. De gouden regel: één behandeling = één actie. Een basisreiniger, een serum, een vochtinbrengende crème en klei als wekelijks masker zijn vaak al voldoende.
Lees ook: Waarom het lelietje-van-dalen een populair ingrediënt blijft in parfums en cosmetica
Te veel tegelijk smeren
Wanneer je teveel crème in één keer aanbrengt, heeft de huid moeite om alles op te nemen en de vruchten te plukken van werkende ingrediënten.
De juiste aanpak: ga voor een minimalistische aanpak en breng slechts een erwtje van een crème of serum aan per keer (sommige goed doordachte verpakkingen leveren de juiste dosis met een klik). Twee keer zoveel smeren, alleen omdat je een avond gemist hebt, verandert niets. Als je huid na vijf minuten nog steeds – of terug – trekkerig aanvoelt, kan je wat extra product bijsmeren.
Vuile schoonheidsproducten gebruiken
Je zou er toch niet aan denken om avond na avond van hetzelfde bord te eten zonder het af te wassen? Waarom zou je dan denken dat het zin heeft je huid te verzorgen of make-up aan te brengen met vuile handen of accessoires die niet regelmatig worden schoongemaakt en waarop zich lagen onzuiverheden, bacteriën en crème ophopen?
De juiste aanpak: handschoenen, herbruikbare wattenschijfjes, make-upsponzen, borstels, pincetten… Maak ze zo vaak mogelijk proper. Idealiter zou je ze na elk gebruik moeten wassen, zoals de professionals doen, maar ons dagelijks leven laat dit niet altijd toe. Laten we het eenvoudig houden: een goede schoonmaakbeurt één keer per week is al voldoende.
Dit artikel verscheen eerder op Marie Claire Frankrijk.