Waarom het lelietje-van-dalen een populair ingrediënt blijft in parfums en cosmetica
© Getty Images/MCB

Waarom het lelietje-van-dalen een populair ingrediënt blijft in parfums en cosmetica

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Het lelietje-van-dalen was de favoriete bloem van Christian Dior, de Franse couturier droeg er een takje van in zijn knoopsgat en naaide het in de voering van jurken voordat ze op de catwalk werden gedragen, als geluksbrenger. De Duchess of Cambridge Kate Middleton had de bloemen in haar trouwboeket en de rockband Queen wijdde er een nummer aan, Lily Of The Valley. Lelietjes-van-dalen zijn ook in parfums en cosmetica al decennialang een populair ingrediënt.

/

De geur van meiklokjes, lichtjes zoet en zacht bloemig, was de favoriet van Christian Dior en werd in de jaren 1950 populair dankzij Diorissimo, het parfum van het huis dat in 1956 gelanceerd werd. Vandaag zijn de noten van de bloem nog steeds terug te vinden in een aantal van Dior’s meest geliefde creaties. Zoals vele trends die voor het eerst door Dior werden gezet, blijft ook deze bloemengeur nog steeds geliefd.

Iconisch lelietje-van-dalen

Ook het Franse luxehuis Guerlain heeft een lange traditie van het gebruik van meiklokjes in hun parfums. In 1908 al creëerde oprichter Jacques Guerlain een eerste versie van Muguet, dat enkel te koop was op 1 mei. Zijn zoon Jean-Paul herwerkte het parfum in 1998, de huidige formule bestaat sinds 2016 en is een creatie van de neus Thierry Wasser. Sinds 2006 krijgt de iconische flacon elk jaar een nieuwe lentelook, in samenwerking met Franse designers. Voor de uitgave van 2022 werkte het merk samen met de juweelstudio Atelier Truscelli.

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Kim Peers.

/

Daar is de lente

De geur van de fragiele, klokvormige bloemetjes doen denken aan de eerste warme lentedag, een dag van eenvoudig plezier zeggen liefhebbers. De klokjes zijn niet te verwarren met de lelie, een lange en grote snijbloem. Het lelietje-van-dalen, of muguet in het Frans, heeft een subtiele geur die afwisselend delicaat zoet en vochtig en dauwachtig groen is en wordt geassocieerd met de komst van de lente en een nieuw begin. Hij heeft een opmerkelijk vrouwelijk karakter en is een klassieker zonder ouderwets te zijn.

Ontdek onze favorieten:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Parfums.