Het concept van tiny houses, of ook wel microwoningen genoemd, is jaren geleden overgewaaid uit Amerika. Het idee om op een duurzamere, goedkopere en milieuvriendelijkere manier te leven is de grootste drijfveer om voor een kleine woning, doorgaans op wielen, te kiezen. Cathy Camertijn, zaakvoerder van TinyWonder én bewoonster van een tiny house, vertelt ons wat klein wonen zo uniek maakt. En dat steeds meer mensen deze manier van denken over wonen delen, dat bevestigt Arno Geunes van Tiny House Belgium.
Eén zijn met de natuur
Tijdens de eerste lockdown verhuisde Cathy met haar dochter naar een kleinere woning, een tiny house. Al jarenlang werkt ze van thuis als zelfstandige onderneemster, en ook nu tijdens de pandemie is dit voor haar dagelijkse kost. Hoewel ze vroeger in een huis van betonnen bakstenen woonde, is zij van één ding overtuigd: betonnen muren zijn niets voor haar. “Ik wilde downsizen. Vanuit eenvoud en essentie leven. Ik wou graag dichter bij de natuur zijn, omringd door hout. En bovendien ook financieel onafhankelijk te zijn. Maar ik wilde niet kamperen, wat ik wel wou was een eenvoudig huiselijk leven. Een tiny house bestaat uit goede en kwaliteitsvolle materialen en dat vind ik belangrijk.”
“Ik voelde dat die nood ging komen”
Cathy baat samen met Bert Schelfhout Tiny Wonder uit. Hun bedrijf richt zich op het verhuren van tiny houses op structurele basis: zo heb je de toeristische verhuur en de particuliere verhuur. De laatste vorm slaat op mensen die naar aanleiding van bijvoorbeeld een echtscheiding of eender welke reden een maand of langer op zoek zijn naar een woning waarin ze tijdelijk kunnen verblijven of tot zichzelf kunnen komen. Het afgelopen jaar zagen ze dat tiny houses aan populariteit wonnen, vooral na hun deelname aan Huizenjagers vorige zomer viel dit op. “We zagen letterlijk in de Google-statistieken dat er op twee maanden tijd een enorme boost was in de zoekopdrachten over tiny woningen. Daarnaast ben ik ook lid van verschillende groepen waarin opvalt dat mensen meer dan ooit op zoek gaan naar andere manieren van wonen, ook als tweede verblijf, met een kleinere ecologische voetafdruk en met meer stilte.”
Toerisme in eigen land: overnachten in tiny houses
Daarnaast merkt ook Arno Geunes de toenemende interesse in tiny houses op. Volgens hem heeft de Netflixserie Tiny House Nation hier een rol in gespeeld tijdens de coronacrisis. Veel mensen werden werkloos en hadden tijd om naar Netflix te kijken. Wat betreft het aankopen van een tiny house is er niet meteen een hogere vraag, en beperkt dit aantal zich vooral tot een grote hoeveelheid dromers. Naar verhuur toe is er weldegelijk een grotere interesse. Veel mensen zoeken het toerisme op in eigen land. “Wij zijn met twee huisjes gestart en ondertussen is één van onze partners begonnen met drie huisjes op te richten. Een nieuwe partner, Unplugged van Rein De Paepe en Lieselot De Sutter, is op dit moment een eerste huisje aan het bouwen. Zij richten zich vooral op de Gentse bewoners zonder tuin. Ze moedigen hen aan om dicht bij huis van een natuurlijke vakantie te genieten.”
Dit bericht bekijken op Instagram
“Onze mailinglijst staat al vol”
Hoewel het voor Rein en Lieslot nog maar hun eerste tiny house is dat ze zullen verhuren, voelen zij nu al dat er op een paar dagen tijd een enorme vraag is. “Onze mailinglijst staat vol. We hebben koppels gehoord die er graag enkele dagen tussenuit willen, maar ook iemand die een boek wil schrijven en daar een week voor in de natuur wil verblijven.” Een tiny house is ook niet bepaald tijdsgebonden. Zo kan je er in de zomer van genieten om meer tijd in de natuur door te brengen, maar kan deze kleine ruimte, voorzien van een kacheltje, ook de perfecte manier zijn om te genieten tijdens de winter. Zeker als we niet op reis mogen gaan.
Lees meer Marie Claire op: De mooiste cabins voor een vakantie in eigen land; Ga op vakantie in eigen land met deze 4 onverwachte aanraders; Shopping: duurzaam leven, kies voor deze vegan sneakers