Centella asiatica: alles wat je moet weten over het populaire skincare-ingrediënt
© SKIN1004

Centella asiatica: alles wat je moet weten over het populaire skincare-ingrediënt

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Zo nu en dan duikt er een nieuw ingrediënt op waarvan de skincarewereld in de ban raakt. Nu is het de beurt aan centella asiatica. Wij gingen erover in gesprek met dermatoloog Samira Baharlou en apotheker Linh Nguyen.

Centella asiatica staat ook bekend onder de naam Aziatische waternavel. Dit ingrediënt is afkomstig uit de Koreaanse skincare en kan sinds kort op veel populariteit rekenen. Zo werd de zoekterm ‘centella skincare’ in het afgelopen jaar 160% meer gegoogeld dan voordien.

De plotselinge populariteit van het merk is volgens apotheker Linh Nguyen te wijten aan de sociale media. Op TikTok ging het Koreaanse skincaremerk SKIN 1004 viraal met hun centella serum. De zoekterm ‘centella asiatica serum’ kende dan ook een ongeziene stijging van 4950% in het afgelopen jaar.

Wat is centella asiatica?

“De centella asiatica is een plant die vooral in het wild groeit, in tropische, vochtige en schaduwrijke gebieden”, vertelt apotheker Nguyen. Hoewel het gebruik van de plant als skincare-ingrediënt redelijk nieuw is, wordt centella al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen. Om die reden wordt het ook verwerkt in voeding.

Wat zijn de voordelen van centella asiatica?

“In sommige culturen wordt centella gebruikt om cognitieve functies te ondersteunen zoals concentratie verbeteren, maar ook stress verminderen. Daarnaast helpt het ingrediënt om de bloedcirculatie te verbeteren“, zegt de apotheker.

Verder zou de plant ook helpen bij wondgenezing. “Wondgenezing heeft te maken met de huidbarrière terug opbouwen en inflamatie remmen. Huidveroudering is ook een soort van inflammatie, ze noemen dat inflammageing. Daardoor werd het ingrediënt dan ook opgepikt in de cosmetische wereld als anti-ageing product”, vult dermatoloog Baharlou aan. De plant doet eigenlijk van alles, denk aan:

  • de huid kalmeren;
  • zwelling verminderen;
  • de bloedcirculatie bevorderen;
  • bestrijdt vrije radicalen als antioxidant.

Werkt het ook écht?

Of het product dan ook echt effect heeft, hangt volgens de dermatoloog van verschillende dingen af: “Het kan werken, maar dan is het belangrijk dat er genoeg van de werkzame stof in het skincare product aanwezig is. Daarnaast speelt ook het soort product een belangrijk rol.”

Hiermee bedoelt dermatoloog Baharlou twee dingen. Enerzijds heeft de textuur van het product belang: “Hoe beter het product de huid penetreert, hoe beter het ingrediënt zal inwerken. Een olie penetreert bijvoorbeeld minder goed dan een crème of serum. Daarnaast hangt de werking ook af van de contactduur. Kies je voor een cleanser die je er even opdoet en meteen weer afwast dan is de contactduur heel kort. Kies je voor een crème die je aanbrengt en er een hele dag op laat, dan zal dit beter werken”, legt ze uit.

Helpt centella tegen cellulitis?

Zoals met elk skincare-ingrediënt doen er een hoop beloftes de ronde die beweren dat dat ingrediënt de ultieme oplossing voor elk huidprobleem zouden bieden. En hoewel cellulitis ook een soort inflammatie is en centella hier wel een effect op kan hebben, vertelt dermatoloog Baharlou dat het toch niet op te lossen zal zijn door enkel en alleen een crème met centella te gebruiken. “Cellulitis is een diepweefselprobleem. De centella in de crème kan misschien niet eens zo diep door de huid penetreren dat het tot daar geraakt. Wat kan helpen bij cellulitis is het toepassen van massagetechnieken om lymfatische drainage te stimuleren of je benen inpakken met cellofaanfolie om hydratatie te bevorderen en compressie te creëren. Toch zal geen enkele van deze technieken de ultieme oplossing bieden”, vertelt ze.

Madecassoside

Het ingrediënt is in verschillende producten terug te vinden, maar toch is dat niet steeds onder de naam ‘centella asiatica’ waarschuwt apotheker Nguyen. “Soms is de stof aanwezig onder de vorm van madecassoside. Dit is een component van de centella asiatica plant. Concreet helpt deze component de structuur van de huid te behouden, verhindert het dat bacteriën aan de huid gaan hechten, heeft het een anti-ontstekingseffect en een positief effect op de natuurlijke celvernieuwing. Dit maakt dat het ook ingezet kan worden bij wondheling”, legt ze uit.

Zijn er risico’s?

Hoewel de risico’s bij dit ingrediënt eerder klein zijn, is er volgens dermatoloog Baharlou steeds het risico om een allergie op te doen. “Het blijft een plantenextract en zoals bij elk plantenextract is er het risico dat je een allergie ontwikkelt. Daarnaast kan je ook een allergie ontwikkelen voor de basis waar het ingrediënt in zit, de vloeistof of crème zelf dus.” Apotheker Nguyen voegt daar nog aan toe dat de risico’s toenemen als je centella gaat gebruiken voor consumptie. Wil je dat doen, dan raadpleeg je best eerst een arts.

Shop onze favoriete producten met centella asiatica

Lees ook: Cannabis op je gezicht smeren: alles over CBD beauty, Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering, Bakuchiol de nieuwe retinol? Dit wil je erover weten.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Centella, Koreaanse beauty, Skincare.