Koffie blijkt één van de meest verspillende producten in de voedingsindustrie te zijn. Slechts o,2% wordt effectief geconsumeerd, de rest wordt weggegooid. Dat is heel wat, zeker als je weet dat koffiegruis nog veel voedingsstoffen bevat. Ahad Eshaghzey, een jonge ondernemende Antwerpenaar met een interesse in urban farming, kwam een jaar geleden op het idee om koffieresten te recycleren en te gebruiken als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Caffungi was geboren!
Caffungi vond in Le Pain Quotidien de ideale partner om samen te werken. Wekelijks wordt het bio koffiegruis per bakfiets opgehaald in alle Le Pain Quotidien winkels. Vervolgens wordt het in de kelders van het Koninklijk Atheneum te Antwerpen gerecycleerd en gebruikt om oesterzwammen te kweken. Een maand later worden de oesterzwammen geoogst en weer verdeeld over de Le Pain Quotidien winkels die ze op hun beurt verwerken in heerlijke recepten. Een roerei met oesterzwammen als ontbijt, een quinoa risotto met oesterzwammen als lunch, of een toast champignon als tussendoortje? Eén adres!
Voor wie eens zijn eigen oesterzwammen wilt kweken heeft Caffungi ook een zelfkweek kit op de markt gebracht. Het enige wat je moet is de kit openen, dagelijks met water besproeien en na 10 dagen kun je al je eerste oesterzwammen oogsten. Er zijn drie verschillende kits beschikbaar elk met een andere soort oesterzwam. Uit elke kit kun je zo’n drie keer oogsten. Een ideaal geschenk voor een familielid met groene vingers… of zonder, want oesterzwammen kweken met Caffungi is kinderspel!
Een zelfkweek kit is verkrijgbaar vanaf € 13,95 via www.caffungi.be, bij Carrefour Hypermarkt, Het Natuurhuis en de betere biowinkels.