De meeste van deze illegale besnijdenissen vinden plaats tijdens de schoolvakanties, wanneer de familie naar het land van origine (Guinee, Somalië, Egypte, Nigeria…) trekt. De meisjes worden, soms zelfs zonder medeweten van hun moeder, verminkt, zij het om traditionele, godsdienstige of “hygiënische” reden.
Meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes leven door deze seksistische en ronduit gevaarlijke praktijk iedere dag met de gevolgen van genitale verminking. De problemen zijn zowel fysiek als psychisch. Artsen als Dr. Denis Mukwege (gynaecoloog en mensenrechtenactivist) en Dr. Pierre Foldès (chirurg en pionier) hebben zich gespecialiseerd in het herstellen van de toegebrachte schade maar uiteindelijk is bewustwording en het voorkomen van de verminking het belangrijkst.
De NGO Plan International strijdt al ettelijke jaren tegen deze schending van de rechten van vrouwen. Hun medewerkers gaan er in het hart van de dorpen aan de slag om er met de ouders, de jeugd, besnijders, religieuze en traditionele leiders in dialoog te gaan en indien nodig, gepast op te treden.
Om de praktijken bij het grote publiek nogmaals aan de kaak te stellen, klopte Plan International aan bij Mandy Smith, bekend om haar project ‘No More Cutting’. Aan de hand van een heleboel foto’s creëerde de origamiste maar liefst 1.000 unieke vulva’s. De reproducties tonen de diversiteit van dit vrouwelijk orgaan en hebben als doel het onderwerp bespreekbaar te maken.
De resulterende video is krachtig en expliciet, te expliciet voor Facebook klaarblijkelijk. De video werd gecensureerd en gemarkeerd als content voor volwassenen. Aan Plan België wist Facebook het volgende te melden: “Wij laten geen beelden of video’s toe die naakt of decolletés tonen, zelf voor artistieke of pedagogische doelstellingen.”
Pittig detail: hoewel de franstalige video geweerd werd, mocht de nederlandstalige video wel op bijval rekenen. Het beleid van Facebook is dus allesbehalve waterdicht.
Pro-actief beleid en bewustmakende campagnes hebben ervoor gezorgd dat vandaag de dag een adolescent 30% minder kans loopt besneden te worden dan 30 jaar geleden. Deel dus, net als wij, vooral de video op jouw Facebookpagina.
*volgens cijfers van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, 2012