Bijna helft van de Vlamingen maakt wekelijks overuren
© Getty Images

Bijna helft van de Vlamingen maakt wekelijks overuren

Leestijd: 1 min

Overuren; slechts 9% van de Vlamingen blijft er altijd van bespaard. Bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime.

/

Ben jij ’s avonds laat ook nog vaak werkmails aan het beantwoorden? Of in het weekend nog in de weer om een taak afgerond te krijgen? Je bent niet alleen. Voor bijna de helft van de Vlaamse bedienden (46%) duurt de werkweek gemiddeld zo’n 4 uur langer dan de voorziene 38 of 40 uur.

Wie minstens de helft van de week van thuis uit werkt, klopt vaker overuren (50%) dan wie elke dag op kantoor te vinden is (39%). Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, ziet hier drie redenen voor: “We zagen hetzelfde tijdens de lockdowns; in hun hoofd zien veel werknemers hun pendeltijd als werktijd. Op het moment waarop ze anders naar kantoor vertrekken, starten ze bijvoorbeeld hun werkdag thuis. Anderzijds zien we dat veel werknemers iets meer flexibiliteit inbouwen in hun thuiswerkdag om bijvoorbeeld hun kinderen af te halen van school. Deze kortere momenten proberen ze dan te (over)compenseren door langer door te werken ’s avonds. Tenslotte zien we ook dat thuiswerk de grens tussen werk en privé meer doet vervagen waardoor het moeilijker is om de werkdag thuis af te sluiten.”

/

Inzicht

Lees ook: Nieuwe documentaire onthult wantoestanden in Chinese fabrieken van Shein

Tijdregistratie levert werknemers belangrijke inzichten in (te veel) gewerkte tijd Bij wie wel eens extra werkuren presteert, weet amper de helft van de leidinggevenden (52%) (bijna) exact hoeveel uren dit zijn. Bij ruim een kwart van de respondenten (26%) weet de leidinggevende wel dat er vaak overgewerkt wordt, maar niet wanneer of hoeveel tijd precies. Voor nog eens 22% heeft de leidinggevende hier absoluut geen idee van.

Meer inzicht in hun (te veel) gewerkte tijd levert belangrijke inzichten op voor de leidinggevende, maar in de eerste plaats voor de werknemers. Zo kunnen ze tijdig bijsturen en hulp vragen wanneer ze niet genoeg tijd krijgen om opdrachten afgerond te krijgen. Daarom zou ruim 2 op de 3 respondenten (68%) het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden. Die extra gewerkte uren worden bij zo’n 5% uitbetaald terwijl 38% ze terugkrijgt in de vorm van extra verlof. Bij 7% van de respondenten houdt de compensatie een combinatie in van zowel extra loon als extra verlof.

Lees ook: Lifestyleblogger Queen of jetlags opent pop-up

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Werk.