Belgische bruidsmode: deze merken staan op onze radar
© Mardi Editions

Belgische bruidsmode: deze merken staan op onze radar

Leestijd: 2 min

Na twee jaar corona breekt nu een trouwseizoen aan dat bulkt van de huwelijksfeesten. In een jurk van deze Belgische labels steun je de lokale economie en straal je als nooit tevoren.

/

EVA JANSSENS

Met ouders die een eigen stoffenhandel hebben, groeide Eva Janssens letterlijk op tussen naald en draad. In 2009 stapte ze mee in het familiebedrijf en vijf jaar geleden lanceerde ze haar eigen gelijknamig trouwmerk. Janssens bouwt haar collecties als vanouds op volgens het mix-and-match principe waarbij elk stuk onderling gecombineerd kan worden, of aangevuld met items uit je eigen garderobe (of die van je partner). “Elk silhouet is uniek gemaakt voor de bruid in een stof, kleur en afwerking die ze zelf kiest”, aldus de ontwerpster. “Ik streef steeds naar slow fashion: tijdloze mode, die je nu kan dragen, morgen kan combineren en aan de volgende generatie kan doorgeven.”

Meer info op de website.

/

SOMETHING SOMETHING

De populariteit van vintage valt niet meer te stuiten en bijgevolg kan je nu ook op je ‘grote dag’ voor een tweedehandsoutfit gaan. De Antwerpse content creator Paulien Riemis biedt op haar webshop Something Something een eclectische selectie aan pre-loved jurken aan met een uniek verhaal. Ze hoopt zo mensen te inspireren om een milieubewustere keuze te maken die bovendien ook betaalbaarder is. Voor de verkoper is het platform minstens zo interessant: deze verdient de helft van de oude jurk terug bij een succesvolle verkoop.

Meer info op de website.

/

CARTA BRANCA

Het Belgische familiebedrijf Marylise & Rembo Fashion Group vroeg in 2020 aan ontwerpster Veronique Branquinho om een bruidscollectie te ontwerpen. Die eerste lijn kreeg de naam Carta Branca mee, Portugees voor carte blanche en een knipoog naar de roots van Branquinho, en groeide ondertussen uit tot een volwaardig merk met telkens een andere creatief directeur per collectie. Het concept van het merk staat voor minimalistische lijnen, het gebruik van kostbare zijden stoffen en artisanale afwerking. Er zijn ook meer romantische silhouetten met kant te koop, maar de uitgepuurde Branquinho-stempel neemt steeds de overhand.

Meer info op de website.

/

MARDI EDITIONS

De Brusselse Marie Smits maakt voor haar label Mardi Editions minimalistische, tijdloze en ethische mode. Alle stuks zijn biologisch afbreekbaar en recycleerbaar, en om overproductie tegen te gaan maakt ze de collecties steeds in beperkte oplage. Nu lanceert ze ook een eerste bruidslijn die je zowel online als in haar boetiek in Elsene kan ontdekken. Zoals gewoonlijk geeft Smits de voorkeur aan items die je het hele jaar door en nog jaren kan dragen en ook deze stuks zijn makkelijk te implementeren in je dagdagelijkse garderobe. Om meer dan één keer te vieren.

Meer info op de website.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Deze jurken van het Belgische Bernadette zijn ideaal om een huwelijk in bij te wonen, We trouwen alsmaar later en minder en dat heeft hier mee te maken & Tien bijzonder locaties om te trouwen in België.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Huwelijk, Trouwfeest, Trouwjurk.