Gelijkekansenindex
De mobiele bank N26 publiceerde onlangs een studie die de kansen en prestaties van vrouwen wereldwijd heeft gemeten. Het doel was om een licht te werpen op de gelijkheid van mannen en vrouwen in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de samenleving. Elk land kreeg een totaal score op honderd over negen verschillende factoren. Echter, een totale score op honderd wil niet zeggen dat een welbepaald land perfect is voor die specifieke factor, het betekent alleen dat dat land het beste scoort in vergelijking met de anderen. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering.
“Bij N26 zijn we er vast van overtuigd dat iedereen, ongeacht het geslacht, de kans en de vrijheid moet hebben om het leven te leiden dat hij/zij heeft gekozen. En ja, er is meer in het leven dan geld, maar we denken dat dat een goed startpunt is. Als we het gevoel hebben dat we onze financiën onder controle hebben, voelen we ons zelfverzekerder, onafhankelijker en optimistischer over onze toekomst, wat ons helpt om ons volledige potentieel te ontplooien”- Adrienne Gormley, COO N26.
Het komt niet als een verrassing dat de Scandinavische landen zoals altijd het beste scoren. Zo is Noorwegen het land met de hoogste algemene score in de index gevolgd door Finland en Ijsland. De nummer 1 blinkt voornamelijk uit op het vlak van politieke vertegenwoordiging, bedrijfsleiding en vrouwenwetgeving. Zweden heeft dan weer het hoogst aantal vrouwen in managementposities, IJsland heeft de hoogste score in vrouwenwetgeving en Estland biedt het grootste aantal dagen zwangerschapsverlof.
Al hoeft natuurlijk niet al de eer naar het Noordelijk halfrond te gaan. De Verenigde Staten telt namelijk het hoogst aantal vrouwelijke ondernemers en Rwanda heeft het grootste aantal vrouwen in regeringsposities.
Lees ook: België daalt op Europese index voor gendergelijkheid.
Hoe scoort België?
België staat internationaal op de 19e plaats. Wanneer we België enkel vergelijken met West-Europese landen doen we het zelfs nog beter, goed voor een 5e plaats. De gebieden waarin wij uitblinken ten opzichte van onze buurlanden zijn voornamelijk vrouwen in het management, waar we op de 11e plaats staan. We doen het daarmee beter dan Frankrijk en Nederland. Andere (hoopgevende) cijfers zijn:
- België staat op de 30e plaats van de 100 wat betreft het aantal vrouwen in de regering;
- België staat op de 23e plaats van de 100 wat betreft het aantal vrouwelijke ondernemers;
- België staat op de 17e plaats van de 100 wat betreft het loonniveau en de loonkloof tussen mannen en vrouwen, waarmee we kop en schouders boven onze West-Europese tegenhangers steken.
- België staat op de 20e plaats van de 100 wat betreft toegang van vrouwen tot onderwijs. De enige West-Europese landen die beter scoren dan ons zijn het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Hoewel de cijfers er zeer hoopgevend uitzien, is er nog steeds veel werk aan de winkel. Volgens de studie vindt de Belgische ‘Equal Pay Day’ plaats op 26 augustus. De dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. De strijd voor volledige gendergelijkheid is dus nog lang niet gestreden, maar we zijn op de goede weg.
Het volledige rapport kan je vinden op www.n26.com/female-opportunity-index.
Lees meer Marie Claire op: #ShutItAllDown: vrouwen strijden tegen gendergerelateerd geweld in Namibië, Vrouwenbeweging schakelde een jaar over naar 30-urenwerkweek: “Kwaliteit van leven stijgt” en In New York betalen vrouwen niet langer meer voor de kapper dan mannen.