Azijn: het hippe wondermiddel voor haar én huid
© presse

Azijn: het hippe wondermiddel voor haar én huid

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Eenvoudige, natuurlijke ingrediënten maken een comeback in de beautywereld. Neem nu azijn. Ondanks zijn zure geur en onsexy uitstraling is azijn een wonderspul voor je haar. En waarschijnlijk heb je het goedkope reiningsingsproduct al in je keukenkast hebt staan. Enkele weetjes en tips over het ideale gebruik er van.

/

Menig coupe wordt gewassen met een goedkoop en natuurlijk wonderspul: azijn. Of je haar nu natuurlijk, gekleurd of gehighlight is, pluizig, steil of gekruld, azijn is ideaal om glans toe te voegen. Door het vóór het wassen in de wortels te wrijven, wordt de microcirculatie verbeterd en de uitwisseling van voedingsstoffen en zuurstof naar de haarwortels bevorderd. Het resultaat: glanzend haar dat sterker en gezonder groeit.

Andere voordelen: witte azijn, of appelazijn, bevordert een gezonde hoofdhuid.  De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van azijn helpen de pH-waarde van de hoofdhuid in balans te houden en doodt gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Ook laat azijn de haarschubben sluiten. Het spoelt opgehoopte restanten weg, zoals restjes zeep, shampoo en conditioner. Nog een voordeel: het zorgt ervoor dat je haar minder in de knoop zit na het wassen. Bovendien helpt je haar spoelen met azijn tegen dode haarpunten. Door het sluiten van de haarschubben blijven je haarpunten meer levendig en mooier.

Zo gebruik je het

Azijn is veilig voor alle haartypes, inclusief gekleurd haar. Pure azijn is te sterk om direct op het haar aan te brengen. Vul een spuitfles met 400 ml, aangevuld met 100 ml water. Spray je hoofdhuid goed in en verdeel het goedje gelijkmatig. Wrijf met je vingers de azijn door het haar, laat het mengsel twee tot vijf minuten zitten. Spoel je haar en hoofdhuid met koel water. Vervolg met een lichte conditioner en spoel je haar goed uit. Herhaal dit proces, voor een ultiem resultaat,  zo’n 2 à 3 keer per week.

Hoe zit het met hippe azijn?

Gecommercialiseerde producten met azijn zijn duurder en minder geconcentreerd dan keukenazijn, maar hebben het voordeel dat ze lekker ruiken en geschikt zijn voor alle haartypes, ook de meest kwetsbare. Dat is het geval met de frambozenazijn van Yves Rocher, die een zoetzure geur achterlaat, of de azijn op basis van salie van Christophe Robin.

Ook voor de huid

Hoewel er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om de meeste beweringen over azijn te staven, kunnen in theorie de eigenschappen ervan wel enkele huidvoordelen opleveren. Azijn is een ontstekingsremmend en antibacterieel middel, balanceert de pH waarde van de huid en sluit de poriën. Breng het verdund aan op de huid als exfoliator, meng hem met je bodylotion of neem er ‘s morgens aan shotje van, gemengd met water.

Shop onze favorieten

Lees ook: De schoonheidsgeheimen van Kristina De Coninck

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"