Alle beautygeheimen van Marilyn Monroe onthuld
© Getty Images

Alle beautygeheimen van Marilyn Monroe onthuld

Door Chloé Laforest
Leestijd: 4 min

Jeane Baker, beter bekend als Marilyn Monroe, staat momenteel weer terug in de spotlights dankzij de film 'Blonde' die nu te zien is op Netflix. Als icoon van de jaren vijftig veranderde ze het beeld van de vrouw volledig. Wij onthullen haar beautygeheimen.

/

Zestig jaar na haar tragische dood op 4 augustus 1962 blijft Marilyn Monroe een van Hollywoods meest legendarische actrices. En om er perfect uit te zien op het scherm ging ze behoorlijk ver. Haar platinablonde lokken, glanzende rode lippen en stralende teint inspireerden een hele generatie vrouwen om hun sexappeal te laten gelden en terug te winnen.

Marilyn Monroe’s huidverzorgingsroutine

In 2020 vond het New York Museum of Make-up een nogal buitengewoon relikwie: een beauty-“recept” dat Marilyn in 1959 kreeg van Dr. Erno Laszlo, destijds dermatoloog van verschillende sterren.

Het recept omvat meer dan alleen een lijst van producten, maar richtte zich bijvoorbeeld ook op de voedingsmiddelen die de actrice moest vermijden om een mooie huid te krijgen (noten, chocolade, olijven, oesters en mosselen).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MAKEUP MUSEUM (@makeupmuseumofficial)

Na het lezen van het recept van Dr. Laszlo leren we dat Marilyn Monroe elke ochtend haar gezicht en hals reinigde met warm water en een zeep voor de droge huid (Phelityl Cleansing Bar), en daarna een getinte toner/primer aanbracht om de poriën te vernauwen (Shake-It Tinted Treatment).

Voor de oogzone gaf de Hongaarse dermatoloog de actrice de opdracht om een oogcrème “in kleine puntjes” op de wallen op te deppen en vervolgens over het hele gezicht te verdelen. Ten slotte moest zij een los poeder aanbrengen op het hele gezicht en de hals en vervolgens, na het een minuut te hebben laten zitten, de overschot verwijderden met een wattenschijfje.

Voor haar avondroutine was Marilyn Monroe een aanhanger van de huid twee keer na elkaar reinigen: eerst gebruikte ze een make-up remover-olie (Phelityl Pre-Cleansing Oil) die ze op een wattenschijfje aanbracht. Daarna waste ze haar gezicht met dezelfde zeep als ’s ochtends. De actrice eindigde haar routine met een dikke laag vochtinbrengende crème (Phelityl Active Cream), die ze als een masker aanbracht.

/

Haar beroemde rode lippen

De weelderige lippen van Marilyn Monroe, in de jaren zestig vereeuwigd door Andy Warhols zeefdrukken, zijn (bijna) net zo beroemd als zijzelf. En veel mensen willen ze vandaag de dag nog steeds kopiëren.

Volgens geruchten gebruikte ze maar liefst vijf verschillende lippenstiften. Lang voordat de dégradé-techniek een trend was, gebruikte Marilyn een kleurverloop (van donkerder naar lichter) om de indruk te wekken vollere lippen te hebben. Ze zou haar lippen hebben afgewerkt met een vleugje witte blos in het midden van haar onderlip en dan nog een gloss voor extra glans.

Een van de merken die de actrice gebruikt zou hebben, is het Amerikaanse label Revlon. In 2016 werd een tube van de tint ‘Bachelor’s carnation’ die vermoedelijk van haar was, op een veiling verkocht voor 18.750 dollar.

Andere lippenstiften waar Marilyn de voorkeur aan gaf waren de beroemde “Ruby Red” van de Hollywood make-up artiest Max Factor, en cocorico… Een lippenstift van Guerlain die nog steeds te koop is onder de naam ‘Red Insolence’.

Marilyn Monroe

Getty Images

Een dubbele eyeliner voor de camera

Om de aandacht van het publiek te trekken, gebruikte de actrice zeer precieze oogmake-up. In een interview met de Amerikaanse editie van Marie Claire zei de Amerikaanse visagist Allan Snyder, die de make-up van Marilyn Monroe voor verschillende films deed, dat de kenmerkende eyeliner van de actrice drie verschillende kleuren vereiste: eerst een zwarte liner om de cat-eye op het bovenste ooglid te tekenen en vervolgens een bruine liner om de cat-eye te kopiëren, maar dan aan de onderkant.

De ruimte tussen de twee lijnen werd ingevuld met een witte potloodlijn, om het oog groter te doen lijken. Verder knipte Marilyn Monroe haar valse wimpers doormidden en bracht ze deze enkel in de buitenste hoek aan om de cat-eye nog extra in de kijker te zetten.

De ultieme hack van de visagist: een rood stipje in de binnenste ooghoek om het wit van Marilyns ogen te accentueren.

/

Omhoog geborstelde wenkbrauwen

Waar het in de jaren 20 en 30 de mode was om lange, dunne, zwarte wenkbrauwen te tekenen, namen vollere, meer natuurlijke wenkbrauwen vanaf de jaren 40 de overhand. Marilyn Monroe belichaamde deze nieuwe trend perfect, door haar wenkbrauwen altijd omhoog te borstelen zodat ze extra vol leken.

N°5 van Chanel, haar favoriete parfum

“Het enige wat ik bed draag, zijn enkele druppels Chanel N°5”, zo zei Marilyn Monroe in een interview in 1952 over het bekende parfum. In een later gesprek zegt ze daarover: “ik wilde niet zeggen dat ik naakt slaap, maar het is wel de waarheid”.

Volgens de legende parfumeerde ze zichzelf met “vijf druppels” van het parfum en goot ze af en toe N°5 in haar bad. In 2013 besloot het Franse luxehuis hulde te brengen aan de actrice door haar te kiezen als de muze van de nieuwe reclame voor het N°5 parfum.

Haar platinablond kapsel

Marilyns blonde krullen waren een symbool van de pin-ups en een trend in de hele wereld. In de jaren zestig vroegen vrouwen hun kappers niet om zomaar blond te worden, maar “blond zoals Marilyn”.

Om deze cultblonde kleur, ‘pillow case white’ genaamd, te bereiken, ging de actrice om de drie weken naar de kapper. Dit was een ware schokbehandeling, want in die tijd waren de bleachtechnieken zeer agressief (een explosieve cocktail van zwavelzuur en waterstofperoxide).

Het resultaat: aan het eind van haar carrière was Marilyns haar volledig verwoest en moest ze een pruik dragen om de schade te verbergen.

Marilyn Monroe

Getty Images

/

De Hollywood glow

Marilyn Monroe beschermde haar huid altijd tegen de zon en bracht verschillende lagen vaseline aan onder haar foundation. Een techniek vergelijkbaar met de slugging methode, waardoor ze altijd een stralende teint had.

IJsbaden voor een stevig en gespierd lichaam

Net als sommige topsporters nam Marilyn Monroe regelmatig ijsbaden – letterlijk baden gevuld met water en ijsblokjes. Niet om haar gewrichten te ontlasten, maar om haar huid peachy te houden. IJskoud water verlicht pijnlijke spieren, vermindert ontstekingen en kan zelfs vetophopingen vernietigen dankzij de cryolipolyse-techniek.

Haar beroemde moedervlek

Of haar moedervlek nu echt of vals was, is nog steeds een vraag die veel fans bezighoudt. Eén ding is zeker: Marilyn Monroe accentueerde dit “kleine detail” van haar gezicht graag met een bruin potlood, zodat het nog meer opviel.

Alleen in 1959, in de film Some Like It Hot, verscheen Marilyn niet meer zoals gewoonlijk met een moedervlek boven haar lip, maar op haar kin.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beautygeheimen, Marilyn monroe.