Stel je voor dat we ziektes kunnen ruiken. Het zou alvast een heel positieve invloed hebben op het tempo waarop we ziektes kunnen ontdekken en behandelen. Op dit moment is er een groeiend aantal onderzoeken aan de gang die experimenteren met de mogelijkheden van de eNose of elektronische neus. De onderzoekers geloven dat de elektronische neus heel wat mogelijkheden biedt om ziektes te traceren.
Volle luiers
Het UZ Leuven is een van de ziekenhuizen die meedoet aan het onderzoek van de Nederlandse arts Tim de Meij. Hij probeert met de eNose bloedvergiftiging in de stoelgang van vroeggeboren baby’s te ontdekken. Ongeveer 1 op de 4 vroeggeboren baby’s wordt namelijk geboren met een bacteriële infectie die tot een bloedvergiftiging kan leiden en dat kan gevaarlijk zijn. Voor zijn onderzoek verzamelt de Meij stalen uit de luiers van couveusekinderen. Na een jaar worden de ingevroren stalen onderzocht met de eNose.
De Meij is lang niet de enige enthousiaste wetenschapper. Zo lopen er momenteel ook onderzoeken met de elektronische neus naar chronische longziekten zoals astma of COPD. In die onderzoeken wordt de geur van de adem van de patiënten onderzocht. De eNose zou ook kunnen helpen in het traceren van de ziekte van Chrohn en verschillende kankers.
Het onderzoek klinkt veelbelovend, maar zit nog maar in een testfase. Onderzoekers verwachten dat de eNose uiteindelijk net zo ingeburgerd zal geraken als een bloeddrukmeter. Toch zal het toestel waarschijnlijk pas binnen 5 of zelfs tien jaar voor het eerst gebruikt worden in de praktijk.
Meer lezen over gezondheid? Ontdek hier 5 tips voor een gezonder leven of acht handige apps voor een gezonde levensstijl.