Elke buurt in Tokyo is gekoppeld aan treinstation: als iemand je vraagt waar je woont, willen ze eigenlijk weten welk station voor jou het dichtstbij is. Er zijn in Tokyo meer dan 1000 stations, en dus een evenredig aantal buurten. Het kerngebied, of historisch Tokyo bestaat uit 23 wijken die administratief gezien een afzonderlijke gemeente zijn. Ze noemen zichzelf ook ‘City’, in het Engels. In het kerngebied wonen ongeveer 9 miljoen mensen. De discipline en kalmte van de Japanners zorgt er echter voor dat je daar weinig van merkt.
De trein nemen in Shinjuku
Ook in het drukste metrostation ter wereld, dat van Shinjuku, met bijna 4 miljoen passagiers per dag, wordt je niet omvergelopen of weggeduwd. Mensen wachten netjes in de zones op het perron die aangeven waar de deur van de trein zal komen en stappen snel op voor een geluidssignaal aangeeft dat de deuren gaan sluiten. Stap je op een overvolle trein, word je wel door een soort van professionele ‘aanduwer’ erbij gepropt. Shinjuku is een enorm station met naast heel veel perrons en ondergrondse gangen ook een duizendtal winkels en restaurants in de twee ondergrondse shoppingcentra en 4 warenhuizen. Hier ligt ook het grootste district van Tokio, en de op een na grootste winkelbuurt van Tokyo, na Ginza. Voor een fantastisch uitzicht over de wijk, ga je omhoog in de Metropolitan Government Building.
Oversteken in Shibuya
Het typische beeld van Tokyo als de grote stad met knallende lichtreclames vind je terug in Shibuya. Hier komen jongeren, maar de laatste jaren ook jonge families, voor entertainment (onder meer karaoke en gigantische lunaparken), diner en shoppen. De Shibuya Crossing -’s werelds drukste oversteekplaats voor voetgangers – komt voor in talloze films, series en videoclips en heeft naast de normale, verticale ook diagonale zebrapaden waarop het verbazend vlot oversteken is. Vlakbij het station staat de wolkenkrabber Cerulean Tower met bovenin een hotel en op de 40ste verdieping de populaire Cerulean Tower Bar. Je drinkt er keurig gemixte cocktails met een mooi uitzicht op Shibuya, af en toe kan je er ook een optreden meepikken. Ook het meest bezochte schrijn in Tokyo staat in Shibuya. Het Meiji Shrine is omgeven door 70 hectare bos, middenin de stad. Het schrijn op zich is niet zo indrukwekkend maar het park is erg levendig en erg populair voor huwelijken en andere traditioneel Japanse rituelen.
Mensenkijken in Harajuku
Het 55 hectare grote Yoyogi-park zit tussen Shinjuku en Shibuya in. Er lopen de meest kleurrijke figuren rond, van dansers die hun pasjes inoefenen, jongeren die leren jongleren tot Japanse Rockabilly’s die er op zondagnamiddag letterlijk de zolen van de schoenen dansen. Het is een fijne plek om rond te hangen en mensen te bekijken en ook tijdens het kersenbloesemseizoen is dit een hotspot. Hanami (letterlijk ‘bloemen kijken’) is een van de grootste feestelijkheden in Japan. Mensen picknicken met tientallen onder een enkele kersenboom en er worden openluchtfeesten gehouden met heuse festivalallures. Het vallen van de kersenbloesem, of ‘Sakura’, is een van de mooiste dingen die een Japanner kan zien. Een station verder, aan de andere kant van het park, ligt Harajuku, het shoppingparadijs voor tieners en de ideale plek om je te verdiepen in streetstyle en subculturen bij de Japanse jeugd. In Takeshita Street is het altijd over de koppen lopen, maar het loont de moeite om de massa te trotseren en op zoek te gaan naar een Manga- of Lolita-outfit, het restaurant waar alles de vorm van een beertje heeft, pastelkleurig snoep of de Tamagoshi-shop. Ga zeker een 100 yen-winkel binnen, er zijn er meerdere in Tokyo (bijvoorbeeld Daiso, of Cando) en je koopt er de beste souvenirs voor minder dan een euro. Parallel met Takeshita Street loopt de Louizalaan van Tokio, Omotesando, met dure café’s en designershops van Prada tot Dior.
Honden uitlaten in Daikanyama en Kichijoji
Ten zuiden van het drukke Shibuya ligt de rustige wijk Daikanyama met hippe café’s en terrasjes, kleine boetiekjes, boekenwinkels en goeie restaurants. Typerend is de Daikanyama T-Site, een boekenwinkel/concept store met lounge, café, trendy fotowinkel en zelfs een upscale hondenkapsalon. In 2015 opende in Daikanyama de Spring Valley Brewery waar je craft beers kan proeven of iets eten. Kichijoji in het westen van de stad is een typische buurt voor shopping onder vriendinnen, felbegeerd om er te wonen, maar het is ook een universiteitswijk met een druk uitgaansleven. Het Inokashira Park, een van Tokyo’s mooiste parken, is erg populair voor om er kersenbloesems te spotten.
De hipsters van Koenji en Shimokitazawa
Een wat oudere, erg charmante buurt is Shimokitazawa waar jongere ondernemers hun winkeltjes openen omwille van de lagere huurprijzen. Japanse hipsters hebben er hun coffee shops, bars en resto’s, vintage winkels en concertzaaltjes en de muzikanten lopen er tussen de boho twintigers door de smalle straatjes. Ook voor street art ben je hier op de juiste plek. Ook Koenji kwam onder een moderne facelift uit en huisvest jongere ondernemers in de oude panden. De buurt staat gekend om de alternatieve cafeetjes maar ook politiek activisme en is populair bij hipsters en jonge trendy professionals. ’s Zomers wordt er ook een groot festival georganiseerd.
Kimono’s uit Nakameguro
De Meguro-rivier die door Nakameguro loopt werd in de eighties enorm vervuild maar tijdens de jaren 90 opnieuw volledig gezuiverd waarna de eerste jonge hipsters er hun tenten optrokken. De rivier werd de publiekstrekker van de meest populaire residentiële wijk in Tokyo. Langs weerszijden van de rivier loopt een pad, afgeboord met kersenbomen wat de wijk vooral ook geliefd maakt voor hanami – het kersenbloesemseizoen. Langs het pad zijn er ook charmante winkeltjes (met onder meer vintage kimono’s) en leuke plekken om iets te eten of drinken.
Manga in Akihabara
In de eighties was Akihabara een van de grootste winkelcentra voor elektronica, vandaag heeft de oude buurt af te rekenen met concurrentie uit Shinjuku en Shibuya. Je kan er ook nog steeds elektronica shoppen, zoals onderdelen voor robots, maar de wijk vindt zichzelf tegelijk opnieuw uit door zich te specialiseren in Otaku (geek)-spullen en Cosplay-bars. Loop er gewoon even door voor de overweldigende indruk die de mix van elektrogeluiden, lichtreclames en giechelende gekostumeerde meisjes op je nalaat. Ook leuk zijn de automaatshops, winkels die enkel uit kauwgomballenautomaten bestaan en waar je vooral mangafiguurtjes kan draaien.
Tot je laatste Yen in Ginza
De favoriete buurt van de Tokyo’s carrièrevrouwen is Ginza, met z’n exclusieve restaurants (Ginza heeft meer restaurants met drie Michelinsterren dan heel Londen), kunstgalerijen en designerboetieks. Maar ook qua architectuur is er veel te zien, zoals het Hermès-gebouw, geïnspireerd door Japanse lantaarns, dat het Sukiyabashi-kruispunt een gezicht geeft. Het bestaat het uit glazen kubussen die lichtgeven door het licht binnenin het gebouw. Of het warenhuis Ginza Wako: de neorenaissancistische klokkentoren uit 1932 is het oudste gebouw en een herkenningspunt in de wijk. Als ’s avonds de neonverlichting aangaat, wordt de buurt pas echt fotogeniek. Japanners zijn erg gedreven in hun interesses en dat merk je als je hier een hobbywinkel binnenstapt. Ito-ya biedt negen verdiepingen aan papierwaren en bureautica, van stempels over vulpennen en verf tot luxueus inpakpapier.
Erheen
Wij vlogen met Air France naar Tokyo via de luchthaven van Parijs en hadden keuze uit verschillende vluchten per dag. Meer info : www.airfrance.be