Supermercado
Het oude postgebouw op de Groenplaats wordt binnenkort Supermercado. Daarin krijgt Antwerpen na Madrid, Kopenhagen, Londen en Amsterdam nu eindelijk ook z’n eigen hippe foodmarket. Oude postloketten worden eetplekjes, zijbeuken worden wandelgangen. In Supermercado is er ook plaats voor kunst, mode én events. Het neoclassicistische gebouw en de achterliggende ruimte zijn ideaal voor pop-ups. Supermercado is een tijdelijk project maar de eigenaar bekijkt nog of het iets permanents zou kunnen worden.
Oude postgebouw, Groenplaats 43, 2000 Antwerpen, open vanaf herfst 2016.
Convoi
Op het Eilandje staat nu een heuse container shopping village à la Boxpark in Shoreditch: 45 containers met pop-ups van nieuwe en gevestigde waarden in fashion, food en design. De constructie blijft alvast twee jaar op deze locatie, in de schaduw van het MAS. Om een eclectische mix van producten te garanderen, mikt Convoi op 450 ondernemers per jaar, van start-ups tot gekende labels. Convoi wil ook een springplank zijn voor ondernemers die hun concept willen testen zonder al te veel risico’s te nemen.
Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen, www.weareconvoi.com
Bar Burbure
Jurgen Lijcops van restaurant The Glorious begon aan de overkant van de straat een nieuwe zaak: Bar Burbure. Hij focust daarbij niet op cocktails maar wil dat de bar internationaal allure heeft, met oog voor goede espresso, de perfect getapte pint (of een trappist van Westvleteren) maar ook klassieke en creatieve cocktails met – op z’n Italiaans – free fingerfood. Bij mooi weer gaan de ramen open en loopt de bar over in het terras.
Vlaamse Kaai 41, 2000 Antwerpen, www.barburbure.be
Smokey Jo’s Garage
Nadat Summer Josephine’s twee zomers lang de binnentuin van stadsbrouwerij De Koninck bezette, trok op 9 juni Smokey Jo’s Garage er in. Tot 4 september kan je drinken in de boomhut, eten in het trailer trash park en films kijken in de garage. Culinair ligt de nadruk er op low & slow BBQ-technieken uit het zuiden van de VS -staten.
Boomgaardstraat 17, 2000 Antwerpen, www.smokeyjosgarage.be
De Ambachten
De tijd dat er bij De Koninck alleen bier werd gebrouwen, is trouwens al lang voorbij: de brouwerij is een echte trekpleister geworden voor foodies uit Antwerpen (en daarbuiten). Kaasaffineurs Van Tricht openden er een kaaswinkel, culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc en slagers De Laet & Van Haver openen er een eigen atelier en ook Chocolatier JITSK is er aan het werk. Chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens openden er net nog een restaurant terwijl Kenney Van Hoorick er vanaf augustus aan het bakken slaat.
Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen. www.dekoninck.be
Savage
Hartje Antwerpen ging onlangs Savage open dat ‘de allereerste lobsterbar in België’ wil zijn. Het concept is geïnspireerd op de streetfood-kreeft die je op de New Yorkse Chelsea Market vindt. Op het Savage-menu klassieke kreeft, lobster rolls of chowder en andere kreeftbereidingen. Geen fan? Er zijn ook hotdogs en gourmet burgers verkrijgbaar.
Kaasstraat 3-5, 2000 Antwerpen, facebook.com/savagedining
Beerlovers
Zin in een aloude Belgische klassieker? Op het De Coninckplein, naast stadsbibliotheek Permeke, ging ook een nieuw biercafé open, met 12 wisseltaps en zo’n 130 verschillende bieren op fles.
Rotterdamstraat 105, 2000 Antwerpen, www.beerlovers.be