Wat is face tape?
Face taping is – net zoals de naam al doet vermoeden – het aanbrengen van tape op je gezicht. Het is hierbij de bedoeling dat je de huid van onder naar boven toe vastkleeft om jezelf op die manier een ‘optische face lift‘ te geven. Dit op de wangen, kaaklijn en op het voorhoofd.
Om het best mogelijke effect te bekomen wordt aangeraden om de tape in de avond aan te brengen en hem er pas in de ochtend af te halen. Zo krijgt de tape voldoende tijd om zijn werk te doen.
Werkt het écht?
De hamvraag is dan of face taping nu echt de goedkope en makkelijke weg is naar een strakker gezicht. Volgens dermatoloog Samira Baharlou doet het gebruik van face tape wel degelijk iets, hoewel het ook geen wondermiddel is. “Het werkt wel, maar het effect beperkt zich van enkele uren tot maximaal een dag. Op de korte termijn zal de plakband beweging in je huid voorkomen. De druk op je huid kan er daarnaast ook voor zorgen dat de collageen aanmaak een beetje wordt gestimuleerd. Tot slot zal het afdekken van bepaalde zones vochtverlies tegengaan waardoor je huid op die plekken beter gehydrateerd is.”
Volgens dermatoloog Baharlou kan het dus zeker werken voor een paar uur, maar zal het effect daarna al snel verdwijnen.
Wat zijn de risico’s van face tape?
Hoewel het kleven van tape op je gezicht heel onschuldig lijkt, zijn er nog steeds een paar risico’s waar je volgens dermatoloog Baharlou rekening mee moet houden. “Als je continu face tape gebruikt en dus op eenzelfde plek tape op je gezicht aanbrengt, zou je de huidbarrière kunnen beschadigen. Dit risico loop je ook als je de tape niet voorzichtig verwijdert.” Daarom raadt ze dan ook aan om face tape enkel voor speciale gelegenheden te gebruiken.
Daarnaast is het volgens haar ook belangrijk om een goede, dermatologisch geteste tape te gebruiken. “In tape zit een bepaald soort plakmateriaal dat de huid kan irriteren.” Maar ook als je voor dermatologisch geteste tape gaat, kan je volgens haar nog steeds last krijgen van allergieën of eczeem. Tot slot raadt Baharlou ook af om aan face taping te doen met kinesiotape die bij spierblessures wordt gebruikt. “Dit soort tapes is dan wel huidvriendelijk, maar té sterk voor de gezichtshuid. Deze tapes zijn ontwikkeld om te gebruiken op armen, benen of de rug, plekken waar de huid veel dikker is”, vertelt ze.
Voor wie is face taping?
Hoewel de techniek een tijdelijk effect kan hebben, zal het niet bij iedereen werken. Zo vertelt dermatoloog Baharlou dat het vooral zijn effect heeft bij jongere mensen die nog maar beginnende tekenen van veroudering vertonen. “Eigenlijk is deze techniek onder te brengen in dezelfde categorie als lymfatische drainage en gua sha massages. Bij een huid die nog niet echt beschadigd is, kan dit zeker helpen. Hebben we het over iemand van 70 jaar die al veel rimpels heeft dan zal het zijn effect missen.”
Hoe krijg je dan wel een strakke huid? Daar is volgens de dermatoloog geen eenduidig antwoord op. “Het is logisch dat het fenomeen van face taping op zoveel aandacht kan rekenen. Mensen geloven graag dat er een holy grail bestaat, een goedkope en makkelijke oplossing waarmee al je rimpels verdwijnen. Helaas is die er niet. Om ervoor te zorgen dat je huid zo lang mogelijk in goede staat blijft, is het de kunst om verschillende dingen te combineren”, legt ze uit. Zo is het onder andere belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren, dat wil zeggen genoeg bewegen en gezond eten, je goed hydrateren en beschermen tegen de zon. Op die manier blijft je huid zo lang mogelijk in vorm.